TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRUADALACH - Raised By Wolves

Kdeže folkové časy jsou…(?), tedy, ne že by Cruadalach zapomněli na svou záplavu lidových nástrojů a lidovostí vonících motivů, oni jen ten svůj pozvolný vývoj vzali pořádně hopem. Ostatně fakt, že se Cruadalach označují jako folk corová smečka, i skutečnost, že oproti tři roky starému albu „Rebel Against Me“ je sestava kapely slušně provětraná (změny nastaly u tří z osmi postů) jasně naznačují, že evoluce Cruadalach nabrala vysoké obrátky. Výsledkem je návrat do vlčí kůže –album „Raised by Wolves“ má v sobě strhující energii i kousavou agresivitu a paradoxně, byť folkové motivy ani zdaleka nemizí a v některých fázích alba jsou snad ještě výraznější, než na minulých albech, závěrečný pocit (vůbec ne nepříjemný, i když opět platí, že cestu k němu najít na první ucho je hodně obtížné, obzvlášť tehdy, máte-li prioritní potřebu sázet na folkové odénky) je ten, že vás svou natlakovaností mají Cruadalach potenciál vystřelit z kecek, svou pichlavostí ve vyhroceném zpěvu mají tendence uříznout vám uši a až někde vzadu tuhle svou výbojnost elegantně umravňují svým kladným vztahem k lidovosti (i když někdy také značně divoké).

Navíc vstupem „Waking The Courage“ (vzhledem k následující řeži velmi vtipně zvolený název!) i závěrečným melancholickým zavřením dveří v „The Farewell Too Soon“ (i tady vzhledem k délce alba bod za důvtip) Cruadalach dokonale klamou tělem. Dominance lidových nástrojů, klid, ve kterém se rozvíjí melodický motiv a smířlivost, která ze skladeb sálá, navodí velmi laskavou atmosféru, která se v úvodu „Eyes Wide Open“ stále ještě v lidově středověkém módu rozjaří, aby doslova explodovala s prvním expresivním vyštěknutím nové akvizice u mikrofonu Petra Caisla, umocněnému sytým a tvrdým zvukem, akční rytmikou a řezavým zvukem kytar. A od té chvíle se plně jede na pulsující adrenalin (melodeath, core…), kterému nic neubírají z intenzity výraznější píšťalky ani slovanštinou vonící ženský zpěv – ostatně právě tohle míchání pocitově hodně kontrastních hlasů je jednou z nejpřitažlivějších zbraní Cruadalach, byť ani Eliška Kasprzyk není vždy jen zjemňujícím elementem, viz. třeba útočně zaťatá „Relationshit“. A když k téhle dynamické náloži přidáte i chytré texty, ze kterých leckdy až mrazí - „…with new freedom new tyrants came…“ v dějem nabité „Homesick“ s výraznou kytarou, vrcholící v divoké skákačce, či alarmující stesk o devastování naši planety v nejsilnějším kousku celé kolekce „Gambit With Gaia“, kde i smyčce znějí neskutečně depresivně, kouká z toho hodně silná pecka. K celkové barevnosti doplňte i nezbytné využití chropotu (hostující Broňa Míka, kterému jemnějším vysokým hlasem sekunduje v etnickým ocáskem načichlé „Godwall Chant“ Viktorie Surmová), či pseudorap v uřvané „Brave New Dawn“ s psychedelickými houslemi, ve které Cruadalach s lidovou notou opět nakonec velmi šikovně koketují.

Folk-core? Už tahle specifická škatulka hlásí, že Cruadalach stvořili své dosud nejagresivnější album. Na druhé straně oproti předchozímu albu působí „Raised Wolves“ daleko kompaktnějším dojmem. Soudě dle „Raised By Wolves“ může mít k sobě napumpovaná agrese s poetickou lidovkou při dostatku autorské šikovnosti velmi blízko.

Savapip             


www.cruadalach.com

YouTube ukázka - Brave New Dawn

Seznam skladeb:
1. Waking the Courage
2. Eyes Wide Open
3. Relationshit
4. Raised by Wolves
5. Homesick
6. Godwall Chant
7. Gambit with Gaia
8. Brave New Dawn
9. For Us All
10. The Farewell too Soon

Sestava:
Petr Caisl- zpěv
Jan Knotek – kytara, zpěv
Jan Kapic - kytara
Petra Jadrná – dudy, šalmaje, píšťaly
Eliška Kasprzyk – housle
Hanka Slanařová - housle
Ondřej Novák - baskytara
Tom Kasprzyk – bicí, perkuse

Rok vydání: 2018
Čas: 35:43
Label: 7hard Records
Země: Česká republika

Diskografie:
2011 - Lead Not Follow
2015 – Rebel Against Me
2018 – Raised By Wolves

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.09.2018
Přečteno: 2956x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15539 sekund.