ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SALAMANDRA - Twilight Of Legends

Když se na sklonku tisíciletí objevilo debutové album moravské Salamandry „Twilight Of Legends“, bral jsem to jako takové malé zjevení. Tohle na první pohled velmi nenápadně se tvářící album v sobě skrývalo do té doby asi nejlepší tuzemský pokus o následování cest, vyšlapaných kapelami, které kromě rychlosti a tvrdosti stavěly především na melodiích (a je jedno, jestli v souvislosti s Helloween, Rhapsody, Blind Guardian, … budeme pohazovat pojmy power, či speed). Kytarista Pavel Slíva, který je ze současné sestavy už jediným pamětníkem prvního albového kroku kapely, rozběhl Salamandru pouhý rok před vydáním desky, snad i proto se zdálo, jako by se Salamandra vynořila prakticky odnikud.

Přitom personální složení kapely vypovídalo o tom, že Pavel rozhodně nelovil na Moravě v neznámých vodách, Dalibor Halamíček propínal své hlasivky u Grogu, či Metanu, Marek Lankočí proháněl černobílé klapky u Euthanasie, Aleš Klimša krotil čtyři struny u deathových Punishment a pětici doplňoval kytarista Karel Řepecký. Z tohoto výčtu je zřejmé, že debutové album se muselo obejít bez živého bubeníka, což je asi největší nedostatek této nahrávky. Paradoxem je, že pozdější tlučoun Salamandry Dan Jureček se na „Twilight Of Legends“ také podílel, z jeho pera totiž pochází lehce majestátní intro „Prelude“. Všechny ostatní kompozice pak již složil principála Pavel Slíva a vyznačují se přímočarostí, záplavou melodických riffů, spoustou náladotvorných kláves, příjemně nakřáple nabroušeným Halamíčkovým vokálem a hromadou chytlavých motivů a vygradovaných refrénů. I proto jako hlavní tahák fungují skladby, které příliš nekoketují s atmosférou, ale neotřesitelně táhnou vpřed – klokotající „With Gods On Their Side“, útočná „Misty Riders“, bohatě se rozvíjejcí „Rise“ s krásně řezavou kytarou, parádním ozvěnovým zdvojením vokálu a silnou gradací, směřující do ideálně vyřvatelného refrénu, a hlavně natlakovaná a sprintující „War Is Over“ s fanfárovými pentličkami a strhující melodií ve vyšponovaném refrénu. I ve vláčnějších polohách je Salamandra silná, a fakt, že v průběhu desky se v nich trochu krotí akční euforie, rozhodně neplatí pro nadýchanou „Silent Memory“ a majestátní titulní finále.

„Twilight Of Legends“ působí v porovnání s pozdějšími alby Salamandry možná (především po zvukové stránce) mírně naivně, neopracovaně a méně košatě, ale o to víc bezprostředně a spontánně. A hlavně, troufnu si tvrdit, že v konstatování, že se tahle deska i po letech velmi dobře poslouchá, nehraje nostalgie pražádnou roli. Salamandře se hned v raných letech svého života podařilo vybudovat velmi solidní základ, na kterém se mohlo dát dobře stavět. Což ostatně podtrhl i fakt, že Salamandra jen pár měsíců po vydání debutu přidala svůj příspěvek v podobě vydařené předělávky skladby „Judas“ na východoevropské tributní album Helloween.

Savapip             


salamandra.cz

YouTube ukázka - Twiligts Of Legends

Seznam skladeb:
1. Prelude
2. With Gods on Their Side
3. Misty Riders
4. The Mourning
5. Rise
6. Royal Hearing
7. Obstináví animó
8. Warriors
9. Silent Memory
10. War Is Over
11. Twilight of Legends

Sestava:
Dalibor Halamíček - zpěv
Pavel Slíva - kytara
Karel Řepecký - kytara
Marek Lankočí - klávesy, zpěv
Aleš Klimša - baskytara

Rok vydání: 1999
Čas: 42:09
Label: Leviathan Records
Země: Česká republika

Diskografie:
1999 – Twilight Of Legends
2000 – Skarremar
2004 – Great Moravian Elegies
2007 – Faces Of Chimera
2010 – Time To Change
2014 – Imperatus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.12.2019
Přečteno: 2439x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kapelu znám,...15. 12. 2019 12:40 htaedas
Taková je dodnes...12. 12. 2019 22:37 V.
v porovnání se...12. 12. 2019 22:29 septyk


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1143 sekund.