ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka SLEZÁK, Radek HAJNOVIČ (KODIAK) - Pokud víš o nějaké zpěvačce nebo zpěvákovi … dej nám echo

Škoda, že s hradeckými Kodiak jsme nestihli udělat rozhovor o nějaký ten pátek dřív. Ještě v době, kdy Kodiak vstupovali do Metalparády, bylo vše v řádku a na svém místě, v momentě, kdy dosáhli na prvenství, však již kapela byla bez zpěvačky. A jak je z následujících slov bicmena Jirky Slezáka a basáka Radka Hajnoviče zjevné, aktuální situace s dalšími plány Kodiak docela zamávala. Takže víte-li o někom, kdo by měl v krvi heavík a měl chuť si v kůži Kodiaka zařvat do mikrofonu, dejte klukům vědět.

Vzhledem k tomu, že se na vašich stránkách nedávno objevilo sdělení, týkající se personálních změn v kapele, nelze začít jinak, než otázkou, jak se vyvíjí hledání nového zpěváka či zpěvačky a jaká je aktuální situace v kapele.
Situace v kapele je taková, že hledáme novou zpěvačku nebo zpěváka, což je priorita č.1. Hledání se však nijak pozitivně nevyvíjí, jelikož „nejsou lidi“, kteří by byli pro heavy metal zapálení. Dále s námi začal zkoušet mladý a nadějný kytarista Dominik Bukovský, jakožto alternace za Aleše Roubala, jelikož Aleš se věnuje ještě jiným projektům.

Poprosím tě také o představení kapely Kodiak, jejich současných, členů a historie. Který moment z toho, co jste spolu dosud prožili, považuješ za nejdůležitější?
Současní členové kapely jsou : bicí – Jirka Slezák, kytaristi – Slávek Bleha, Aleš Roubal a Dominik Bukovský, basa – Radek Hajnovič. Kodiak vznikl na podzim v roce 2010, jako vyloženě zábavová kapela se dvěma zpěváky – Vlaďkou Pecúchovou a Petrem Slezákem. Hráli jsme jen tak pro zábavu rozmanité skladby od rock´n´rollu po heavy metal a v repertoáru jsme měli velmi známé, ale na české poměry málo hrané písničky. Chtěli jsme si zahrát skladby od těch kapel, které jsme celý život znali, poslouchali je a byli jsme a stále jsme jejich fanoušci. Asi zásadní moment byl, když do kapely přišel kytarista Aleš Roubal (dříve Agony Conscience,Distorze) a zpěvačka Klára Pretorová. S nimi jsme se začali posouvat na jinou úroveň a začali jsme dělat i vlastní skladby. Ačkoliv někteří z nás již před nějakými dvaceti lety hráli a dělali vlastní tvorbu (bicí, basa -Undertakers posléze Atrocious Crimes), nikdy nás nenapadlo, že dostaneme chuť znovu dělat vlastní věci.

Pominu-li aktuální situaci se sestavou, Kodiak hrají od svého založení v poměrně stálém složení. Jak se vám daří udržet sestavu bez personálních změn, co je tím hlavním „lepidlem“, které spojuje vaši kapelu?
Jádro kapely a její zakladatelé jsou Jirka Slezák, Radek Hajnovič a Slávek Bleha. Mezi námi panuje určité souznění, cit pro muziku a pochopení.

V roce 2017 se mluvilo o chystaném nahrávání alba „Upírka“, dokonce se vloni objevila i upoutávka na album, ale přiznám se, že jsem marně hledal zmínku o jeho finální realizaci. Jak to tedy s albem vlastně dopadlo, či vypadá? A jak bude mít současná situace v kapele vliv na jeho případnou realizaci, případně na další tvorbu kapely?
Ano, v roce 2017 jsme začali nahrávat album, ale nepodařilo se nám jej zatím dotáhnout do konce. Času na toto máme všichni velmi málo, jelikož jsme pracovně hodně vytížení. Rádi bychom jej uvedli do života, skladby na něj samozřejmě máme, ale navíc teď bojujeme i s odchodem zpěvačky. Realizace se tedy bohužel odkládá, než najdeme nový hlas. Jinak dál zkoušíme a snažíme se skládat nové věci.

Kodiak hrají vlastní i převzaté skladby, jaký je jejich poměr, který skladbám dáváte přednost, vlastním nebo převzatým?
Postupem času a díky možnostem jsme složili několik svých věcí a zakomponovali jsme je do playlistu mezi převzaté. Začali jsme hrát na způsob koncertu a sledujeme, že to má pozitivní ohlasy. Z těch převzatých jsme zachovali jen ty opravdu velmi známé hity a poměr mezi vlastními skladbami a převzatými je takřka půl na půl. Postupem času se chceme však víc orientovat na vlastní tvorbu.

Jak bys charakterizoval hudbu, kterou s Kodiak tvoříte, co bys doporučil jako váš zatím nejpovedenější kus? Které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Hudbu, kterou nyní tvoříme, bych jednoduše popsal jako heavy metal. Snažíme se o melodické linie a harmonie s českými texty, a aby to znělo svižně a hutně. Díky vyrovnanosti kytaristů se postupně můžeme pouštět do rozmanitějších pasáží a progrese. Jako zatím nejpovedenější skladbu hodnotím „Kometu“. Členitá věc se změnami tempa, rozdvojení kytar, arpeggio, dvojí styl zpěvu a text s více výklady sdělení. Kapely, které máme rádi, jsou např. Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest, Metallica, Arch Enemy, Bolt Thrower, Testament, prostě všechno co smrdí metalem.

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět? Vedete si nějakou statistiku ohledně koncertů, kolik jich máte za sebou a který považuješ za nejvydařenější?
Vzhledem k situaci, že jsme momentálně bez zpěvu, tak v dohledné době žádný koncert nechystáme. Vše se odvíjí od úspěšného nalezení nového hlasu. Kde všude a kdy jsme hráli, máme zaznamenáno na našich stránkách a na FB. Kolik jich bylo….z hlavy teď nedám. Za nejvydařenější koncerty považujeme akce v Pekelných dolech a v Hradci Králové - hradecká V8. Úžasná atmosféra a skvělý zvuk.

Jak bude Kodiak prožívat festivalovou sezónu, máš rád festivaly ať už jako fanoušek nebo jako muzikant?
Na pár festivalech jsme také vystupovali, např. na Naděje fest v Trutnově ale v letošním roce vzhledem k absenci zpěvu nemáme tu možnost. Takže letos festivaly jen jako fanoušci. Samozřejmě máme koncerty a festivaly rádi, a pokud to čas dovolí, tak jezdíme.

V současné době je hodně populární prezentace formou videoklipu, uvažujete o tom, že byste se do něčeho podobného pustili? Pokud ano, ke které vaší skladbě bys rád pořídil pohyblivé obrázky?
O videoklipu uvažujeme od první chvíle, kdy jsme začali nahrávat „Upírku“. Bez toho se dnes v podstatě nikdo neobejde. Scénář a veškerou vizualizaci jsme již dávali do kupy. Odchodem zpěvačky je to však neaktuální.

Jaké máš s Kodiak ambice? Co si z nich dosud naplnil, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
S kapelou bychom rádi dotočili album, stvořili klip a samozřejmě bychom rádi koncertovali a dostali se na nějaká velká a významná pódia. Vše se ale momentálně nachází na mrtvém bodě, dokud nebudeme mít zpěv.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Závěrem bych řekl, pokud víš o nějaké zpěvačce nebo zpěvákovi … dej nám echo.

Savapip             


FB KODIAK

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.07.2018
Přečteno: 2399x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08868 sekund.