DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DORO - Angels Never Die

Otevřete-li booklet čtvrtého sólového alba Doro Pesch „Angels Never Die“, nejspíš vás udeří do očí frekvence užití jmen Jack Ponti a Vic Pepe. Tahle dvojka, která měla mimo jiné na kontě spolupráci s Alicem Cooperem na desce „Hey Stoopid“, se vydatně vyřádila i na Dorotčině desce, kluci se podíleli na vokálech, zahráli si na kytary i klávesy, ale hlavně produkovali, mixovali a aranžovali, a protože jim ještě evidentně zbylo dost z chytlavosti a rockové přitažlivosti, kterou hýřili u Alice Coopera, není se co divit, že „Angels Never Die“ je touhle patinou, útočící na americký trh, silně nabité. Až by se chtělo říct, že se jedná o nejsjízdnější a nejuhlazenější položku Dorotčiny diskografie, která v sobě plně nemá tu dřívější divokou dravost a stejně tak se nevyrovná emotivnosti předchozího alba. Jak konstatovala hlavní protagonistka, taková normálnější rocková deska.

Že ve snaze o hitovost nebylo ponecháno nic náhodě, je zřejmé už z úvodní melodické a slastně kousavé „Eye On Eye“, ve které Doro celkem rafinovaně kouká přímo z očí do očí Alici Cooperovi a vzájemné vazby na jeho „Hey Stoopid“, byť nejde o nějaké prvoplánové opisování, jsou celkem zjevné. Přes akční „Bad Blood“ se skandovatelně stadionovým refrénem a dokonalou náladovou gradací, která si vyloženě koleduje o a capella pasáž (kterýžto poměrně klišovitý tah si Doro schová na pozdější chvíle) a začouzeně houpavou bluesovkou „Last Day Of my Life“ s decentně důležitým piánem, šikovným proplétáním sólového zpěvu se sbory, která víc než na plačtivost sází na rockovou syrovost se sklouzneme k jasnému vrcholu alba v „Born To Bleed“. Klávesové probublávání, dramatičnost, která by se dala krájet, umocněná Dorotčiným tajemným hlasem, explodujícím do melodicky strhujícího a vyhroceného refrénu, stroze řezající kytary, již minule využitý mluvozpěv i závěrečné proplétání sborů s typickým Dorotčiným ječákem, to je dokonalá přehlídka barev hlasu hlavní postavy, zdůrazněný skvělou melodií.

Hutnější nástup „Cryin´“ rychle sklouzne do klasiky, vrcholící v refrénu ideálním pro sborové vyřvávání, na příjemnou plačtivost dojde v rozevlátě motivačním ploužáčku „All Alone Together“, v klasické riffovce „All I Want“ konečně zazní sborové a capella pozpěvování (tak klišovité a přitom tak dokonale funkční!), tohle je přesně ta poloha, ve které je Doro jedinečná a byť velmi průhledná, tak stoprocentně uvěřitelná. Nejsilnější hra na city přijde ve vláčné a postupně rozkvétající „Enough For You“, kde smyslně zastřený zpěvaččin hlas přechází do silné emotivnosti, stejně jako v „Don`t Go“, kde ta plíživá vyzývavost Dorotčina hlasu opět vybuchne do vyřvatelného sloganu, krásná ukázka typického grifu, ve kterém i vláčnější tempo může být nabito strhující energií. Závěrečná zklidňující balada „Alles is Gut“ nejen díky své němčině, ale i určité decentnosti až tak úplně nezapadá do předchozího amerického konceptu, ale i zde je nutno konstatovat, že podmanivost hlasu Doro Pesch je nekonečná (a to dokonce i v jejím rodném jazyce). Chybí vám ve výčtu některé položky?. Inu, i Doro někdy zápasí s obyčejností, do které ji ani v těch nejkřiklavějších okamžicích nenechá spadnout hráčské umění (zejména kytary) jejích parťáků.

Doro si po letech posteskla, že „Angels Never Die“ vyšlo v době, kdy všude kolem vládnul grunge. Tak jako celá řada hard rockových interpretů, ani Doro nedokázala téhle vlně vzdorovat a tak se ani ona nevyhnula poměrně radikální změně svého hudebního výrazu. Ale tahle doba měla teprve přijít a na „Angels Never Die“ ještě Doro zjevně neměla potřebu přizpůsobovat se a reagovat na vítr změn ze Seattlu. Čtvrtá položka její sólové kariéry znovu nabídne trochu jinou příchuť, než po které možná ještě pořád příznivci Warlock toužili, ale i zacílení na americký trh zvládla Doro s naprostým přehledem.

Savapip             


www.doro.de

YouTube ukázka - Eye To Eye

Seznam skladeb:
1. Eye on You
2. Bad Blood
3. Last Day of My Life
4. Born to Bleed
5. Cryin`
6. You Ain`t Lived
7. So Alone Together
8. All I Want
9. Enough for You
10. Heaven with You
11. Don`t Go
12. Alles ist gut

Sestava:
Doro Pesch - zpěv
Jack Ponti – kytara, baskytara, klávesy
Vic Pepe - kytara
Eric Gales- kytara
Eugene Gales- kytara
Nick Douglas - baskytara
Matt Nelson - baskytara
Harold Frazee- piáno, klávesy
Joe Franco - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 53:57
Produkce: Jack Ponti, Vic Pepe
Label: Vertigo
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Force Majeure
1990 – Doro
1991 – True At Heart
1993 – Angels Never Die
1995 – Machiine II Machine
1998 – Love Me In Black
2000 – Calling The Wild
2002 – Fight
2006 – Warrior Soul
2009 – Fear No Evil
2012 – Raise Your Fist
2018 – Forever Warriors, Forever United

Související články

Foto: archiv Doro Pesch


Vydáno: 06.09.2018
Přečteno: 1857x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09817 sekund.