DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRYSTAL EYES - Starbourne Traveler

Je docela odvážné přijít po sedmadvaceti letech aktivního působení a v souvislosti s vydáním osmého alba „Starbourne Traveler“ s tvrzením, že se jedná o nový začátek kapely. U švédských power metalistů Crystal Eyes to sice může být podpořeno tím, že k dvojici Mikael Dahl / Claes Wikander, která působila na kompletní osmičce albových zářezů, se připojili noví parťáci Henrik Birgersson / Jonathan Halberg. Nebo tím, že tradiční Mikaelovu autorskou dominanci tentokrát svým aktivním přístupem ostatní členové kapely zrušili. Nebo tím, že Crystal Eyes sáhli do své minulosti a novým zpracováním dvou skladeb připomněli, že od vydání debutové desky „World of Black and Silver“ uplynulo už dvacet let. Jenže fakt, že z vás nevypadne nic jiného, než lehkonohý kříženec osmdesátkového heavíku a power metalu, kterým se prezentujete prakticky celou kariéru, poněkud staví řeči o nových začátcích na hlavu.

Ovšem když do všech zažitých klišé dodáte spoustu energie, když do pokukování po Helloween a Running Wild (najdou se i jiní, ale tato zrcadla jsou v aktuální tvorbě Crystal Eyes nejvíc naleštěná) nasypete spoustu entuziasmu, když melodie a chytlavé refrény podmáznete dokonale skluzným voskem, a když ty letité zkušenosti dokážete přetavit v takový nadhled, abyste neklesli až k prvoplánovým odrhovačkám (byť třeba „Midnight Radio“ k tomu nemá až tak daleko), za výsledek se rozhodně nemusíte stydět. A ani v době, kdy letitá klasika není už kdovíjak v módě, se tahle nahrávka neztratí. Zásluhu na tom má především velmi silný vstup do alba. Přibroušená kvaltovka „Gods Of Disorder“s až laškovně riffující a velmi svěže sólující kytarou, šikovně vystupňovaná do chytlavě vyřvatelného refrénu, a halekací skákačka „Side By Side“ s wildovskou kytarou jednak táhnou díky přitažlivé jednoduchosti a jednak ten náladový mód, ze kterého Crystal Eyes prakticky nevyklouznou, ještě zní naprosto čerstvě. Parádně dopadl i výlet do minulosti, obě skladby („Extreme Paranoia“ a pirátská klasika „The Rage On The Sea“, o níž sám Mikael přiznává, že nebýt odkazu Rolfa Kaspareka, patrně by tato věc nevznikla) v novém hávu plně zapadnou do současného výrazu a dravější a syrovější „Extreme Paranoia“ patří k tomu nejsilnějšímu, co album „Starbourne Traveler“ nabídne. A když klišé, tak se vším všudy – samozřejmě dojde i na tradiční baladu, mávátková a celkem tuctová „In The Empire Of Saints“, i přes hodně smutné téma (vzpomínka na kamaráda, který zemřel na rakovinu) do této kategorie beze zbytku zapadá, ovšem zdaleka nemá takový tah, jako bezprostřední přímočarky.

Kdepak nový začátek. Crystal Eyes jsou jako doma v minulosti. Nepotřebují k životu dokonalost ani trendy, na to, aby zaujali, jim stačí, že z jejich hudby dýchá radost. A to o „Starbourne Traveler“ platí téměř beze zbytku.

Savapip             


www.crystaleyes.net

YouTube ukázka - Side By Side

Seznam skladeb:
1. Gods of Disorder
2. Side by Side
3. Extreme Paranoia
4. Starbourne Traveler
5. Corridors of Time
6. Paradise Powerlord
7. Into the Fire
8. In the Empire of Saints
9. Midnight Radio
10. Rage on the Sea

Sestava:
Mikael Dahl – zpěv, kytara, klávesy
Jonatan Hallberg - kytara
Claes Wikander - baskytara
Henrik Birgersson - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 44:20
Label: Massacre Recors
Země: Švédsko

Diskografie:
1999 - World of Black and Silver
2000 – In Silence They March
2003 – Vengeane Descending
2005 – Confessions Of The Maker
2006 – Dead City Dreaming
2008 – Chained
2014 – Killer
2019 – Starbourne Traveller

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.01.2020
Přečteno: 2284x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na Chainedtomu sice trochu...3. 01. 2020 12:08 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08964 sekund.