ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THIN LIZZY - Vagabonds Of The Western World

„Přestaň se pídit po hitových singlech…,“ řekl Chris O`Donnell, který v polovině roku 1973 posílil manažerský tým Thin Lizzy, dosavadnímu manažerovi Chrisovi Morrisonovi, „pošli kapelu na turné a ukoncertuj je k smrti. Jedině tak můžeš s Thin Lizzy prorazit.“ „Whiskey In The Jar“ se sice stala celoevropským hitem a skladbou, která kapelu katapultovala do hitparád, ovšem nebylo, jak na podobný úspěch navázat. Nový materiál, který Phil Lynott a spol. předložili pod názvem „Vagabonds Of The Western World“ totiž neobsahoval žádnou skladbu, která by měla potenciál na úspěch předchozího singlu navázat.

Kapela si ale stála tvrdě za svým a vydavatelské firmě Decca neustále dokola tvrdila, že jejich třetí deska je bezkonkurenčně nejlepší z toho, co dosud nahrála. Firma byla díky úspěchu „Whiskey In The Jar“ o něco klidnější, kapele nechala více času na přípravu nového materiálu a z desky je to jasně znát. Přestože ještě nese dozvuky předchozích alb s Ericem Bellem, už je na ní slyšet předzvěst věcí budoucích. Phil Lynott, poté, co na turné se Slade získal velkou sebedůvěru, se začínal stále více prosazovat jako autor chytlavějších skladeb a i když jeho rukopis ještě nebyl tak chytlavý jako v příštích letech, byl na „Vagabonds Of The Western World“ znát citelný posun vpřed.

Přestože „Vagabonds Of The Western World“ je vcelku vyrovnaná kolekce, je jasné, že album stojí především na skladbě „The Rocker“. Vlastně první skutečné demonstraci síly Thin Lizzy. Není proto překvapením, že tato skladba v příštích letech v koncertním playlistu pravidelně stála po boku pozdějších trháků. „The Rocker“ je jasně hardrocková skladba, kde už jsou nadobro smazány stopy předchozích experimentálnějších let. Posun směrem k vyznění tehdejčích velikánů rockové scény z britských ostrovů je ale znát i na řadě dalších skladeb. Silně totiž působí hned úvod v podobě dvou čistě lynottovských věcí „Mama Nature Said“ a „The Hero And The Madman“, tvrdších kousků, které však nepostrádají klasickou Philovu poetiku.

Z ostatních skladeb stojí za povšimnutí ještě titulní věc, která evokuje trochu psychedelické nálady minulých dnů a „Gonna Creep Up On You“, jenž měla vnitřní sílu, že by si ji člověk dokázal představit i na dalších albech kapely. Ostře tak tyto věci stojí v kontrastu zejména se závěrečnou „A Song For While I`m Away“, což je dost nepodařená věc v duchu klasického rock n`rollu padesátých a šedesátých let, která se koncepci desky vymykala svou skoro až naivní náladou. Čekalo se proto, že Thin Lizzy vylétnou se svou třetí deskou jako kometa mezi britskou hardrockovou elitu a že „The Rocker“ bude bourat hitparády jako „Whiskey In The Jar“. Ovšem nic z toho se nestalo. Místo toho přišla mírná deprese.

Tentokrát byl na vině kytarista Eric Bell, trochu nespokojený z toho, že kapela uhýbá z bluesových kolejí a snaží se posunout směrem k hard rocku s popovějším espritem. Bell v té době začal holdovat alkoholu a halucinogenním drogám víc, než bylo u Thin Lizzy (na rok 1973) zvykem a to si pomalu začínalo vybírat svou daň. Zlom přišel při koncertě v Belfastu. Bell den předtím i v době předkoncertní notně nasával whisky, což proložil drogami, až byl ve stavu, kdy nebyl skoro schopný vylézt na pódium. K vystoupení nakonec přece jen došlo, ale stalo se jen velkou ostudou, kdy Bell, úplně bez sebe, vůbec nevěděl, kterou píseň hraje a většina jeho partů tak zbyla na baskytaře Phila Lynotta. Stupňovaná nevraživost mezi kytaristou a zbytkem týmu tak dostoupila svého vrcholu.

Hned druhý den bylo po všem. Bellův telefonát s manažerem Chrisem Morrisonem měl tak jedno jediné vyústěný. „Končím Chrisi, jsem vyřízený, nemůžu už dál,“ řekl údajně tehdy Bell. „Ok, hned volám Garymu Mooreovi...“ odvětil Morrison. V tu chvíli skončila první etapa kapely. Nebyla rozhodně tou nejlepší a nejhvězdnější v její historii, ale své opodstatnění měla. Ukázala vzrůst Thin Lizzy a dala světu její dvě zásadní skladby - „Whiskey In The Jar“ a „The Rocker“, které se staly stálicemi řady budoucích koncertů. Za dveřmi ale už (kromě Garyho Moorea) čekala kytarová úderka, která Thin Lizzy jednou pro vždy definovala...

Jan Skala             


www.thinlizzy.org

YouTube ukázka - The Rocker

Seznam skladeb:
1. Mama Nature Said
2. The Hero And The Madman
3. Slow Blues
4. The Rocker
5. Vagabonds Of The Western World
6. Little Girl In Bloom
7. Gonna Creep Up On You
8. A Song For While I`m Away

Sestava:
Phil Lynott - zpěv, baskytara
Eric Bell - kytara
Brian Downey - bicí

Rok vydání: 1973
Čas: 39:59
Label: Decca
Země: Irsko
Žánr: blues rock/hard rock

Diskografie:
1971 - Thin Lizzy
1972 - Shades Of A Blue Orphanage
1973 - Vagabonds Of The Western World
1974 - Nightlife
1975 - Fighting
1976 - Jailbreak
1976 - Johnny The Fox
1977 - Bad Reputation
1979 - Black Rose: A Rock Legend
1980 - Chinatown
1981 - Renegade
1983 - Thunder And Lightning

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2019
Přečteno: 1423x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09019 sekund.