TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Karel GOTT - 80/80 Největší hity 1964 - 2019

O velkých umělcích se říká, že buď je milujete nebo nenávidíte. Ovšem jedno přísloví hovoří o tom, že každá výjimka potvrzuje pravidlo a Karel Gott ta výjimka bezesporu byl. Toho můžete milovat, respektovat jeho celoživotní dílo, uznale pokývat při jeho vokálních kreacích (zejména z počátku kariéry), ovšem těžko se najde někdo, kdo by ho nenáviděl. A to Karel Gott velký umělec rozhodně byl. Nebyl to rocker v pravém slova smyslu, přestože byste v jeho tvorbě rockové skladby našli, rozhodně neměl nic společného s metalovou nebo jinou tvrdší hudbou, ale byl součástí života nejen posluchačů komerčních rádií a starší generace, ale všech lidí bez rozdílu hudební orientace, nejen v Čechách a na Slovensku, ale i daleko za hranicemi. Po jeho letošní smrti vznikla díra, která se nikdy nepodaří zcela zaplnit. A také proto, že je vánoční čas, ke kterému Gottovy skladby už odedávna patřily, si jej připomeňme a na chvilku zapomeňme na to, že měl ve svém repertoáru jinou hudbu než je ta na těchto stránkách prezentovaná.

Krátce po Gottově skonu a vlastně i v čase předvánočním (zpěvák zemřel 1. října) se objevila na trhu kolekce "80/80 největší hity 1964 - 2019", prostřednictvím které zavzpomínáme na jeho dílo a přiblížíme stěžejní okamžiky jeho kariéry. Tento výběr, ač neobsahuje nic z Gottovy nejprodávanější desky "Vánoce ve zlaté Praze" z roku 1969, je velmi citlivě sestavený a pokrývá celou jeho kariéru, od chvíle, kdy se mladík, kterému bylo lehce přes dvacet, představil celému národu. Dívky ho milovaly hned pro jeho hit "Kdyby sis oči vyplakala" a chlapci ho začali obdivovat, když v roce 1964 natočil vlastní verzi beatlesovské "From Me To You" jako skladbu "Adresát neznámý". To byly Gottovy začátky (tím také zde představovaná kolekce začíná) a spirála slávy se začínala roztáčet. Tehdy na začátku šedesátých let byl Gott mladý a snažil se zachytit dobu rock n`rollu a jak sám později přiznal, obdivoval hlavně The Beatles, ale i Chucka Berryho, Buddyho Hollyho nebo Elvise.

Šedesátá léta byla obdobím, kdy byl Gott na uměleckém vrcholu. Ať si vezmeme jmenované věci a přidáme k nim sentimentálnější kousky jako "Měsíční řeka", "Zpátky si dám tenhle film" nebo "Oči sněhem zaváté," z první poloviny desetiletky nebo ty propracovanější typu "Lady Karneval", "Hej, páni konšelé" či kultovní "Trezor" z poloviny druhé, dostaneme ty nejlepší a nejcitovanější Mistrovy kousky. V té době už Gott sbíral jednoho Zlatého slavíka za druhým a byl bezpečně nejpopulárnějším československým zpěvákem. Sice v podmínkách nastupující normalizace, ale přece jen titul patřil jenom jemu. S příchodem normalizace se ale jeho repertoár změnil. To dokládá druhý disk této kompilace, kdy jsou aranže skladeb mnohem pompéznější, za což mohla užší spolupráce s Karlem Svobodou a různými orchestry. Jsou tu proto věci jako "Hej hej baby", "Kávu si osladím", "Je jaká je" nebo pohádková "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?". V tu dobu se Gott vzdaloval původním rock n`rollovým kořenům a stále více přizpůsoboval tehdejšímu střednímu proudu, který preferovala vládnoucí elita. Ovšem úroveň byla díky jeho projevu stále zachována.

Jestli osmdesátá léta byla v hudbě ve znamení nástupu nových dravějších proudů, Gott se opět přizpůsobuje a snaží se působit více na mladé publikum, které má v tuzemských podmínkách už nové idoly jako například Katapult. Vstup do osmdesátých let nejlépe dokladuje skladba "Beatles" z roku 1980, kde Gott působí velice svěžím dojmem a po létech, kdy se věnoval hlavně popu, filmové hudbě, ale i kantiléně nebo dokonce dechovce, se opět více kloní k rockové hudbě. Možná mu někdo mohl vyčítat duet s Darinkou Rolincovou "Zvonky štěstí", jenž se může jevit jako přehmat, ale za skvělé věci tu jsou sympatická "Zůstanu svůj", hravá "Oheň v sobě máš", skvělá "Krev toulavá" napsaná pro seriál "Cirkus Humberto" nebo duet s Marcelou Holanovou "Čau lásko".

Silný byl Gott i v devadesátých letech, přestože mu po Sametové revoluci vyčítali, že šel minulému režimu vždy na ruku a podepsal Antichartu, Gott dokázal, že byl vždy umělcem apolitickým a vypálil hned z počátku desetiletí hit "Když muž se ženou snídá", který pro něj napsal zpěvák slovenských rockerů Team Pavol Habera. I když ne vše se povedlo, za což můžeme zmínit omšelou "Promoklý donchuán", lze z té doby vybrat výbornou adaptaci "Pretty Woman" Roye Orbisona a především "Noční král", což je v originále skladba "I Drove All Night", kterou nejvíce proslavila Cyndi Lauper. Ovšem tehdy už se Gott zaměřoval spíše na koncertování než nové věci, což se prohloubilo ještě v novém miléniu, kdy už byl za naprostou celebritu, od které se chtějí slyšet zejména prověřené hity. Proto se i jeho turné z nových dob nesla především v duchu rekapitulace kariéry. Nejvýraznější skladbou nového tisíciletí je proto "Být stále mlád", což je samozřejmě coververze "Forever Young" německých Alphaville a pochopitelně pak i letošní a Mistrova poslední "Srdce nehasnou", kterou nazpíval spolu s dcerou Charlottou u příležitosti osmdesátých narozenin. To už ale sám věděl, že se blíží konec...

"80-80 Největší hity 1964 - 2019" tu proto máme jako zdařilou kolekci, která rekapituluje a věrně hodnotí celou jeho éru. Ta zasáhla téměř úplně každého. Gott totiž vždy čněl nad všemi. Měnily se režimy, páni na Pražském hradě, trendy v hudbě, ale Gott tady byl pořád, jako možná jediná jistota. A i když 1. října vydechl naposledy a nikdy už od něj neuslyšíme žádnou novou skladbu, bude navždy synonymem české, potažmo československé hudby. Jeho odkaz je totiž mnohem větší, než se kdy mohlo zdát.

Jan Skala             


www.karelgott.com

YouTube ukázka - Lady Karneval

Seznam skladeb:
CD 1 - Pošli to dál (1964-1966)
1. Kdyby sis oči vyplakala
2. Adresát neznámý
3. Měsíční řeka
4. Oči sněhem zaváté
5. Tam, kde šumí proud
6. Dotýkat se hvězd
7. Pár havraních copánků
8. Je krásné lásku dát
9. Ptačí nářečí
10. Zloděj dobytka
11. Když pláčeš, když se směješ
12. Isabella
13. Cesta rájem
14. Tak zůstaň
15. Tam, kam chodí vítr spát
16. Trezor
17. V máji
18. Mám rozprávkový dom
19. Pošli to dál
20. Jsem na světě rád

CD 2 - Láska bláznivá (1966-1970)
1. Dívka toulavá
2. Bum, bum, bum
3. C`est la vie
4. Proč ptáci zpívají
5. Čas růží (Delilah)
6. Lady Carneval
7. Kdyby nepadal déšť
8. Narodil se máj
9. Zavřu teď krám s básněmi
10. Hej, páni konšelé
11. Zpátky si dám tenhle film
12. Láska bláznivá
13. Eloise
14. Já toužím po životě
15. Požehnej, Bože můj
16. Korunou si hodím
17. Hej, hej, baby
18. Já se tiše odporoučím
19. Má první láska se dnes vdává
20. El condor pasa (Nech mě spát chvilku dýl)

CD 3 - Měl jsem rád a mám (1971-1982)
1. Když jsem já byl tenkrát kluk
2. Kávu si osladím
3. Přijela pouť
4. Mistrál
5. Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?
6. Paganini
7. Nápoj lásky č. 10
8. Měl jsem rád a mám
9. Léta prázdnin
10. Je jaká je
11. Konec ptačích árií
12. Mám zlatej důl
13. Běž za svou láskou
14. V září
15. Bloudím pasáží
16. Beatles
17. Léto jak má být
18. Ráno jedu dál
19. Nestarej se, kamaráde
20. Když milenky pláčou

CD 4 - Zůstanu svůj (1982-2019)
1. Oheň v sobě máš
2. To musím zvládnout sám
3. E 14
4. Zvonky štěstí
5. Odnauč se říkat ne
6. Čau, lásko
7. Zůstanu svůj
8. Svět má ty chvíle rád
9. Krev toulavá
10. Promoklý donchuán
11. Když muž se ženou snídá
12. Pretty Woman
13. Noční král
14. Jestli já tě budu mít rád
15. Jako James Bond
16. Už pohřbili mě stokrát
17. Ta pravá
18. Možná zítřky nepřijdou
19. Být stále mlád
20. Srdce nehasnou

Sestava:
Karel Gott - zpěv
+ různí umělci

Rok vydání: 2019
Čas:
Label: Supraphon
Země: Česká republika
Žánr: pop music

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.12.2019
Přečteno: 2715x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KarelAť je to jak chce,...24. 12. 2019 16:05 cloudie
Souhlas... Pro mě...24. 12. 2019 11:13 Metamorphic Dreamer
2:recenzentDoporučuji si po...24. 12. 2019 10:45 Domy
KarelPepsi, pěkná...24. 12. 2019 10:26 Jirka Pokorný


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.45041 sekund.