TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BORKNAGAR - True North

Zapomeňte na Borknagar jako na blackmetalovou kapelu, která před více než dvaceti lety strašila svým bezejmenným debutem. Od čistého blacku (pokud jej tedy kdy hrála) sice uhnula docela brzy a do své hudby implantovala řadu různých vlivů od progresivního rocku až po folk, ale přece jen ten základ v pekelném metalu byl v jejich tvorbě slyšitelný. Že má tahle kapela obrovský potenciál, který vysoce převyšuje teritorium, kde se pohybují například Mayhem nebo Darkthrone, bylo jasné už od skvělého díla "Epic", které představilo jejich civilnější tvář a bylo výchozím bodem pro alba příští. Na těch Borknagar zráli jako víno.

Letos se s kapelou (údajně z osobních důvodů) rozloučil zpěvák Vintersorg, který v ní působil dlouhých devatenáct let. Fanoušci lomili rukama, kritika už se chystala kapelu pohřbívat, protože Vintersorgův projev se stal v minulosti synonymem změn, které kapelu vyvedly z blackového hájemství a udělali z ní velice svébytnou formaci. Borknagar ale nastalou situaci vyřešili šalamounsky. Na místo hlavního pěvce se postavil dosavadní basista a doprovodný zpěvák ICS Vortex, kterému sekunduje klávesista Lars A. Nedland. Tahle personální rošáda musela Borknagar poznamenat a bylo otázkou, jak se s ní kapela popasuje na novém albu.

Ano, Borknagar se na něm změnili, i když ne až tak dramaticky, jak by se čekalo. Neopouští svůj progresivní styl, ale stále více se vzdalují svým blackmetalovým kořenům. Tento styl už je na "True North" v absolutní menšině, převažují klenutější, skoro až hardrockové melodie, kde je důraz pokládán na čistý vokál obou zpěváků. Už úvodní "Thunderous", kde Vortex připomene svým hlasem Geoffa Tatea (bývalého člena Queensrÿche), jedou Borknagar v kolejích progresivního rocku, který zavání retrem sedmdesátých let a jejich minulost připomene spíše mrazivá atmosféra. Ta dominuje i pravděpodobně největšímu hitu alba "Up North", jehož nástup s využitím hammondek připomene "Easy Livin`" od Uriah Heep a kde Vortex podává skvělý vokální výkon.

Black metal Borknagar pořád ještě nezapomněli, jak dokazují v "The Fire Still Burns" nebo v "Mount Rapture", kde se ke slovu dostane klasický blackový krákor, ale po stránce hudební se rozhodně o žádné vzývání pekla nejedná. A to dokonce ani v nejtvrdších položkách kolekce "Into The White" a "Tidal", kde tvrdé pasáže střídají jemnější a vytváří tak skoro až čarokrásný kontrast. V něm stojí i baladická "Wild Father`s Heart", která spolu s "Voices" představuje právě onu civilnější tvář kapely.

Pro Borknagar může být rok 2019 rokem Nula. Dokázali, že se obejdou bez hlavního zpěváka a přitom svým fanouškům předkládají možná nejpůsobivější kolekci své kariéry. Jistě, jejich předchozí alba jsou ceněna a především "Epic" či poslední dvě desky "Urd" a "Winter Thrice" si držely hodně vysokou úroveň. Té dosahuje i "True North" a na určitých místech jde ještě dál. Borknagar se nebokí experimentů a je slyšet, že překračování žánrů se stává jejich čím dál větším koníčkem.

Jan Skala             


www.borknagar.com

YouTube ukázka - Up North

Seznam skladeb:
1. Thunderous
2. Up North
3. The Fire That Burns
4. Lights
5. Wild Father`s Heart
6. Mount Rapture
7. Into The White
8. Tidal
9. Voices
10. Wild Father`s Heart (instrumental demo version)
11. Up North (demo version)

Sestava:
ICS Vortex - zpěv, baskytara
Oystein G Brun - kytara
Jostein Thomassen - kytara
Lars A. Nedland - klávesy, zpěv
Bjorn Dugstadt Ronnow - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:12:14
Label: Century Media
Země: Norsko
Žánr: progressive rock/black metal

Diskografie:
1996 - Borknagar
1997 - The Olden Domain
1998 - The Archaic Course
2000 - Quintessence
2001 - Empiricism
2004 - Epic
2006 - Origin
2010 - Universal
2012 - Urd
2016 - Winter Thrice
2019 - True North

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.10.2019
Přečteno: 2299x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1116 sekund.