DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PINK CREAM - Ceremonial

Soudržnost původního trojlístku Pink Cream 69 je obdivuhodná, celé čtvrtstoletí vydrželi Dennis Ward, Alfred Koffler a Kosta Zafiriou společně rozdávat radost hard rockovým příznivcům. Jak ukázalo v pořadí jedenácté album kapely, nikdo nejsme nenahraditelný. Ostatně, bubeník Kosta Zafiriou z hlediska tvůrčího nebyl pro Pink Cream 69 tím pilířem, na kterém by tvorba téhle party stála, takže když jej rok před vydáním desky „Ceremonial“ nahradil dosavadní technik Chris Schmidt, který v podpůrném týmu strávil dost dlouhou dobu na to, aby filozofii kapely měl dostatečně v žilách, šlo vlastně o celkem snadno vstřebatelnou změnu (byť se jedná u Pink Cream 69 o velmi neobvyklý a tudíž významný krok). Statisticky zajímavá je i skutečnost, že právě v tomto období si Pink Cream 69 dali největší pauzu mezi vydáním alb, nutno však zdůraznit, že ani šestiletá odmlka nemá na výraz kapely kdovíjak zásadní vliv.

Podstatné je slůvko „zásadní“, neboť album „Ceremonial“ je z té ustálené formy, do které Pink Cream 69 najeli od alba „Electrified“ tím nejobyčejnějším a nejusedlejším (jedním dechem je však třeba doplnit, že mnozí další by se za podobnou usedlost a obyčejnost možná byli schopní upsat ďáblu). Nejspíš za to může fakt, že tentokrát se klukům nepodařilo vykouzlit žádný z těch hymnických ultra vzletných refrénů, které pravidelně rozsvítily profesorskou zralost kapely. Vezměte třeba úvodní „Land Of Confusion“ s lehce orientálním motivem a mírně potemnělým výrazem, který je tou typickou náběhovou atmosféru do nadýchané gradace nasycený, nicméně vyústění do hrubšího a zemitějšího refrénu trošku evokuje vývoj Pink Cream 69 na albu „Games People Play“. Už následující „Wasted Years“ kandiduje na jeden z nejžhavějších tipů, který díky své písničkářské uvolněnosti má (i přes poměrně alarmující text) lehce hitové ambice a kombinace hravosti, radosti a profesorství je mile odzbrojující. A v podstatě promíchávání těchto elementů charakterizuje album „Ceremonial“ – je plné silných melodických rockových písniček, vyzrálosti a úžasného muzikantství (zdůrazňovat eleganci a bohatost kytar, u kterých se tradičně vyplatí sledovat každičký detail, suverenitu Readmanova vokálu nebo dokonalé sborové nahrávky je zbytečné), nabízí větší zemitost a lehce potemnělý nádech na straně jedné, na straně druhé bezprostřední písničkářství a ve druhé polovině alba i špetku nepříliš jiskřivé rutiny, která však dobrý dojem rozhodně zkazit nemůže.

„Ceremonial“ je dalším potvrzením už známého faktu – Pink Cream 69 nikdy neudělali (a snad ani neudělají) špatnou desku, ve svém vlastním hard rockovém světě jsou jedineční a nezaměnitelní a každým dalším albovým zápisem hard rockové příznivce spolehlivě potěší, nicméně svá nejzásadnější alba už mají v životopise dávno zapsána a jen těžko jejich seznam ještě někdy rozšíří. Ovšem chtít to po nich po více než třiceti letech na scéně by bylo pošetilé.

Savapip             


pinkcream69.de

YouTube ukázka - Special

Seznam skladeb:
1. Land of Confusion
2. Wasted Years
3. Special
4. Find Your Soul
5. The Tide
6. Big Machine
7. Let the Thunder Roll
8. Right from Wrong
9. Passage of Time
10. I Came to Rock
11. King for One Day
12. Superman

Sestava:
David Readman - zpěv
Alfred Koffler - kytara
Uwe Reitenauer - kytara
Dennis Ward - baskytara
Chris Schmidt – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 49:21
Studio: Trakshak Studio a Hofa Studios, Karlsdorf
Label: Frontiers Records
Země: Německo

Diskografie:
1989 – Pink Cream 69
1991 – One Size Fits All
1993 – Games People Play
1995 – Change
1997 – Food For Thought
1998 – Electrified
2000 – Sonic Dynamite
2001 – Endangered
2004 – Thunderdome
2007 – In10sity
2013 – Ceremonial
2017 - Headstrong

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.03.2019
Přečteno: 1176x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10351 sekund.