MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DORO - Forever Warriors, Forever United

Po šestileté pauze (na tak dlouho se studiově dosud nikdy neodmlčela) přichází s novým albem metalová královna (před dvěma lety v Las Vegas titulovaná jak „Metalová bohyně“) Doro Pesch. A byť tohle označení může znít trochu klišovitě, svou dlouholetou úspěšnou kariérou si jej tato jedinečná zpěvačka plně zasloužila a na novince s lehkostí potvrdila. Tak dlouhé odmlčení Doro kompenzuje tím, že album „Forever Warrior, Forever United“ pojala jako dvojalbum, jehož polovinu „Forever Warrior“ označovaly prvotní zprávy jako drsnější, divočejší a agresivnější, ta druhá „Forever United“ pak měla být lyricky sentimentálnější. Osobně bych rozdíl mezi deskami však viděl v jiné rovině – „Forever Warrior“ plně uspokojí ty fanoušky, kteří mají rádi Doro v té nejklasičtější hard and heavy rovině (dojde až na asociace k dávnému působení ve Warlock), „Forever United“ pak nabídne lehce experimentálnější (plně v mezích zákona, na žádné připomínky období přelomu a druhé poloviny devadesátých let nedojde ani v nejmenším) a nevázanější tvář Dorotčiny tvorby. Ale ať už tohle album rozdělíte jakýmkoliv způsobem, vždycky dojdete k jedinému závěru – Doro je ve skvělé formě.

Sázka na úvodní „All For Metal“, coby pilotní singl je celkem jasná, právě tady je možné hledat první z provázků, vedoucích k Warlock. Ta prohlášení o tom, že se jedná o volné pokračování „All We Are“ nijak zásadně nekulhají, klasická hymnická halekačka se silnými sbory (s excelentními sboristy) je jasnou hitovkou, skvělá je (tak jako na celém albu) neposedná kytara i finální proplétání sborů s tradičním Dorotčiným výletem do jekotu. Je potěšující, že tímhle vydařeným kouskem teprve začíná strhující jízda, která na posluchače čeká. „Forever Warrior“ je prostě dokonalou přehlídkou Dorotčina stylu – parádní oplátka zpěvaččina hostování u Amon Amarth, temná „If I Can`t Have You – No One Will“ s dramatickým duetem, při kterém energický a důrazný hlas Doro se dokonale zaplétá s hrubým chropotem Johana Hegga, krásně klišovitě příjemná a plně procítěná semi-balada „Soldier Of Metal“ (smyčce, piáno a malující kytara jsou nezbytností), která se na desce prostě objevit musí, kousavý riff a svíjející se hlasivky ve skandovačce „Turn It Up“, šlapavě melodická „Don`t Break My Heart Again“, olíznutá Hammondy, ve které hravá kytara troufne přibroušený zpěv a z níž znovu vykukuje bývalé působiště Doro Pesch, či excelentní ukázka zpěvaččina umění v (částečně a capella poloze s postupně narůstajícím decentním doprovodem) tajemné baladě „Bring My Hero Back Again“. Zbytek prvního dílu je pak - snad s výjimkou podivně kvapné přímočarky (navíc v němčině) „Freunde Fürs Leben“ – naprosto bez ztráty kytičky.

Druhý díl je přece jen daleko roztříštěnější. Úvodní „Résistance“ je sice poněkud jednotvárné, ale velmi akční a navíc díky jiskřivé spolupráci nabroušeného sólového zpěvu a sytých sborů by v pohodě zapadlo na první díl, stejně jako typická polobalada „Lift Me Up“ s krásně vyhroceným kytarovým sólem, jako napínavě se rozvíjející hutná „Heartbroken“ s výborným sólem hostujícího Douga Aldriche, či křehce dojemná „1000 Years“. S blížícím se koncem už se ten entusiastický zážitek z alba trochu rozplývá – italsky zpívaná šansonovka „Caruso“ do předchozího dění vůbec nezapadá (ale jako další z ukázek Dorotčina umění funguje), propracovaná instrumentálka „Tra Como e Coriovallum“ také z toho původního směru hodně uhýbá a finální ukvaltovaný fórek alá Lemmy „Metal Is My Alcohol“ je ideální popůlnoční zábavová tečka.

Nebylo by tak obtížné z alba pár položek vynechat a trochu ubrat z této opulentní porce muziky, u níž celkem logicky dochází k určitému (nijak zásadnímu) kvalitativnímu kolísání. Ale byla by to škoda, protože Doro skutečně nastoupila do studia skvěle připravená, s parádní náloží výborných nápadů a melodií (které vměstnat na jedno album by mohl být problém), s velmi silnou muzikantskou ekipou za zády a především ve výborné hlasové kondici, takže se svým hlasem dokáže spolehlivě kroutit, kousat, hladit i dojmout, až se nechce věřit tomu, že je tomu už téměř třicet pět let, kdy tenhle jedovatě unikátní hlas zněl z alba poprvé. Na Doro je spoleh, vynikající deska!

Savapip             


YouTube ukázka - All For Metal

www.doro.de

Seznam skladeb:
CD 1 – Forever Warriors
1. All for Metal
2. Bastardos
3. If I Can`t Have You - No One Will
4. Soldiers of Metal
5. Turn It Up
6. Blood, Sweat and Rock`n`Roll
7. Don`t Break My Heart Again
8. Love`s Gone to Hell
9. Freunde fürs Leben
10. Backstage to Heaven
11. Be Strong
12. Black Ballad
13. Bring My Hero Back Home Again

CD 2 – Forever United
1. Résistance
2. Lift Me Up
3. Heartbroken
4. It Cuts So Deep
5. Love Is a Sin
6. Living Life to the Fullest
7. 1000 Years
8. Fight Through the Fire
9. Lost in the Ozone
10. Caruso
11. Tra Como e Coriovallum
12. Metal Is My Alcohol

Sestava:
Doro Pesch - zpěv
Bas Mass - kytara
Luca Princiotta - kytara
Nick Douglas - baskytara
Johnny Dee - bicí

Hosté:
Johan Hegg – zpěv
Helge Schneider – saxofon
Doug Aldrich - kytara
Tommy Bolan - kytara

Rok vydání: 2018
Čas: 52:54 / 47:10
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Force Majeure
1990 – Doro
1991 – True At Heart
1993 – Angels Never Die
1995 – Machiine II Machine
1998 – Love Me In Black
2000 – Calling The Wild
2002 – Fight
2006 – Warrior Soul
2009 – Fear No Evil
2012 – Raise Your Fist
2018 – Forever Warriors, Forever United

Související články

Foto: archiv Doro Pesch


Vydáno: 22.08.2018
Přečteno: 4770x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KlipPo čase jsem...26. 09. 2022 16:07 Jirka Pokorný
to KerimDoro hrála na MOR...2. 09. 2018 11:35 Anonim
Ani bych se...1. 09. 2018 18:13 Kerim
melodický metal...28. 08. 2018 16:51 Karel Klafunda
WJá si osobmě...28. 08. 2018 11:59 JWS


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09346 sekund.