DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THIN LIZZY - Renegade

Síly se tříštily. Thin Lizzy zažili s „Chinatown“ další úspěch, který sice nebyl už tak velký jako u alb klasické sestavy, kapela s touto deskou však dokázala, že ještě nepatří do starého železa, kam jí řada hudebních kritiků, poukazující na zastaralost hardrockových dinosaurů sedmdesátých let, házela. Ovšem Phil Lynott přičichl k sólové kariéře a proto narůstaly problémy mezi ním a zbytkem kapely, zejména Scott Gorham stále tlačil na to, aby se Lynott věnoval výhradně Thin Lizzy. Bylo to však zbytečné. Když započaly práce na albu, které později dostalo název „Renegade“, pracoval Phil na dalším sólovém albu. Ovšem po nátlaku managementu byly práce na něm pozastaveny, aby se mohla „Renegade“ dokončit.

V sestavě kapely se přece jen zabydlel kytarista Snowy White, kterému se podařilo najít společnou řeč se Scottem Gorhamem a přestože ti dva nikdy nevytvořili tak silný tandem, jako se to Gorhamovi povedlo s Brianem Robertsonem, jejich spolupráce už nesla lahodné plody. Navíc Thin Lizzy definitivně posílil klávesista Darren Wharton, který byl v době nahrávání „Renegade“ povýšen z námezdního hráče na právoplatného člena sestavy. Vydavatelská firma, která se dožadovala další desky, nakonec v březnu 1981 vypouští na trh výběrovku „The Adventures Of Thin Lizzy“, protože kapela nebyla schopna splnit naplánované termíny. Proto byl malý zázrak, když k vydání „Renegade“ vyšlo ještě téhož roku, konkrétně 15. listopadu.

Přestože je dnes „Renegade“ řazena na druhou kolej, je nutné jí pžiznat, že má pořád velkou sílu a že z ní vůbec není cítit podivná, skoro až schizofrenní situace, která v Thin Lizzy v té době panovala. Kapela opět dokázala příjít s velice silným materiálem, který respektoval její kořeny, ovšem ještě více než „Chinatown“ reflektoval tehdejší dění na scéně a absorboval i trochu vlivů Nové vlny britského heavy metalu. Ty jsou cítit hned z úvodní rozmáchlé kompozice „Angel Of Death“ (původně se tak měla jmenovat celá deska), kterou sice prostupují jemnější pasáže a znovu dokládané vypravěčské Lynottovo umění, ovšem kytary už řežou zase o něco více než u „Chinatown“. Mezi už jasně heavymetalové skladby patří „Leave This Town“, která má potřebné tempo i kytarový riff, jenž by mohl být klidně v repertoáru raných Diamond Head či Iron Maiden.

Na trochu klasičtější strunu hrají bluesově zabarvená „Fats“, která jako kdyby patřila až do období alba „Fighting“ a která možná nejvíce na desce demonstruje hrubnoucí Lynottův hlas, na němž je slyšet, jak je decimován stovkami tisíc cigaret a hektolitry kořalky. Mezi věci, směřující do sedmdesátých let, patří i skvělá titulní „Renegade“, kde je jasně cítit autorský vklad a jemnější přístup Snowyho Whitea. Přestože se na tohle album nahlíží jako na kolekci, která nezaznamenala žádný singlový úspěch, největším hitem alba se nakonec stala svižná „Hollywood (Down On Your Luck)“. Ta jako kdyby chtěla zachytit rodící se hairmetalové hnutí z Kalifornie. Ne náhodou tuhle skladbu o dvacet let později přetvořila americká parta Warrant, která patřila k pilířům zmíněné vlny.

„Renegade“ se nakonec ale velkého úspěchu nedočkala. Těch faktorů může být několik. Thin Lizzy se rozhodně nemůže vyčítat, že by předložili slabý materiál, a ani to, že by se zhoršovala jejich skladatelská kondice. Ovšem daleko slabší už byla kapela při živých vystoupeních - docházelo k drobným faux pas, neboť její dva nejdůležitější (Lynott s Gorhamem) nebyli až tak úplně při smyslech a prezentace jejich klasických hitů vyzněla trochu bezzubě. Za neúspěch „Renegade“ jistě může i zmíněná absence hitového singlu, protože „Hollywood“ žádné překotné hitparádové úspěchy skutečně neslavila.

Začal se hledat viník, protože Lynott si ani v nejmenším nechtěl připustit, že na stavu věci má i on svůj dosti velký podíl. Černý Petr padl na Snowyho Whitea. Kytarista, který do kapely nikdy až tak úplně nezapadl, s Thin Lizzy odehrál 1. srpna 1982 poslední vystoupení v irském Castlebaru, kterýžto koncert mohl být pro kapelu zlomovým. O svém odchodu totiž začal uvažovat i Scott Gorham, který si už plně uvědomoval svou hlubokou drogovou závislost. Thin Lizzy byli na podzim 1982 úplně v troskách.

Jan Skala             


www.thinlizzy.org

YouTube ukázka - Hollywood (Down On Your Luck)

Seznam skladeb:
1. Angel Of Death
2. Renegade
3. The Pressure Will Blow
4. Leave This Town
5. Hollywood (Down On Your Luck)
6. No One Told Him
7. Fats
8. Mexican Blood
9. It`s Getting Dangerous

Sestava:
Phil Lynott - zpěv, baskytara
Scott Gorham - kytara
Snowy White - kytara
Darren Wharton - klávesy
Brian Downey - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 40:51
Label: Vertigo
Země: Irsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1971 - Thin Lizzy
1972 - Shades Of A Blue Orphanage
1973 - Vagabonds Of The Western World
1974 - Nightlife
1975 - Fighting
1976 - Jailbreak
1976 - Johnny The Fox
1977 - Bad Reputation
1979 - Black Rose: A Rock Legend
1980 - Chinatown
1981 - Renegade
1983 - Thunder And Lightning

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.08.2019
Přečteno: 1911x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tato deska má...23. 02. 2020 14:06 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11664 sekund.