DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AN THEOS - Renăscând

Fakt, že se rumunští folkáči An Theos probyli před dvěma lety skrz Metal Battle na wackenský festival, nasvědčuje tomu, že jejich muzika by nemusela být úplně marná. Toto septeto (byť některé zdroje uvádějí, že by hudebníků v kapele mělo být osm, k houslistce Paulu Gerashim se kapela k coby stálé člence už sama nehlásí), ve své mateřštině opěvující už téměř deset let dávné obyvatele Karpat a rumunskou mytologii, letos vydalo své třetí album „Renăscând“. Folk-metalovou scénu s ním asi do pozoru nepostaví, ale pár skladeb, které by mohly zaujmout, rozhodně nabídne.

Možná není úplně taktní vypíchnout z nich v první řadě výpůjčku od Cruachan „Ride On“, kterou An Theos na albu zpracovali k obrazu svému, ale tato verze o An Theos pár věcí prozradí. Hlavně to, že kapela je daleko přesvědčivější, když upřednostní živočišnost a hrubý výraz před rozjímavou atmosférou, čemuž nahrává i fakt, že Florin Costăchiţă se svým pohansky obhroublým hlasem nad svou kolegyní Loredanou Butnaru poměrně jasně dominuje a je tím, který táhne kapelu, byť v této výpůjčce přece jen jejich hlasy k sobě příjemně pasují. Stejně tak je patrné, že využíváním lidových nástrojů dodávají An Theos do svých skladeb velmi důležité oživení.

Díky těmto elementům pak z vlastních skladeb nejlépe vychází titulní skočná „Renăscând“. Tady to spojení nabroušeně energického mužského a nadýchaného ženského vokálu, rozverná hravost housliček, melodická skočnost, celková barevnost a proměnlivost skladby fungují velmi přitažlivě a zábavně, na podobné vlně jede i úvodní „Ultimul gând“, z počátku na poměry alba docela pohodová „Dans în furtună“, kterou nejprve docela těžce podkopává nekoordinovaný Loredanin zpěv (a v prapodivně utahané a monotónní „Care de foc“ je díky této zpěvačce ještě o něco hůř), do které postupně prosákne ochraptělý a veselý odér finských Korpiklaani, či svižná „Iluzii“. A záhadou mi zůstává, proč velmi živá „Alean“, coby jedna z nejchytlavějších melodií, je pouze alternativou za „Ride On“ na jedné z jiných verzí desky.

Trošku nevyrovnané je album „Renăscând“. Když chtějí An Theos nevázaně skotačit, není problém s nimi skočit do kola, když se snaží o výpravnost a atmosféru, jsou jako propíchnutý balónek, ze kterého rychle utíká vzduch. Naštěstí se k bezprostřední radosti uchylují častěji než k rozjímání, takže se „Renăscând“ ve folkmetalovém světě neztratí.

Savapip             


www.an-theos.com

YouTube ukázka - Renăscând

Seznam skladeb:
1. Ultimul gând
2. Dans în furtună
3. Care de foc
4. Iluzii
5. La răsărit
6. Pierdut
7. Renăscând
8. Hora
9. Ride On
10. Alean

Sestava:
Loredana Butnaru - zpěv
Florin Costachita - zpěv
Gabriel Andrei - kytara
Teddy Bejenaru - kytara
Catalin Ungureanu - baskytara
Lorena Mitoi - klávesy
Tudor Uscoi - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 51:30
Země: Rumunsko

Diskografie:
2016 - Seminția dača
2017 – Spre cer
2019 - Renăscând

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2019
Přečteno: 1714x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09739 sekund.