DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOTO - Origami

Co vlastně čekat od kapely Soto, kterou vede jeden ze skvělých hardrockových hlasů, zpěvák Jeff Scott Soto? Co čekat od kapely, která vydala v uplynulých letech dvě desky, které obě stály za starou belu? Nebylo to nikdy výkonem samotného Sota, protože to je zpěvák od pánaboha a celou svou kariéru podává obdivuhodné výkony, ale spíše předkládaným materiálem, který postrádal jakýkoliv neotřelý nápad, dobrou melodii a stylově se pohyboval někde v intencích soudobého eurometalu, jenž sice má v sobě ducha zaoceánské scény, ale tak málo osobitosti, až to tahá za uši.

Debut „Inside The Vertigo“ rozhodně nepřesvědčil, ale člověk absenci nápadu přešel mávnutím rukou s tím, že Soto je vytížený člověk a každý den přece nemůže být posvícení. Dvojka „Divak“ ale byl už průser na celé čáře. Studnice nápadů na této desce definitivně vyschla a Soto pak udělal velmi rozumný krok, když tuhle kapelu na čas pozastavil, aby vydal slušnou sólovku „Retribution“ a především se stal členem superskupiny Sons Of Apollo, kterou kromě něho tvoří někdejší členové Dream Theater, Guns N`Roses a Mr. Big a s níž vydal skvostné album „Psychotic Symphony“. Sons Of Apollo existují dodnes a dokonce připravují další desku, ale Soto opět do hry vrací svůj projekt. Proč? Existuje pro to nějaký důvod?

Od „Origami“ nikdo neočekával zázrak (spíše vlastně vůbec nic) a proto se v jistém pohledu může jednat o překvapení. Novinka totiž není tak špatná jako byla „Divak“, přestože se opět nejedná o bůhvíjakou nahrávku. Dokonce ji Soto odpálí ve velkém stylu s úvodní „HyperMania“, která, i když je uvozena elektronickým začátkem, se rozjede ve skvělou, monstrózní věc, balancující na pomezí moderního hard rocku a AOR. To byla vždy (jen si vzpomeňme na výbornou kapelu Talisman) poloha, která Sotovi slušela nejvíce a kde mohl nejlépe demonstrovat sílu svého hlasu. Tak silná skladba sice už na „Origami“ další není, ovšem už jen ta dělá z této desky o něco lepší nahrávku, než by se leckdo nadál.

Soto si tentokrát dal trochu práce s melodiemi, které v některých místech nejsou vůbec špatné. Například u titulní „Origami“ výbušný stadionový refrén ze skladby dělá slušný kus, přestože zbytečně nabroušené kytary, sekající skoro až thrashové riffy, jsou natolik plytké a nezáživné, až slyšíte copyright všeho možného. Právě ona zbytečná tvrdost, hnaná až za čáru, je znovu problémem a výsledný dojem sráží o několik tříd níž. Neuškodí skladbám jako „KMAG“ nebo „AfterGlow“, které jsou samy o sobě od základu špatné a postrádají jakýkoliv nosný nápad. Jsou ale na obtíž v těch slušnějších věcech jako „Torn“ nebo „Dance With The Devil“, kterým by slušel spíše provzdušněný zvuk a trochu tradičnější kabátek. Kapitolou sama pro sebe je pak „Give In To Me“, čili výsledek geniální spolupráce Michaela Jacksona a Slashe. Soto jí vyloženě nepohřbil, i když se tato verze té slavné za začátku devadesátých let ani nepřibližuje (což vlastně ani nejde…), ale nakonec z ní Jeff vyšel vcelku se ctí. Chybí sice Slashův i Jacksonův feeling, ale v rámci této desky se jedná rozhodně o jednu z nejlepších skladeb.

Opět se kapele ale nedaří přehoupnout se přes hranici lehkého nadprůměru. Není tak špatně jako u „Divak“, ale na vyskakování „Origami“ také není. Je to deska, která má své vrcholy (což lze kvitovat s povděkem), ale která má i místa, která si už v životě nebudete chtít poslechnout. Ani „Origami“ tak nepředloží pádný důkaz o tom, že by tahle kapela měla nějaký hlubší smysl.

Jan Skala             


www.jeffscottsoto.com

YouTube ukázka - HyperMania

Seznam skladeb:
1. HyperMania
2. Origami
3. BeLie
4. World Gone Colder
5. Detonate
6. Torn
7. Dance With The Devil
8. AfterGlow
9. Vanity Lane
10. Give In To Me
11. KMAG

Sestava:
Jeff Scott Soto - zpěv
Jorge Salan - kytara
BJ - kytara, klávesy
Tony Dickinson - baskytara
Edu Cominato - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 48:33
Label: Inside Out
Země: USA
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2015 - Inside The Vertigo
2016 - Divak
2019 - Origami
br> Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2019
Přečteno: 1514x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09353 sekund.