ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANGEL DUST - Into The Dark Past

Budete-li se pídit po raných létech německých Angel Dust, při poslechu jejich prvních dvou alb se nevyhnutelně doberete konstatování, že takhle to holt v Německu v osmdesátých letech fungovalo. Vždyť si vezměte debutové album Helloween, první dvě alba Blind Guardian, Scanner, svým způsobem i Running Wild a máte v ruce neurvalou, nespoutanou a nekompromisní muziku, kde energie, neučesanost, přímočarost a osobitost jsou plně nadřazeny melodiím a propracovanosti, které do tvorby výše jmenovaných interpretů začaly významně promlouvat jen o několik málo let později. A Angel Dust na tom byli (alespoň ve svých počátcích) úplně stejně, jejich debutové album „Into The Dark Past“ má v sobě tu výše definovanou DNA a od třetího alba „Border Of Reality“ posloucháte už zcela jinou kapelu. Z výše uvedených spolků měli Angel Dust cestu ke třetímu albu asi nejtrnitější, nicméně v roce 1986 kdy vyšlo album „Into The Dark Past“, se parta kolem rytmické sekce Frank Banx – Dirk Assmuth, která opakovaně a vytrvale svůj Andělský prach resuscituje, plně veze na divoké speed/thrashové vlně.

Sedmička skladeb (úvodní titulní intro se svým vláčným klimprem a varhanami přece jen důkladně klame tělem) proto kolem vás proletí jako zdivočelá střela. Riffy koušou, rytmika sprintuje, uštěkaně přiškrcené hlasivky Rommeho Keyemera (který po téhle desce zamířil k podobně divokým Risk, s nimiž už pouze jako kytarista prožil celou jejich sedmiletou éru) se ani nepokouší o nějakou přehnanou intonaci či zpěvnost (výjimkou budiž občasné přibroušení hlasivek anebo výlet do ječáku), tento element je skutečně v dané chvíli nepodstatný. Veškerá kytarová sóla jsou poměrně naivní, ale o to víc autentická, akční, živelná a o energické našlapanosti desky nejvíc vypovídá skutečnost, že Angel Dust nijak nešetří s délkou písní, pod pět minut se vejdou jen ve dvou případech v závěru alba a přitom pouze u sáhodlouhé „Gambler“ se pomaličku vkrádá myšlenka na to, jestli ta jednoduchost hudebních nápadů – i přes sloganovitě výrazný refrén - je dostatečně výživná na téměř osmiminutovou plochu. Odpověď není jednoznačná, přece jen „Gambler“ byla jednou z mála skladeb, ke které se Angel Dust po prvním reunionu vraceli na koncertech, i přes to, že sami členové si byli vědomi toho, že novým fanouškům staré skladby příliš mnoho neříkají.

Z téhle desky v rytmu dřevního a neohebného speedu s přesahy do thrashmetalu vám v hlavě zůstane spíš než kterákoliv ze skladeb především divoký chaos a strhující energie. A přes všechny (z dnešního pohledu) možné nedostatky je coby výpověď doby „Into The Dark Past“ dokonalé (pochopitelně, že přes uši práskne i špinavý zvuk). Takhle holt v Německu přicházely na svět party, které v pozdějších letech výrazněji promlouvaly do dějin melodického power metalu.

Savapip             


FB ANGEL DUST

YouTube ukázka - I`ll Come Back

Seznam skladeb:
1. Into the Dark Past
2. I`ll Come Back
3. Legions of Destruction
4. Gambler
5. Fighter`s Return
6. Atomic Roar
7. Victims of Madness
8. Marching for Revenge

Sestava:
Romme Keymer - zpěv, kytara
Andreas Lohrum - kytara
Frank Banx - baskytara
Dirk Assmuth - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 39:10
Label: Disaster
Země: Německo

Diskografie:
1986 – Into The Dark Past
1988 – To Dust You Will Decay
1998 – Border Of Reality
1999 - Bleed
2000 – Enlighten The Darkness
2002 – Of Human Bondage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.11.2018
Přečteno: 2760x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neotesaná......nespoutaná,...3. 12. 2018 16:35 Kolík
Dle mého soudu...29. 11. 2018 17:24 Starej metálista


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10327 sekund.