RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




UMBRTKA - Komíny smrti

Umbrtka byla vždy zajímavým zjevem na české undergroundové scéně. Před dvaceti lety se prezentovala jako blackmetalová kapela, ovšem její texty, které se zaobíraly dělnickým životem ve Škodových závodech v Plzni byly vždy tak trochu mimo tuto černou mísu. Pro své tradičně blackmetalové vrtochy upředňostňuje kytarista a zpěvák Morbivod další kapely jako Trollech nebo Stíny plamenů a právě Umbrtku se jal vést spíše avantagrdnějším směrem. Ten kapele vždy slušel a zaručil to, že se nedokáže tak rychle vyčerpat, jako kdyby jela jen v pekelných blackmetalových kolejích. Proto vydává alba i po dvaceti letech existence a s novinkou „Komíny smrti“ už jede třetí desítku své diskografie, což je úctyhodný výkon.

U Umbrtky nešlo primárně o blackmetalovou vichřici a tento trend se léty prohlubuje. Morbivod a jeho parta už sice nechrlí alba takovou kadencí jako v předchozích letech, ale odměnou je větší preciznost a vycizelovanost projevu a hudby samotné. Přiznání, že album „Komíny smrti“ vznikalo pět let ve studiu lídra kapely tento trend podtrhuje. Nikam se už nespěchá, Umbrtka má dávno své jisté. Jen svůj projev stále více čistí a zdokonaluje a především do něho více implantuje „cizí“ vlivy. Proč totiž točit další zbytečně stylově čistou blackmetalovou desku, když jiné vlivy jsou tak lákavé a přitažlivé.

Pro toho, kdo sleduje historii Umbrtky nepřetržitě a bedlivě, nebude určitě dílo „Komíny smrti“ překvapivé. Kvalita, kterou kapela už v minulosti ukázala, je zde opět zachována. Poměr sil mezi klasickým blackem a avantgardou se ale tentokrát kloní více na stranu druhého směru. Proto když úvodní „Půjčovnu strojů“ odstartuje nejtradičnější blackmetalový atak, doplněný uši drásajícím krákorem, jenž ale brzy vystřídá deklamovaný zpěv a krkolomná změna tempa, vlastně se ani není čemu divit. „Půjčovna strojů“ je vlastně tou možná nejblackmetalovější položkou na albu, protože podobně orientovaná „Dílna“ jede spíše po industriálním základu, než aby pokukovala po pekelných plamenech.

Stěžejní věci alba leží ale trochu jinde. Je jí jednak titulní devítiminutová věc, která textově demonstruje proklamovanou kapelní nenávist k jakémukoliv sportu a hudebně jde o nervní zatěžkanou věc (až na závěrečné pokřivené sportovní skandování), kterou umocňuje především zmučené tempo jejích prvních dvou třetin a frenetický jekot v jejím závěru a jednak skoro až příjemná „Tvář českého podzimu“. Tu sice rozjede poněkud depresivní úvod, ovšem následující kytarové sólo z ní činí skladbu s úplně jinou, až hřejivě-chladnou atmosférou, což nezmění ani refrén, jehož kytarový motiv by mohla využívat nejedna folkmetalová parta. Už jste zmateni?

O to asi i Umbrtce (nebo vlastně Umbrtkovi) jde. Tahle Morbivodova parta nedělala nikdy nic podle psaných pravidel. Ať už šlo kdysi dávno o texty, jejichž ujetosti konkuruje v podobném ranku jen Master`s Hammer nebo o hudební složku, která se pyšní na jednu stranu blackmetalovou neortodoxností a na stranu druhou obrovskou nestravitelností. Deska „Komíny smrti“ tento trend ještě více prohlubuje. Blackmetalový tlak je ve většině věcí spíše tušený a nahrazuje jej avantgardní ráz. Je to možná trend, který bude pro tvorbu Umbrtky v příštích letech směrodatný. Nutno podotknout, že cesta špatným směrem to není… Kapelní Bůh, dělník Umbrtka si tak může mnout ruce…

Jan Skala             


FB UMBRTKA

YouTube ukázka – Půjčovna strojů

Seznam skladeb:
1. Půjčovna strojů
2. Krátké klání
3. Mlsat v jeřábu
4. Dílna
5. Papání
6. Komíny smrti
7. Roudenský okruh
8. Tvář českého podzimu
9. Kód
10. Ustanovení

Sestava:
Morbivod – zpěv, kytara, baskytara, klávesy, programování
Strastinen – zpěv, kytara, baskytara, bicí
Karl – zpěv, kytara
Welt – zpěv, baskytara

Rok vydání: 2019
Čas: 49:25
Label: Werewolf Production
Země: Česká republika
Žánr: avantgarde black metal

Diskografie:
2000 – Zašpinit slunce
2001 – Dělnický a bezdomovecký šedý metal
2001 – Kladivo pracuje na 110%
2001 – Kovostroj plzeňských pánů práce
2002 – Hymny šedé síly
2002 – Ozvěny špíny
2002 – Betonová opona
2003 – Nad propastí dne
2003 – Melša – Frank Zappa Meets Darkthrone
2003 – The Hand Of Nothingness
2004 – Paměti špinavé lávky
2005 – Lití podzimního asfaltu
2008 – Páně a Uhelná pánev
2009 – Úplná demontáž lidstva
2010 – Kovový háj
2010 – IVO
2011 – Spočinutí
2012 – KKW
2012 – Selement
2014 – V dešti mech
2016 – Hlavní stroj
2019 – Komíny smrti

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2020
Přečteno: 2341x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09524 sekund.