ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELECTRIC BOYS - The Ghost Ward Diaries

Že by Electric Boys, tito švédští matadoři hard rocku načichlého hair metalem a funk rockem, byli nějací dostihoví přeborníci ve vydávání alb, to se tedy rozhodně říct nedá. Za třicet let existence totiž přichází teprve se šestou desku, ale k dobru jim je nutné přiznat, že ani jedno z předchozích pěti alb nikdy nešlo někam směrem k průměru a už debutem „Funk-O-Metal Carpet Ride“ nastavili laťku tak vysoko, že svou svéráznou hudbou mohli udělat díru do světa. To se ale nestalo a když pak základní dvojice Conny Bloom a Andy Christell dostala místo v sestavě kultovních Hanoi Rocks při jejich časově ohraničeném comebacku v minulé desetiletce, zdálo se, že Electric Boys to mají nadobro spočítané.

Jenže Hanoi Rocks nakonec vyšuměli a utopili se ve vzájemných sporech dvou kohoutů Michaela Monroea a Andy McCoye a Electric Boys tak opět přišli na řadu. A to je jedině dobře, protože obě dosavadní comebacková alba „And Them Boys Done Swang“ a „Starflight United“ byla přinejmenším velmi slušná díla, která si rozhodně zasloužila větší pozornost, než se jim dostalo. I když oproti původním třem deskám ubylo experimentálních vlivů a na povrch spíše vystupovaly hardrockové tendence, specifický styl kapely byl stále ještě dost dobře rozpoznatelný, stejně jako charismatický projev Connyho Blooma.

Proto také nic nenasvědčovalo tomu, že by to mělo být u novinky „The Ghost Ward Diaries“ jinak. A vězte, že není. Ba právě naopak. Novinka totiž představuje ještě vyspělejší a vypilovanější kolekci, než tomu bylo u předchozích dvou alb a na desce je jasně slyšet, že čtyřletý rozestup mezi ní a minulým počinem byl rozhodně pro dobro věci. Novinka je totiž správně vyzrálá a každá zde zastoupená skladba má své opodstatnění. Vysokou kartu vynese hned otvírák „Hangover In Hannover“, což je ostrá hardrocková jízda, které nechybí silný refrén a pořádné kytarové sólo. Podobně ostrým kouskem je instrumentálka „Swampmotofrog“ a motorkářským rockem načichlá „First The Money Then The Honey“, jenž disponuje stadionovým refrénem, ale i riffem, který by slušel i takovým Motörhead.

Největší sílu ale Electric Boys vždycky měli, když upřednostňovali jiné vlivy než jen hardrockovou přímočarost. Proto zde stojí skladby „There She Goes Again“ a „You Spark My Heart“, ze kterých vyloženě tryská hitový potenciál. Pak je tu opět exkurz někam k vodám funk rocku v podobě „Love Is A Funny Feeling“, kde Electric Boys připomenou své začátky, kdy je evropský tisk přirovnával k mixu Mötley Crüe a Red Hot Chili Peppers. I díky těmto skladbám lze lehce přehlédnout trochu slabší položky z druhé poloviny alba „Rich Man Poor Man“ a „Knocked Out By Tyson“, navíc, když je samotné finále korunované takřka geniální skladbou a nejlepší položkou celé kolekce „One Of The Fallen Angels“, což je až do jistého okamžiku naprosto bezprecedentní popmetalová hymna, která se ale ve své poslední minutě a půl zlomí do zhušťujícího se kakofonického lomozu, z nějž vystupují kostelní chorály. Velmi působivé…

Díky výše vyjmenovanému je možná už teď jasné, že Electric Boys předkládají jednu ze zásadních desek letošního roku. Ukazují tak záda celé skandinávské konkurenci, která je po boomu na začátku tohoto desetiletí stále ještě velmi silná. Electric Boys jsou ale staří mazáci, kteří pořád mají potřebu své následovníky školit. A jde jim to na výbornou…

Jan Skala             


www.electricboys.com

YouTube ukázka - Hangover In Hannover

Seznam skladeb:
1. Hangover In Hannover
2. There She Goes Again
3. You Spark My Heart
4. Love Is A Funny Feeling
5. Gone Gone Gone
6. Swampmotofrog
7. First The Money, Then The Honey
8. Rich Man, Poor Man
9. Knocked Out By Tyson
10. One Of The Fallen Angels

Sestava:
Conny Bloom – zpěv, kytara
Franco Santunione - kytara
Andy Christell - baskytara
Niklas Sigevall - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 43:25
Label: Mighty Music
Země: Švédsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1989 - Funk-O-Metal Carpet Ride
1992 - Groovus Maximus
1994 - Freewheelin
2011 - And Them Boys Done Swang
2014 - Starflight United
2018 - The Ghost Ward Diaries

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.12.2018
Přečteno: 1613x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10209 sekund.