RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SALIERI - Babylón

Nedávno jsem se na těchto stránkách rozplýval na stejnojmenným debutem tuzemské party Donor. Nedlouho poté se ke mně dostala další domácí nahrávka, tentokrát od novobydžovských Salieri. Tři roky staré EP této kapely bylo velmi povedené a donutilo mě s nemalým očekáváním vyhlížet plnohodnotného studiového nástupce. Jak šel čas, datum jeho vydání se sice nepěkně protahovalo, 1. června ale vše klaplo, přičemž je nutné obratem doplnit, že se trpělivost bohatě vyplatila!

Základem úspěchu druhého alba Salieri, které založil bývalý skladatel a kytarista východočeských Epitaf Tom Treichel, je obstojný sound (jakkoli bych si dovedl představit ještě povedenější produkční práci) a hlavně zpěv. Za mikrofonem stojí Jirka "Nerwick" Steklý, jehož hrdlo je pro daný žánr naprosto dokonalé, zvuk mu navíc umožnil plnohodnotné vyniknutí, kdy rozumíme každé – česky zpívané - slovo a můžeme si dosyta užívat Jirkův talent. Ten je navíc podepřen velmi nápaditou instrumentací, která se mnohdy dotýká power-speedmetalového nebe. Úvodní skladby „Bludný Holanďan“ se to ovšem ještě netýká, jednak proto, že její tóny nadnáší střední tempo, jednak z důvodu – nečekaně – ostrých riffů a snahy o jakousi epickou dramatizaci, která se neposlouchá špatně, je však časově zbytečně přetažená, když osmiminutová hrací plocha není schopna ustát repetici rozehraných témat.

Pak to ale vybuchne. „Zlatá horečka“ je bez nadsázky nejlepší tuzemskou spíďarnou, které mé ucho zaslechlo za dlouhé roky. Touto čarokrásnou žánrovou skladbou prostupují fanfárově oslavné klávesy, aktivně a nápaditě sólující kytara, téměř nepolevující rychlé tempo a hlavně pěvecké linky, jež po vícehlasném bridgi explodují v nádherně zpěvný refrén. Po tomto hudebním osvícení navíc přichází další, a to v podobě druhé (a na albu poslední) speedmetalové položky „Giordano Bruno“, která si vede nemlich úplně stejně, a to přes na první pohled divokou, téměř devítiminutovou stopáž. Jenže ta v souladu s ultra-chytlavým obsahem uteče jako voda, příjemným stigmatem je přitom i zde nepolevující akcelerační důraz a pohádkově rozkvetlý chorus, v závěru navíc několikrát opakovaný a své melodie tak půvabně zdůrazňující.

Poté se tempa malinko zklidní, avšak nijak drasticky, „Ostrov pokladů“ částečně jede na svižném pohonu, kompoziční třešničku tvoří hravé klávesové motivy, stejně jako vokálně vrstvený refrén, který se nadnáší svobodně jako výletní loďka u Havajských ostrovů. Příspěvek „V zemi chladných vod a skal“ znamená povedené odškrtnutí baladické položky, k svižnému poweru se vrátíme v „Královně melodie“, jíž zdobí hymnicky laděné pasáže s působivou gradací, silné sloky i pochodově vedený refrén. Na startu titulky malinko vyděsí mluvené slovo, které drhlo již na výše zmíněném EP a ani tentokrát nejde o profesionální výkon (právě naopak), naštěstí vše brzy skončí a nastoupí další porce powermetalových tónů, zabalených ve druhém – a tentokrát o něco zdařilejším – pokusu o epickou naraci. Závěr obstará polobaladická „Salieri“, jejíž úvod zní jako Argema (míněno v dobrém), rytmy se zavlní ve valčíkovém tempu, píseň nicméně opět naráží na přepálenou délku, kde symfonické motivy nejsou tak dobré, aby ospravedlnily časté opakování. Vyústění skladby obstará cembalové preludium, které je jedním z minima neoklasických momentů, jež na albu zaslechneme.

Což může být – vzhledem k názvu kapely – pro někoho malé překvapení a je pravda, že by vyšší dávka neoklasických kudrlinek nemusela být od věci. Rýpnout bychom mohli i do coveru, který vypadá jako okopírovaná fotka z nejnovějšího dílu Assassin´s Creed, potažmo názvu "Babylón", kde ono "Ó" působí jako pěst na oko. Jenže to už bychom chtěli mermomocí hledat chyby tam, kde převládají pozitiva. Šlo by o zbytečné odvádění pozornosti od faktické kvality nahrávky, která přináší lahodný (a chvílemi dokonce brilantní) power-speedmetalový obsah, jenž dělá tuzemské scéně jenom čest.

Petr Štěpnička             


FB SALIERI

YouTube ukázka - Zlatá horečka

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Bludný Holanďan
3. Zlatá horečka
4. Giordano Bruno
5. Ostrov pokladů
6. V zemi chladných vod a skal
7. Královna melodie
8. Babylón
9. Salieri

Sestava:
Jirka "Nerwick " Steklý - zpěv
Tom "Hansen " Treichel - kytara, sbor
Ivo Novotný - klytara, sbor
Pavel "Cíca" Cicvárek - baskytara
Pavla Novotná - klávesy, flétna
David "Dejv" Faifer - bicí
Jarda "IDMI" Vyhnánek - sbor
Šimon Novotný - sbor

Rok vydání: 2018
Čas: 59:50
Mix a mastering: Petr Skala
Produkce: Tom Treichel
Label: Smaragd Records
Země: Česká republika
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2014 - Zajatci času I.
2018 - Babylón

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.06.2018
Přečteno: 5025x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dnes to slyším...25. 07. 2018 21:11 radimir
Skutečně velice...17. 07. 2018 16:38 htaedas
Zrovna včera jsem...26. 06. 2018 12:38 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09219 sekund.