DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Clint LOWERY - God Bless The Renegades

Jméno kytaristy Clinta Loweryho nemá v tuzemsku určitě takový zvuk jako v domovských Spojených státech, ovšem když se řekne název jeho kapely – Sevendust – většina už ví, kolikátá udeřila. Tahle kapela stála na samém zrodu nu-metalu a přestože se nikdy nestala vůdčí partou trendu, tehdy z něho dokázala docela slušně těžit. Už jen proto, že její bezejmenný debut z roku 1997 se velice brzy pozlatil a kapela na něm předváděla slušnou energickou hudbu, která využívala deprese Korn a rozvernost Limp Bizkit. Čas ale její ostří otupil a postupem let se ze Sevendust stala docela průměrná parta hrající soudobý alternativní hard rock, který sice uctívá kořeny stylu, ale roubuje na něj post-grungeové motivy a milionkrát převařené vlezlé melodie, které mohou pocházet od kohokoliv.

Lowery je ale výborný kytarista, i když rozhodně nepatří do ranku „guitar hero“. Jeho hra je úsporná, naprosto přesná a dynamická. V tom byla vždy jeho největší výhoda a to i v době, kdy Sevendust po albu „Seasons“ z roku 2003 opustil a založil si novou kapelu Dark New Day, která plně demonstrovala jeho zálibu právě v alternativním rocku a metalu s post-grungeovým nádechem. Pár měsíců si odbyl jako koncertní kytarista a náhrada náboženského fanatika Heada v řadách Korn, jako jejich člen byl zatčen na Slovensku, neboť namol ožralý po koncertě zdemoloval hotelový pokoj. Do řad Sevendust se kajícně vrátil v roce 2008. Kapela už v té době koketovala s alternativní hudbou a jeho návrat tento vývoj zpečetil. Se Sevendust to šlo v následující desetiletce z kopce a i když jejich desky stále bodují v americké hitparádě, jejich kvalita je sestupná.

Nepřesvědčily ani poslední dvě „Kill The Flaw“ a „All I See The War“ a přestože v řadách kapely údajně panuje spokojenost a dobrá atmosféra, Lowerymu je zase kapelní prostor malý. Sám sebe totiž vidí v roli frontmana (tento post vždy v Sevbendust patřil černošskému vokalistovi Lajonu Witherspoonovi), proto si už v roce 2012 založil s bubeníkem Morganem Rosem (jinak rovněž členem Sevendust) krátkodechý projekt Call Me No One a v současné době nabízí sólový debut „God Bless The Renegades“. Pro jeho nahrávání si vystačil v podstatě sám, nahrál všechny nástroje kromě bicích v několika skladbách, s těmi mu vypomohl nositel slavného hudebního jména Wolfgang Van Halen.

Ovšem ani Loweryho kytarový um, ani přítomnost syna slavného Eddieho Van Halena nepomohly k tomu, aby z „God Bless The Renegades“ byla skutečně dobrá neotřelá deska. Ta vlastně jen poukazuje na stav věcí u domovských Sevendust a demonstruje Loweryho skladatelskou vyčpělost. Nehledejte zde nosné nápady, přestože se album tváří, že je naprosto v pořádku, má skvělý zvuk i úvodní riff titulní skladby, která desku startuje. Ten zní, jako kdyby vypadl z pera Toma Morella z Rage Against The Machine, ale nakonec ani buričský refrén nedělá z věci bůhvíjaké dílo. Neslyšíte v něm nic dosud neslyšeného a bohužel už tato skladba nastavuje tvář celému albu. Z toho je nejpříjemnější skladba „Here“, kde se přece jen podařilo dát dohromady zajímavé melodie a otřepané střídání tvrdých a jemnějších pasáží zde nepůsobí otravným dojmem.

Singl „Kings“ se zrovna nepovedl a v podobném duchu se pohybuje i zbytek alba. Posluchač slyší výborně zahranou, obstojně zazpívanou (vokál převzal samozřejmě Lowery), skvěle nazvučenou… nudu. Sem tam vykoukne slušný motiv nebo zajímavá melodie jako v „Silver Lining“ nebo „What`s The Matter“, ale celkově se nejedná o víc, než jen lehce naprůměrnou písničku, která využívá všechna klišé prezentovaného stylu. Ten je v současné době naprosto vyčerpaný a drtivá většina kapel, které se mu věnují, už jen mlátí prázdnou slámu. Zde už bylo všechno řečeno…

Taková je i „God Bless The Renegades“, odkud mizí i ten solidní hardrockový základ a zůstává trocha popové pachuti. Tahle deska je možná trochu přístupnější a lépe stravitelná než to, co v posledních letech předvádějí Sevendust, ale ve své podstatě je stejná. A nic na tom neznění ani fakt, že je zabalena do zvukově bezchybného obalu (také ji produkoval Michael „Elvis“ Baskette), když její kámen úrazu je v tom, že obsahuje jen průměrné věci.

Jan Skala             


www.clintlowery.net

YouTube ukázka - God Bless The Renegades

Seznam skladeb:
1. God Bless The Renegades
2. Here
3. Kings
4. Alive
5. What`s The Matter
6. You Go First
7. Allowed To Run
8. Silver Lining
9. She`s Free
10. Do We Fear God

Sestava:
Clint Lowery - zpěv, kytara, baskytara, klávesy, bicí
Wolfgang Van Halen - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 40:57
Label: Rise Records
Země: USA
Žánr: alternative rock/post-grunge

Diskografie:
2020 - God Bless The Renegades

Foto: archiv umělce


Vydáno: 29.03.2020
Přečteno: 776x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11007 sekund.