RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KORPIKLAANI - Kulkija

S bývalými mistry světa v nevázaných chlastacích halekačkách nějak přestává být sranda. Zvážněli, jsou přemýšlivější. K tomuto trendu se finští Korpiklaani sice přiklonili už na tři roky starém albu „Noita“, na aktuální novince „Kulkija“ však zacházejí ještě o pěkných pár kroků dál. Vzhledem k tomu, že myšlenkové téma alba je zaměřeno na návrat k přírodě, přirozenost a čistotu, tak se tenhle postup v podstatě nabízí. A mrkněte na obálku desky, ačkoliv Korpiklaani nikdy neměli kdovíjak bouřlivé covery a sázeli v nich spíš na výpravnost a atmosféru, z letošního obrázku dýchá klid, rozvážnost a mír jako dosud nikdy. A byť samozřejmě Korpiklaani úplně nerezignují na to, co je proslavilo, tyhle zmíněné vlastnosti jsou najednou daleko dominantnější.

Stejně jako příspěvky houslí a harmoniky, které mnohdy hrají důležitější roli než řezavé kytary, šlapající rytmika, o humpoláckém halekání ani nemluvě. Paradoxem je, že tahle až nezvykle vážná tvář kapely má v sobě má obrovský potenciál, jak ukáže neskonale melancholická „Harmaja“ (byť se pomalým melancholickým kousků Korpiklaani v minulosti nevyhýbali, takhle hluboko do pocitů se snad ještě neponořili) se spoustou vzrušujících detailů (jasně, sledujte lidovkové čarování), které ohromně sluší drsná finština i kolébavě neotesaný zpěv. Problém je, že z ostatních pocitovek sice sálá klid, vyrovnanost a čistota, ale už zdaleka se Korpiklaani tak intenzivně pocitově neobnaží. Skočnějším kouskům trochu schází ten dřívější neurvalý drive, přesto „Kotikonut“, ve kterém se ve velmi uvolněné melodii krásně prolínají melancholie i optimismus a živelně laskavý Jonneho hlas vás naprosto přirozeně strhne k pohupování (a zase se nechte pohladit i tím posledním detailem rozverné harmoniky či brumlavé basy), je druhým nejvýraznějším momentem alba. Pobaví lehká teatrálnost v Jonneho hlase, vystřídaná medvědím bručením sborů v „Korppikalliota“, překvapí dětský sbor v jinak hodně těžkopádné „Sillanrakentaja“, to, že aktuální forma smíškovství kapely hraje na trochu rafinovanější způsob, než jen na první signální, prozradí živá „Kuin korpi rukkuva“ s šantánovým plížením se v rytmu tanga, výpravné ambice představí proměnlivá (a nejdelší v dějinách kapely) skladba „Kallon Malja“, která je dokonalým obrazem toho, v jakých hlavních polohách se „“Kulkija“ odehrává.

Tohle všechno se dá shrnout do konstatování, že Korpiklaani jsou jiní… Se svým „Poutníkem“ se vydali na podobou „duchovní“ cestu jako ruská Arkona, i když v jejich případě jde spíš než sázku na mohutnou atmosféru o prostotu písničkářství. Což je docela škoda, protože lesní mužíci jsou na jedné straně strašně silní, když plně vsadí na ryzí atmosféru, na straně druhé vzpomeňte na to, jaké měla jejich hudba grády, když se nevázaně skotačilo a křepčilo. „Kulkija“ zůstává z velké části někde uprostřed. A víc než sedmdesátiminutová nálož je za této konstelace velmi náročná.

Savapip             


www.korpiklaani.com

YouTube ukázka - Henkselipoika

Seznam skladeb:
1. Neito
2. Korpikuusen kyynel
3. Aallon alla
4. Harmaja
5. Kotikonnut
6. Korppikalliota
7. Kallon malja
8. Sillanrakentaja
9. Henkselipoika
10. Pellervoinen
11. Riemu
12. Kuin korpi nukkuva
13. Juomamaa
14. Tuttu on tie

Sestava:
Jonne Järvelä – zpěv, kytary
Kalle "Cane" Savijärvi – kytara
Jarkko Aaltonen – baskytara
Tuomas Rounakari - housle
Sami Perttula – harmonika
Matti "Matson" Johansson – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:11:20
Label: Nuclear Blast Records
Země: Finsko

Diskografie:
2003 - Spirit of the Forest
2005 - Voice of Wilderness
2006 - Tales Along This Road
2007 - Tervaskanto
2008 - Korven Kuningas
2009 – Karkelo
2011 – Ukon Wacka
2012 - Manala
2015 - Noita
2018 - Kulkija

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.09.2018
Přečteno: 2944x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10032 sekund.