ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CASTAWAY - Before We Drown

Ohánět se čísly a termíny u slovenských power-progresivců Castaway je trochu zrádné. Už v době, kdy kapela po sedmileté studiové pauze vydávala své druhé album „Choices & Patterns”, avizovala, že tempo vydávání jejich desek není kritériem, na které by moc brala ohled. Takže skutečnost, že cesta k aktuální novince „Before We Drown“ zabrala dalších šest let, berme jako prostý statistický údaj. Podstatnější informací je, že během této doby se rozešly cesty kapely s basákem Yogim a především kytaristou Matúšem Hanusem, čímž se rozpadl do té doby téměř výhradní autorský tandem Matúš Hanus /Andrej Kutiš. Na tvorbě nových skladeb se tentokrát podílela celá kapela včetně novice u čtyř strun Zoltana Darabana a tak premisa, že novinkové album nepojede zcela v kolejích předchozího experimentálně zašmodrchného a poměrně neprostupného alba, není tak překvapivá.

Castaway se na „Before We Drown“ vrací do časů výborného debutu „Over The Drowning Water“ (něco málo může signalizovat už i drobná spojnice v názvech těchto alb), byť ani předchozí vývojovou větev Castaway neodřízli, proto do takové vzletnosti a přístupnosti jako na prvotině přece jen nedojdou. A tak lze říci, že atmosféru (a je jedno, jestli dominuje vyhrocená hrubost nebo melancholické rozjímání, každá z poloh vás dřív nebo později pohltí) a melodickou sjízdnost si Castaway berou ze svého debutu, detailní propracovanost, muzikantská zručnost i nápadová nesvázanost, odkazující víc na druhé kolo, pak zaručí, že na téhle desce bude hodně dlouho co objevovat a prozkoumávat, neboť svět Castaway je tradičně velmi bohatý.

Na „Before We Drown“ je nejpřitažlivější fakt, že i když se začíná hned z kraje velmi atraktivním způsobem, dokáže kapela svůj tlak postupně zvyšovat a nápady jí ani na moment nedocházejí. A tak když silná a emotivní (charakteristika, která lze použít na prakticky každou položku) „What The Shadows Portray“ prozradí, že se Castaway se svou vypjatou atmosférou, lehkou melancholií, vzrušujícím proplétáním vokálů, náladovými zvraty, silnou gradací, stoprocentní přesvědčivostí přibroušeného vokálu Maya Petranina, i ohromnou instrumentální lehkostí znovu velmi sebevědomě zabydlují v obýváku u Savatage, je to teprve začátek velmi dramatického představení. „In Labyrinths“ se slastně depresivním cellem a až bluesově posmutnělou sólovou kytarou představuje ideální propojení dvou předchozích alb – smyslné kombinování hrubé melodičnosti (ty vzdušné sbory!) s temnou a nenápadnou instrumentální pasáží do sebe i přes ohromný náladový kontrast plně zapadá. Hlavní kouzlo je v detailech - pokud bych měl hledat největší překvapení alba, bude jím úžasná symbióza vyzrále technické kytary Petera Bulíka a čarovných klapek Andreje Kutiše, které poměrně často rozehrávají vzrušující (přitom leckdy velmi decentní) souboje.

S instrumentální „(Omissis)“, kterou z piánového zasnění brutálně vykopne masivní kytarový kousanec, odstartuje pocitová extáze. Z tohoto entrée kapela plynule přejde do nadýchané melancholie v „One Sentence“, a po lehce zlověstné a velmi pestré „Where Do We Go From Here?“ (s originální citací z novely „Like Family“, které se ujal sám její autor Paolo Giordano), Castaway nabídnou jasný vrchol v nejrozsáhlejší kompozici alba „The Last Day (Before We Drown)“, jež dokonale shrnuje nápaditost a rozmanitost této nahrávky. Zdůrazňovat, že všechny detaily a podstatné maličkosti vynikají i díky preciznímu zvuku, je možná už zbytečné, ale pro závěr, že Castaway rozšířili svou diskografii o další lahůdku, nezbytné.

Savapip             


FB CASTAWAY

YouTube ukázka - Where Do We Go From Here?

Seznam skladeb:
1. Ad Astra Per Mendacium
2. Feed You Lies
3. What Shadows Portray
4. In Labyrinths
5. No One Sees God
6. Fallen
7. Seeing Man
8. Omissis
9. One Sentence
10. Where Do We Go from Here?
11. The Last Day (Before We Drown)

Sestava:
Mayo Petranin - zpěv
Peter Bulík – kytara, perkuse
Zoltan Daraban - baskytara, zpěv, kytara
Andrej Kutiš – klávesy, zpěv
Janko Kovár - bicí

hosté:
Paolo Giordano – mluvené slovo (10)
Roland Grapow – kytara (6)
Adam Mičinec – klávesy (4), kytara (8)
Stefano Urbani – vokály (2)

Rok vydání: 2019
Čas: 52:31
Mix, produkce: Adam Mičinec, Castaway
Studio: Grapow Studios, Deadroom Studios, Castaway
Mastering: Tony Lindgren
Země: Slovensko

Diskografie:
2006 – Over The Drowning Water
2013 – Chioces & Patterns
2019 – Before We Drown

Související články

Foto:archiv kapely


Vydáno: 16.12.2019
Přečteno: 2591x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je zajímavé,jak to ti Slováci...16. 12. 2019 12:07 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09299 sekund.