RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SANTA CRUZ - Katharsis

Poslední měsíce u Santa Cruz byly docela divoké. Problém přišel na začátku loňského roku, kdy kapela byla na turné ve Spojených státech a mezi členy došlo k výbuchu, který měl na svědomí to, že frontmana Archieho Cruze nechali tři zbylí spoluhráči trčet uprostřed Ameriky a odjeli domů. V tu chvíli to vypadalo na konec kapely, jejíž kvalita předchozích alb šla sice trochu dolů, ovšem i přesto fanoušků přibývalo. Archie Cruz se ale nevzdal a postavil Santa Cruz od základu nové. Hned to zase vypadalo na idylku, která však neměla dlouhého trvání. Nevydrželi totiž ani noví spoluhráči, kteří mezitím začali s Archiem pracovat na nové desce.

Dnes je sestava kapely opět totálně odlišná a přestože se v jistých kruzích stále šeptá o nevypočitatelné povaze frontmana a jeho náladách, novinka "Katharsis" je konečně venku. Překvapující na ní je fakt, že ze současné sestavy na ní lze slyšet pouze Archieho zpěv a kytaru a všechny ostatní nástroje obstaral producent Kane Churko (syn slovutného Kevina Churka), který má ve svých třiatřiceti letech na kontě práci s takovými jmény jako Five Finger Death Punch, Hellyeah, Disturbed, Papa Roach nebo dokonce Ozzy Osbourne. Trochu podivné, když se Archie chlubí novou sestavou, která však nenahrála na desku ani notu...

Pokud si Santa Cruz pamatujete z dob jejich debutu "Screaming For Adrenaline", vězte, že o šest let později máte co do činění s trochu (dost) jinou kapelou. Zapomeňte, že by z nich mohli být noví Crashdïet, Reckless Love nebo Hardcore Superstar. Santa Cruz vlastně svůj původní hair metal opustili vcelku brzy, aby na bezejmenné dvojce zabrousili do heavymetalových vod a na předchozí "Bad Blood Rising" dokonce směrem k metalcoru. Stylová rozpolcenost (zde to není myšleno hanlivě) by nevadila, spíše šlo o to, že každá další deska nabídla vždy méně dobrých skladeb, přičemž u "Bad Blood Rising" se dalo hovořit o nahrávce průměrné. Co tedy čekat od "Katharsis"?

Když se začátkem roku vynořil singl "Changing Of Seasons", v podstatě ukázal to, že Santa Cruz už dávno překročili hairmetalový rank a dnes jsou uhnízděni spíše v metalcoru. Přestože by se tomu takoví Asking Alexandria nejspíše zasmáli, Santa Cruz na singlu připomínali právě je. Jak vokálem, zvukem, postupy, tak i Archieho projevem, který dokonce ukázal, že se nebojí moderního řevu či murmuru. Tahle skladba desku startuje a starý fanoušek už nečeká skoro vůbec nic, obzvlášt když druhá v pořadí "Bang Bang (My Worst Enemy)" jde stejným směrem, ovšem nemá tak výrazný nápad jako "Changing Of Seasons". Ovšem ani ta nepatří k tomu nejlepšímu, co kdy Santa Cruz vyplodili. Proto možná překvapí "Into The War", ze které ční Black Veil Brides, která i přes přílišný popový akcent není zas tak špatná.

"I Want You To Mean It" je klasickou rockovou baladou, při které konečně Santa Cruz začínají pookřívat. Archie ukazuje, kde je jeho nejsilnější poloha a pohrává si s melodiemi jako za starých časů. "Katharsis" je deska, která je velice odlišná od našich prvních alb," řekl před vydáním Archie a nelhal. I když "I Want You To Mean It" by mohla ukazovat opak, hned za ní jsou tu věci jako "True Believer" a "Tell Me Why" (další singl desky), které zase jedou v mnohem modernějších kolejích, a i když druhá jmenovaná má silný, skoro až stadionový refrén, vše je skryto pod nánosy samplů, různých zvuků a přetvrzených kytar.

Staromilce může pak potěšit ještě "Testify", která přece jen hraje na tradičnější notu, ale jsou zase z ní cítit popové ambice a snaha Santa Cruz o to, aby je do svých vysílání řadila komerční mainstreamová rádia. Tomu se podřizuje i "Smoke Signals", kde kapela využívá podobných postupů, které lze slyšet například u Imagine Dragons nebo u Bon Jovi posledních let. Tvrdost se vytrácí a i když v "It Was You" se tvrději hrábne do strun, snaha zalíbit se širšímu posluchačstvu je tu cítit znovu až moc silně. "Salvation" a závěrečný cover šlágru "Time After Time" od Cyndi Lauper sice situaci uklidňují, staré fanoušky mohou uspokojit, ale celkově úroveň desky nezachrání.

"Katharsis" totiž není uvěřitelná a upřímná deska. Je z ní cítit kalkul, snaha zalíbit se, zkusit získat nové fanoušky i za cenu ztráty vlastní identity. Santa Cruz můžeme sice přičíst k dobru, že se vyvíjí, ale už několik let ukazují, že jejich vývoj není zrovna zdravý a rozhodně nesměřuje tím nejlepším směrem. S "Katharsis" se Santa Cruz dotýkají dalšího svého dna.

Jan Skala             


www.santacruz.fi

YouTube ukázka - Changing Of Seaons

Seznam skladeb:
1. Changing of Seasons
2. Bang Bang (My Worst Enemy)
3. Into The War
4. I Want You To Mean It
5. True Believer
6. Tell Me Why
7. Testify
8. Smoke Signals
9. It Was You
10. Salvation
11. Time After Time

Sestava:
Archie Cruz - zpěv, kytara
Kane Churko - kytara, baskytara, klávesy, bicí, programování

Rok vydání: 2019
Čas: 43:24
Label: M-Theory Audio
Země: Finsko
Žánr: hair metal/pop rock/metalcore

Diskografie:
2011 - Anthem For The Young n`Restless
2013 - Screaming For Adrenaline
2015 - Santa Cruz
2017 - Bad Blood Rising
2019 - Katharsis

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.12.2019
Přečteno: 2228x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tomě tedy vůbec...9. 12. 2019 9:46 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08821 sekund.