ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ozzy OSBOURNE - Blizzard Of Ozz

Ten příběh je starý jako heavy metal sám… Když se řekne jméno OZZY OSBOURNE (napsané velkým písmem to vypadá líp…), jako kdyby na vás dýchla nejen historie celého žánru, ale mrazení v zátylku prozradí, že máte co do činění se skutečnou ikonou stylu. S prvním a možná zároveň i posledním Mohykánem. Přestože permanentně už skoro třicet let mluví o tom, že už je starý a že půjde do důchodu, vypadá to, že i na prahu sedmdesátky nelze tyto výroky brát vážně. Ten „Crazy Train“ je stále ještě rozjetý, i když ze žabáků na pódiu už sem tam bolí záda i kolena…

Rozebírat zde Osbourneovo působení v Black Sabbath, s kterými si razil průkopnickou cestu celými sedmdesátými léty, nemá smysl, to už jsme na těchto stránkách udělali před pár lety. Věrně jsme zdokumentovali situaci, kdy se z opilce, občasného kriminálníčka a pološíleného pracovníka na jatkách stala hvězda první velikosti, která však svůj nenadálý stav neunesla a koncem semdesátých let už byla tak závislá na alkoholu a drogách, že s ní už nebylo možné spolupracovat. Důvod pro vyhazov z mateřského lůna Black Sabbath byl tedy na světě. Stalo se tak na začátku roku 1979, po katastrofálním turné s Van Halen, kde se vyřízený Ozzy sotva šoural po pódiu, zapomínal texty a ztrácel hlas.

„Když to se Sabbath skončilo, myslel jsem, že umřu,“ vzpomínal kdysi dávno na konec osmdesátých let zpěvák, „sebral jsem se, zavřel do nějakého zkurveného hotelového pokoje a tam jsem začal chlastat. Nevylezl jsem ven snad několik měsíců.“ Zůstal sice bez kapely, ale ne bez přátel. Velmi důležitou postavou v těchto dobách pro něho byl basista Dana Strum, pozdější člen kapely Vinnie Vincent Invasion, Slaughter a doprovodného bandu Vince Neila z Mötley Crüe. Ten si vzal na starosti všechny produkční i manažerské věci a pomohl Ozzymu sestavit jeho první vlastní kapelu. Tehdy se nemělo ještě jednat o sólový projekt, ale o zbrusu novou kapelu pojmenovanou Blizzard Of Ozz. Osbournea tak na milost vzal i majitel Jet Records Don Arden, který se v minulosti už staral o Black Sabbath a prací pro Ozzyho pověřil svou dceru. Sharon…

Přímo bytostně nutné bylo obsadit místo sólového kytaristy. To si vzal na starosti opět Strum, který se probíral hromadou uchazečů, až z nich vybral jediného, mladého kytaristu hardrockových Quiet Riot Randyho Rhoadse. Toho pak pozval k Ozzymu na konkurz. „Ozzy jen tak seděl a poslouchal, jako už mnohokrát předtím. Pak se ale zvedl a začal zpívat,“ říkal Strum, „on opravdu dokáže vycítit, když o něco jde. Všichni si to užívali a Randy hrál zatraceně dobře.“ Problémem ale brzy začal být právě ambiciózní Strum. Ne pro Ozzyho, s ním jej pojilo věrné přátelství, ale pro Sharon Ardenovou, která se ve své pozici nové manažerky cítila být basistou ohrožována. Navíc Strum v té době nebyl ještě bůhvíjaký basista, kdežto od Ozzyho kapely se čekalo, že v ní budou jen prvotřídní muzikanti. Na scénu proto přichází Bob Daisley, protřelý australský bluesrocker. Blizzard Of Ozz se stávají kompletní kapelou, když je posiluje bubeník Lee Kerslake, který právě opustil své rodné Uriah Heep. Cesta ke slávě může začít. Tedy, jak pro koho…

Problém nastal ve chvíli, kdy bylo oznámeno, že chystaná deska vyjde pod Ozzyho jménem a „Blizzard Of Ozz“ bude jen její název. To bylo hořké zjištění jak pro Daisleyho, tak Kerslakea, kteří byli stále ujišťováni, že vstupují do regulérní kapely. Najednou měli jen dělat křoví principálovi… Ovšem situace se přece jen trochu urovnala a „hozená rukavice Black Sabbath“, jak Ozzy svůj debut nazýval, vyšla 20. září 1980 a uvedl ji singl „Crazy Train“. Už ten překvapil. Neměl toho totiž se světem Black Sabbath tolik společného, jak se původně čekalo. Jednoduše… Hudební stránka totiž neležela na Ozzyho bedrech, ale na dvojici Rhoads/Daisley, kdy především první jmenovaný vytvořil pro Ozzyho dráhu nezaměnitelný zvuk a výraz. „Proto taky „Blizzard Of Ozz“ zní víc jako Quiet Riot než jako Black Sabbath,“ poznamenal k tomu po letech ještě Dana Strum.

Nakonec ani stylová výhybka, hozená z deštivé Anglie směrem do slunné Kalifornie, nevadila. „Blizzard Of Ozz“ je totiž naprosto přesvědčivá nahrávka, která doslova vyvedla Osbournea z muzikantského hrobu. On sám je na ní samozřejmě hvězdou první velikosti, ale hned za ním dominuje Randy Rhoads. Jeho žhavé kytary, které zdobí nezapomenutelnou úvodní dvojici „I Don`t Know“ a „Crazy Train“, skladby z kategorie nesmrtelných, jsou natolik stylotvorné, že ještě za svého života byl Rhoads pasován na velmi vlivného kytaristu.

Na albu dominuje především jeho první polovina, která se dnes už řadí k absolutní klasice všech dob. Ať už to jsou dva heavymetalové kusy, zmíněné „I Don`t Know“ a „Crazy Train“, či balada, jakési vyrovnání se s minulostí u Black Sabbath „Goodbye To Romance“, nebo trochu provokativní „Suicide Solution“, vždycky se jedná o prvotřídní kus, stylovou symbiózu Ozzyho charismatického hlasu, Rhoadsovy průkopnické kytary a velmi vyspělého songwrittingu. Stěžejní kousek se ukrývá pod názvem „Mr. Crowley“, opěvné ódě na dávno zesnulého okultistu a satanistu Aleistera Crowleyho. Neježe tématicky jako jedna z mála navazuje na Black Sabbath, ale obsahuje i dnes už klasickou klávesovou předehru, jejímž autorem není nikdo jiný než současný člen Deep Purple Don Airey. Závěr desky v podobě „Revelation (Mother Earth)“ a „Steal Away (The Night)“ stojí sice poněkud v pozadí za uvedenými majstrštyky, ale kvalitativní laka neklesá ani zde.

Díky své síle a skvělým skladbám se album stalo záhy po vydání klasikou žánru. Tomu dopomohla i kontroverze, která se stala při přehrávání alba pohlavárům z vydavatelské firmy Epic Records. „Než jsme tam dojeli, začal jsem pít koňak přímo z láhve,“ vypráví Osbourne, „a když jsme přijížděli do budovy Epic, už jsem dopíjel. V tu chvíli mi Sharon podala tři holubice. Co to má, sakra, být, ptal jsem se…“. Původní plán Sharon byl takový, že Ozzy holubice (které podle ní symbolizovaly krásu a mír) vypustí hned při příchodu do sálu, kde se audience měla konat. Jenže Ozzy, jak už v jeho žilách kolovala láhev koňaku, strčil holubice do kapsy a postupem času na ně zapomněl… Když se rozčilení ptáci dostali na svobodu, vypuklo peklo. „Jeden z nich mě přistál na koleně,“ tvrdil Ozzy, „automaticky jsem ho zvedl a ukousl mu hlavu. A někdo to vyfotil...“ V tu chvíli šla kvalita skladeb stranou a zrodila se legenda... Ale ani ta z historického hlediska nemohla zastínit fakt, že s "Blizzard Of Ozz" vynesl Ozzy tu nejvyšší kartu.

Jan Skala             


www.ozzy.com

YouTube ukázka - Crazy Train

Seznam skladeb:
1. I Don`t Know
2. Crazy Train
3. Goodbye To Romance
4. Dee
5. Suicide Solution
6. Mr. Crowley
7. No Bone Movies
8. Revelation (Mother Earth)
9. Steal Away (The Night)

Sestava:
Ozzy Osbourne – zpěv
Randy Rhoads – kytara
Bob Daisley - baskytara
Lee Kerslake – bicí
Don Airey - klávesy (jako host)

Rok vydání: 1980
Čas: 39:31
Label: Jet Records
Země: Velká Británie/USA
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
1980 - Blizzard Of Ozz
1981 - Diary Of A Madman
1983 - Bark At The Moon
1986 - The Ultimate Sin
1988 - No Rest For The Wicked
1991 - No More Tears
1995 - Ozzmosis
2001 - Down To Earth
2005 - Undercover
2007 - Black Rain
2010 - Scream

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.07.2018
Přečteno: 4247x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Absolútna...2. 08. 2018 9:30 Demonick
To je otázka, na...28. 07. 2018 12:10 Pepsi Stone
Blizzard of Ozz vs...28. 07. 2018 10:38 The Keeper XIV.
9/10S recenzí se nedá...27. 07. 2018 13:29 Anonim
Plně respektuji...26. 07. 2018 1:31 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10033 sekund.