DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUFORY - Higher And Higher

Slovenští power metláci Eufory jsou zpět s druhou studiovkou. Její titul „Higher And Higher“ možná zavání lehkou nenápaditostí (a ještě větším klišé), nicméně pravověrní příznivci žánru tohle neřeší a ještě se při čtení podobných slov zachvějí radostným očekáváním. Konzervativní smýšlení projevené již v samotném názvu desky vzbuzuje naději, že podobným stylovým archaismem zavoní i samotné skladby.

Již tři roky starý debut „Flying Island Eufory“ jasně naznačil, že tahle parta umí složit dobré skladby. Problém jsem tenkrát měl jenom se zpěvem Luboše Senka, potažmo s nevýrazným zvukem. Ani jedna z těchto kategorií tentokrát v poslechu výrazněji nepřekáží, naopak tóny startující - a rovnou nejlepší - skladby „Dragon Hearts“ (ano, klišé vesele pokračuje) si mě rychle naklánějí na svoji stranu. Nikterak urputné tempo – speed metal nehrál prim na první studiovce a není hlavním tahákem ani zde – přináší velmi poslechový powermetalový zážitek, v čele s povedenou refrénovou částí. Zároveň je možné pozorovat promyšlené hrátky s kompoziční stavbou, které se v navazujícím dění nahrávky ještě prohloubí.

Akustický úvod „Louder“ doprovodí opatrně nanášené orchestrace, svižné rytmy a koncertně laděné popěvky, položku „Karmic Eyes“ načínají pozvolné bicí přechody (o něž se stará zakladatelka kapely Miriama Hodoňová) a Senkův hlubší výraz, ve kterém je jednak velmi dobrý, jednak evokuje Andiho Derise z Helloween (vždy si vzpomenu na skladbu „Time“). V sólu se prolnou příjemně uvolněné pasáže s orientem načichlým progem, jediné, co v dané písni zavání průměrem, je refrén. Lépe si vede chorus thrashově nabroušeného songu „What A Shame!“, pohodovka „On A Pyre“ (po další Derisově evokaci) nastolí valčíkově rytmy, krásně přepouštěné melodie a velmi zdařilé kytarové sólo. Synťákovou dynamiku „Dancing Star“ malinko přibrzdí další z méně vtahujících refrénů, svoji nejslabší chvilku si pak autoři vybrali v „Soldier From Beyond“.

Lze jim to však snadno odpustit, jelikož závěrečné dvě sazenice už zase vykvetou ve voňavé a barvité (power)metalové exempláře. Pomineme-li název „I Want Out“ (jako vážně?), nabízí daná skladba lehký klávesový vánek, svižnou akceleraci, parádně tažné sloky i sólo. „One More Fucking Time“ - což je osobitý cover song od Motörhead - cinkne ještě přitažlivějšími vokálními linkami a konečně také patřičně chytlavým refrénem (jakkoli je jeho autorství paradoxně cizí prací). Na novince kapely Eufory je nutné kvitovat autorský posun a kvalitu hudby, která již v pohodě překračuje hranice slovenské republiky a sebevědomě se rozpíná přes celé evropské území.

Petr Štěpnička             


eufory.sk

YouTube ukázka - What A Shame!

Seznam skladeb:
1. Dragon Hearts
2. Louder
3. Karmic Eyes
4. What A Shame!
5. On A Pyre
6. Dancing Star
7. Soldier from Beyond
8. I Want Out
9. One More Fucking Time

Sestava:
Ľuboš Senko - zpěv
Števo Hodoň - kytara, vokály
Peter Drábik - kytara, vokály
Aďo Benca - baskytara
Miriama Hodoňová - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 46:02
Label: Sliptrick Records
Země: Slovensko
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2015 - Flying Island Eufory
2018 - Higher And Higher

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2018
Přečteno: 2867x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09176 sekund.