ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MERCYFUL FATE - Dead Again

Krátce po vydání "Into The Unknown" zmizel ze sestavy kytarista Michael Denner. Spekulovalo se o tom, že byl nespokojený s tím, že Diamond upřednostňuje znovu svou sólovou kariéru před Mercyful Fate, čemuž by nasvědčoval fakt, že pouhý měsíc po "Into The Unknown" vydal King další sólovku "The Graveyard". "Dovedu si představit, že bychom hráli koncerty, kde vystoupí Mercyful Fate a potom moje kapela," tvrdil tehdy zpěvák, čímž bylo jasně řečeno, kde leží jeho priority. Volba na uprázdněné kytarové místo nakonec padla na Mikea Weada, který začátkem devadesátých let hrával s bubeník Snowym Shawem v Memento Mori a ještě předtím se podílel i na realizaci velkolepého díla "Nightfall" švédských doommetalových průkopníků Candlemass.

Situace v kapele se po Weadově nástupu trochu uklidnila, a to i přesto, že v druhé polovině roku 1997 při tvorbě nového alba Mercyful Fate King Diamond zároveň pracoval na své další sólovce "Voodoo". Ta nakonec vydání alba "Dead Again" předstihla o čtyři měsíce. Na produkci alba nového alba Mercyful Fate tentokrát nedohlížel jen Diamond, do procesu se zapojila celá kapela, čímž bylo naznačeno, že King o dění v Mercyful Fate poněkud ztrácí zájem. Polovina materiálu na "Dead Again" sice nese jeho autorský otisk (texty ovšem byly vždy jeho výsadou), ale i z jeho skladeb je znát, únava a vyčerpání z vysokého pracovního tempa, které Diamond v devadesátých letech nastavil.

"Dead Again" má silný začátek a z něho by se dalo soudit, že se přece jen kapela otřepala z toho, že "Into The Unknown" bylo skalními považováno za nepříliš přesvědčivé album. "Torture (1629)", "The Night" a hlavně "Since Forever" ukazují Mercyful Fate opět v pravé síle, tyto věci dokazují, proč byla tahle dánská (vlastně teď už dánsko-švédská) pětice považována za výjimečnou partu. Jenže brzy pak začne padat řetěz. kapela jako kdyby nedokázala navodit tu správnou atmosféru. Přitom je všechno na svém místě. Kytary Shermanna a Weada svádí pro Mercyful Fate typické souboje, bojují o své místo v sólování a Diamond opět předvádí svůj klasický osobitý výkon. Ovšem kvalita skladeb jde dolů...

"Ladies Who Cries", "Banshee" a "Mandrake" představují kousky, které jako kdyby jen přežvýkávaly staré nápady a nemohly vystřelit pořádnou melodii, či silný nápad. Lépe už působí "Sucking Your Blood", která zní, jako kdyby vypadla z Diamondových sólovek, které v té době (zejména po "The Graveyard") měly už nad Mercyful Fate navrch. Shermann pak přispěl svou troškou do mlýna v podobě progresivně laděné třináctiminutové titulní "Dead Again", která znovu podtrhuje hlavní neduh desky - na takovou stopáž neměl kytarista potřebné množství nápadů. V tu chvíli už album působí monotónně (že by to bylo absencí Dennera?) a situaci nezachraňuje ani výrazně lepší "Fear", protože závěrečná "Crossroads" už nenabízí nic, co by z "Dead Again" dělalo výjimečnou desku.

Nedalo se mluvit o krizi nebo o tom, že by Mercyful Fate vydali špatné album, ovšem "Dead Again" kapelu po "Into The Unknown" nedokázalo vyvést z bludného kruhu a spíše se mluvilo o tom, že Diamond bude v budoucnu stále více preferovat svou sólovou kariéru. To se v příštích letech nakonec potvrdilo a nad Mercyful Fate se na sklonku devadesátých let začínala znovu stahovat černá mračna.

Jan Skala             


www.mercyfulfatecoven.com

YouTube ukázka - Since Forever

Seznam skladeb:
1. Torture (1629)
2. The Night
3. Since Forever
4. The Lady Who Cries
5. Banshee
6. Mandrake
7. Sucking Your Blood
8. Dead Again
9. Fear
10. Crossroads

Sestava:
King Diamond - zpěv
Hank Shermann - kytara
Mike Wead - kytara
Sharlee D`Angelo - baskytara
Bjarne T. Holm - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 58:45
Label: Metal Blade
Země: Dánsko
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1983 - Melissa
1984 - Don`t Break The Oath
1993 - In The Shadows
1994 - Time
1996 - Into The Unknown
1998 - Dead Again
1999 - 9

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2020
Přečteno: 2602x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jeden z najlepsich...3. 07. 2020 20:37 Peto
Denner chyběl a...2. 07. 2020 21:35 orre
recenzeSyrová muzika...2. 07. 2020 21:06 Radim
Zajímavý,jak u...2. 07. 2020 17:34 Martin
Když nepočítám...2. 07. 2020 16:15 horyna


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09175 sekund.