TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PINK CREAM 69 - Pink Cream 69

Pink Cream 69. Pro příznivce hard rocku jedno z velmi důležitých jmen světové hudební scény. Kapela, která za třicet dva let svojí existence vydala dvanáct řadových alb a prošla velmi bouřlivým vývojem, aby si postupně našla svůj osobitý styl, ve kterém dnes už hraje trochu na jistotu (nicméně stále velmi jiskřivou). Kapela, o jejímž charakteru svědčí fakt, že za ta dlouhá léta má v dotazníkové položce „bývalí členové“ uvedena pouze tři jména (a navíc jedno z nich je jakýmsi vedlejším produktem krátkodobého bádání po novém zpěvákovi v asi nejkritičtějším období života kapely). Nejen díky působení v domovské kapele, ale i díky dalším rozličným aktivitám (ať už jde o nepřehlédnutelné spolupráce, manažerskou či producentskou práci) se členové Pink Cream 69 zapsali v hudebním světě velice významným způsobem, až by se jejich spojení dalo nazvat (trochu zprofanovaným pojmem) all-star seskupení. Na rozdíl od některých umělých projektů je však u Pink Cream 69 naprosto zásadním elementem jejich postavení společná historie.

Ta se začala psát v roce 1987. Parta ve složení Dennis Ward, Alfred Koffler, Kosta Zafiriou a Andi Deris (nebývalo úplně zvykem, aby se kapely v toto období profilovaly z muzikantů různých národností, zde se sešly rovnou tři) se ke svému prvnímu albu propracovali během dvou let a jeho charakter asi nejlépe vystihuje glosa basáka Dennise Warda – „byli jsme plní energie…“. Doplňte k tomu důraz na velmi zpěvné melodie, výrazné refrény, kytary natolik ostré a bicí natolik razantní, aby kapela měla silný potenciál oslovit příznivce optimistického melodického rocku, ale aby přitom nezaplašila holky, na které musela zabírat vizáž čtyř vysmátých kudrnáčů. Tohle bylo období, ve kterém u Pink Cream 69 vypadalo všechno idylicky a přitažlivě. Taková byla i jejich tehdejší tvorba, která neměla příliš daleko k raným albům Bon Jovi -melodika, energie i charisma výrazného a poměrně pronikavého hlasu Andiho Derise jsou z hodně podobného těsta.

Třináct kousků (vinylová verze byla o tři chudší), které eponymní debutové album přináší, už jasně prozrazuje nejen čich kapely na hitovost (na něm má významný podíl i producent Dirk Steffens, jenž byl pro první období života Pink Cream 69 velmi důležitou osobou), ale i hráčskou vyzrálost – ta o pár desetiletí v podstatě vytlačí aktuální mladický zápal a postupně se stane jedním z nejzásadnějších elementů Pink Cream 69. Vybírat z menu alba „Pink Cream 69“ ty největší pochoutky není vůbec složitá práce – úvodní chytlavě vzdušná „Take Those Tears“ s parádní spoluprací sborů a sólového zpěvu v refrénu, s výbornou gradací, syrovým kytarovým sólem a krásně ubrumlanou basou spolehlivě chytne za uši na první dobrou, nasládle hymnická „One Step Into Paradise“ s dramatickou kytarou, velmi silným refrénem (opět nejde neupozornit na skvělé sbory) a dráždivým zvolněním v plíživé pasáži má velmi působivou atmosféru, kousavá kytara i šlapající basa v poměrně našlápnuté a v refrénu sloganovitě uřvané „Welcome The Night“ představují temnější tvář kapely, popíkově melodická bezprostřednost v „I Only Wanna Be For You“ má taneční ambice, nezbytná balada „Close Your Eyes“ v sobě má tu správnou dávku nesentimentální plačtivosti, pohodová rockovka „“Parasite“ těží z velmi neposedného základu a dokonce i „Child Of Sorrow“, coby jednu z bonusovek, lze pro její ležérní atmosféru, přecházející do výrazné dramatičnosti (je nutné ještě zdůrazňovat parádní kooperaci se sbory?) bez mrknutí oka zařadit mezi velmi silné skladatelské chvíle kapely.

Z hlediska pozdějšího vývoje Pink Cream 69 je však na místě připomenout, že na debutovém albu autorsky jednoznačně dominuje zpěvák Andi Deris, který na ve výše zmíněném seznamu bývalých členů kapely zaujímá velmi důležitou pozici…, po vydání debutového alba Pink Cream 69 to však vypadalo tak, že na jejich rozesmáté obloze se nemůže objevit žádný mráček.

Savapip             

Dobový tisk psal, že kdyby tahle kapela měla jiného zpěváka, dotáhne to daleko... Andi Deris dnes už není v čele Pink Cream 69 a v řadách Helloween už pětadvacet let může ukazovat zdvižený prostředníček všem tehdejším pochybovačům. O tom ale debutová deska Pink Cream 69 není. Tahle kapela v době vydání debutu působila na německé scéně, plné speedmetalových a thrashových kapel, tak trochu jako zjevení. Jistě, tehdejší metalový odér se jí dotkl, ovšem jen velmi okrajově, protože Deris a spol. hleděli daleko přes oceán a vzor si vzali od tehdejších hairmetalových velikánů. Nejdůležitější ovšem na jejich debutu je fakt, že kapela na něj dokázala vměstnat skutečně dobré skladby a i když deska trpí nevyrovnanou produkcí (čti nesmyslným pořadím skladeb, kdy se na konci nahrávky hodně zjemňovalo), jedná se o velice silné dílo. Dnes sice může afektovaně znějící Deris v úvodní "Take Those Tears" budit mírné pousmání, ale v té době všechno jelo podle tehdejších norem. I proto jsou věci jako "One Step Into Paradise", skvostná balada "Close Your Eyes", dramatická "Welcome The Night", či finiš v podobě "Child Of Sorrows", "World Of Promises" a hlavně "Shadows Are Falling" s výjimečným kytarovým sólem, nadčasovými kompozicemi, které prověřil zub času. Jedna z nejlepších desek této kapely.
Pepsi Stone 9/10

pinkcream69.de

YouTube ukázka - One Step into Paradise

Seznam skladeb:
1. Take Those Tears
2. Sugar for Love
3. Rolling Down a Thunder
4. One Step into Paradise
5. Close Your Eyes
6. Welcome the Night
7. Partymaker
8. Hit the Bottom Row
9. Parasite
10. I Only Wanna Be for You
11. Child of Sorrows
12. World of Promises
13. Shadows are Falling

Sestava:
Andi Deris - zpěv
Alfred Koffler - kytara
Dennis Ward - baskytara
Kosta Zafiriou – bicí, klávesy

Rok vydání: 1989
Čas: 51:26
Label: Epic Records
Produkce: Dirk Steffens
Studio: Soundhaus Productions Hamburg
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Pink Cream 69
1991 – One Size Fits All
1993 – Games People Play
1995 – Change
1997 – Food For Thought
1998 – Electrified
2000 – Sonic Dynamite
2001 – Endangered
2004 – Thunderdome
2007 – In10sity
2013 – Ceremonial
2017 - Headstrong

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2019
Přečteno: 4709x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ParádaPC69 jsem začal...3. 01. 2019 23:23 Domy
9/10Luxus!...3. 01. 2019 20:30 Magnuss
Tak jsem si poprvé...3. 01. 2019 20:18 V.
Moje srdcová...3. 01. 2019 19:32 Bubák
Treba se nekdy...3. 01. 2019 14:56 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0986 sekund.