ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE DARK ELEMENT - Songs the Night Sings

Ještě v době, kdy Anette Olzon prožívala své asi nejobtížnější hudební období ve hvězdných Nightwish, nešlo si nevšimnout té zásadní vlastnosti jejích hlasivek i jejího způsobu prožívání (většiny) skladeb. Z té holky šla prostě radost, za kterou se občas dalo téměř schovat i to, že některé skladby bývalých chlebodárců jsou nad její možnosti. Tohle světlo probliklo už v Alyson Avenue, plně se rozsvítilo na sólovém albu „Shine“ a docela intenzivně se snažilo prodrat na povrch i ve spojení s Janim Liimatainenem na předloňském debutovém albu projektu The Dark Element, které potenciál téhle dvojice naznačilo, ale že by bylo stoprocentně přesvědčivé, to se říct nedalo.

Do druhého kola si The Dark Element přichystali pár změn. Na albu „Songs The Night Sings“ rytmickou sekci posílil Rolf Pilve (nelze nezdůraznit jeho angažmá u Stratovarius). Melodik Jari Liimatainen jako hlavní tvůrce The Dark Element má ohromně lehkou ruku, oproti minulé desce se do popředí dostává přirozenost a nenucenost, jako by (a to i zvukově) se The Dark Element přestali rozhlížet po tom, co zrovna aktuálně hýbe s masou (sice nerezignují na diskotékové rytmy, ale už nedávají tolik prostoru moderní elektronice), a vsadili daleko víc na písničkovou podstatu. To je věc, jež zjevně sedí i Anetce, to její vokální světlo a nakažlivá radost ze života je nezkrotná, a to i v případech, kdy samotný charakter skladby či nepříliš pozitivní text k tomu zrovna ideální podmínky nedávají.

Co na tom, že tahle konstelace moc nenahrává tomu, aby deska zněla příliš hitově? A co na tom, že když už ty potenciální hity The Dark Element k dispozici mají, tak je marnotratně vypustí na začátku alba? S úvodní „Not Your Monster“ ještě The Dark Element přímo navazují na debut, dominance kláves, nepřeplácaná bombastičnost, našlápnutá skočnost, pulsující energiem v tom všem je právě tady cítit kontrast mezi lyrickým obsahem a pozitivismem Anettina vokálu, byť ke cti zpěvačky nutno dodat, že ten svůj přírodní optimismus dokáže s lehkostí ukrotit. Do titulní skvělé skladby už vzdušnost a rozvernost plně pronikne, tanečně zpěvný refrén v sobě má ohromnou chytlavost (byť zní docela povědomě) a tahle verze živého pop-metalu je plně funkční. Ještě v poměrně mohutné, syrově a dramaticky znějící „When It All Comes Down“ se The Dark Element drží na ostřejší straně svého hudebního spektra, se „Silence Between The Words“ už naplno otevřou dveře celkem vkusné popové a disko lehkosti, která v dalším průběhu ještě mírně zesiluje („Get Out Of My Head“). Tenhle trend nabourá emotivně bobtnající dojáček „To Whatever End“ se smyčci a křehoučkou Anette (ohromně jí tahle subtilnost sluší!). Škoda, že poslední tři skladby jsou poněkud vlažnější, takže album „Songs The Night Sings“ spíš než aby gradovalo, pomalu ukolébává.

The Dark Element vsadili víc na svoji přirozenost a znovu je znát, že když Anette dostane skladby napsané sobě na tělo, vyroste z ní velmi půvabná a čilá štika v rockovém rybníčku. A s touhle kombinací prostě musíte jít nahoru.

Savapip             


FB THE DARK ELEMENT

YouTube ukázka - Not Your Monster

Seznam skladeb:
1. Not Your Monster
2. Songs the Night Sings
3. When It All Comes Down
4. Silence Between the Words
5. Pills on My Pillow
6. To Whatever End
7. The Pallbearer Walks Alone
8. Get Out of My Head
9. If I Had a Heart
10. You Will Learn
11. I Have to Go

Sestava:
Anette Olzon - zpěv
Jani Liimatainen – kytara, klávesy, programování
Jonas Kuhlberg - baskytara
Rolf Pilve - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 55:55
Label: Frontiers Records
Země: Finsko / Švédsko

Diskografie:
2017 – The Dark Element
2019 – Song The Night Sings

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.12.2019
Přečteno: 2601x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Z nového alba mám...9. 12. 2019 6:08 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1506 sekund.