DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BOMBUS - Vulture Culture

Čím víc kytar, tím lepší album? Nemyslím, že by ta rovnice byla tak jednoduchá. K této myšlence však trochu svádí fakt, že švédští Bombus před dvěma lety ulovili do svých řad kytaristu Simona Solomona, čímž se počet těchto nástrojů v řadách kapely zvýšil už na tři kusy a důsledek je ten, že loňské album s vtipným názvem „Vulture Culture“ je dosud nejlepší nahrávkou, kterou tato göteborgská (dnes už) pětice vytvořila. Není podstatné, jestli za to může fakt, který si frontman Fredrik Feffe Berglund nemohl vynachválit, totiž to, že se víc než kytaře může věnovat zpěvu, nebo jde o prosté dozrávání kapely, důležité je, že čtvrté album Bombus velmi přitažlivě řeže, hýří emocemi, průběžně mění tvář a nepostrádá vtip. Byť tato charakteristika ve větší míře platí pro první polovinu alba, ani v té druhé Bombus neztratí švih.

Stejně tak je na Bombus sympatické, jak dokáží čerpat u slavnějších kolegů (nemusí jít nutně o opisování, například zabarvení svého hlasu a lá Lemmy – byť v o něco vzdušnější a „kultivovanější“ podobě - těžko bude Feffe nějak přeštelovávat) a křížením povědomého zabarvení, nálad a postupů vytváří vlastní osobité barvy. Nejvýraznějším prvkem, na kterém Bombus mohou stavět, je intenzita a naléhavost Feffeho projevu. Jeho zdrsnělý a vyhrocený hlas na sebe prakticky ve všech skladbách strhává pozornost, a to i přes to, že se může opřít o vydařené riffy i našlápnutý projev celé kapely – už úvodní „A Ladder – Not A Shovel“ toto kouzlo představí v plné míře. Akční a napínavý nástup, prolínající se s chytlavou melodičností, uřvaně orašplovaný zpěv a živočišné kytarové sólo se náhle zlomí do posmutnělé romantiky s nádechem To Die For (za tenhle odstín opět můžou Feffeho hlasivky), přičemž takto radikální zvrat je ohromně poutavý. Neposedné riffování v adrenalinově emotivní „(You Are All Just) Human Beings“ se rve o pozornost s vyhroceným zpěvem, který díky nástrojově klidnější pasáži opět získá navrch. Pocitová extáze nastartuje ke svému vrcholu v přístupnější „Mama“ se sekaným riffem a naprosto dokonalým závěrem v podobě dětí, skandujících slogan „…dělej, co ti máma řekla“ , baladická „It`s All Over“ s rozjímavě posmutnělým odérem Lake Of Tears a úžasně přesvědčivou vokální jemností pak představuje naprosté emoční finále. Ne, že by potom Bombus ztratili nějak zásadně na působivosti, dobrých nápadů nabídnou ještě dostatek, nicméně proti předchozí totální smršti už se jedná jen o lokální bouři.

Bombus se daří skvěle míchat agresivitu s melodičností a dokonale pracují s proměnlivostí nálad svých skladeb. Jednoduše řečeno, Bombus vyrostli do přitažlivě drsné krásy.

Savapip             


www.bombusmusic.com

YouTube ukázka - Mama

Seznam skladeb:
1. A Ladder - Not a Shovel
2. (You Are All Just) Human Beings
3. Mama
4. It`s All Over
5. In the Shadows
6. We Lost a Lot of Blood Today
7. Vulture Culture
8. Two Wolves and One Sheep
9. Feeling Is Believing

Sestava:
Feffe – zpěv, kytara
Matte – kytara, zpěv
Simon Solomon - kytara
Ola - baskytara
Peter - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 40:33
Label: Century Media Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2010 – Bombus
2013 – The Poet And The Parrot
2016 – Repeat Until Death
2019 – Vulture Culture

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.02.2020
Přečteno: 1152x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08974 sekund.