MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROYAL HUNT - Fear

Když už dojde na změny v sestavě, nebývá u Royal Hunt obvykle kdovíjak velký průvan, který by nějak razantně pozměnil výraz kapely. Z pohledu toho, v jaké sestavě se zrodilo páté album „Fear“, nedá se říct, že by šlo o proměnu úplně zanedbatelnou. D.C. Coopera nahradil další křikloun zpoza oceánu John West, který se v době svého nástupu k Royal Hunt mohl už pochlubit nejen vydáním dvou sólových desek, ale i působením v Badlands, kde nahradil Raye Gillana, spoluprací s Cozy Powelem, či několika nahrávkami se stylově nepříliš vzdálenými Artension. Jako „stálý“ člen se na albu představil již osvědčený bubeník Allan Sørensen (během svého první stálého angažmá u Royal Hunt však stihl nahrát pouze album „Fear“) a zároveň Royal Hunt přišli o dámskou vokální sekci, back-vokálů se tentokrát ujal pouze stálý spolupracovník Ken Lübcke. Vezmeme-li v úvahu, že doprovodné vokály tím trošku ztratily barevnost, že projev Johna Westa byl sice precizní, ale oproti Cooperovi trochu civilnější a usedlejší, a navíc, že André Andersen se po nepříliš světoborném sólovém debutu a po odchodu Coopera neocitl úplně na vrcholu svých tvůrčích schopností, je opatrné album „Fear“ jakousi snahou o nalezení potenciálu, představeného na albu „Paradox“.

Ve světle toho, že Royal Hunt nikdy neudělali vyloženě špatné album, je nabíledni, že i „Fear“ má své velmi silné chvíle. Dramaturgie tohoto alba není úplně šťastná, neboť zařadit na úvod osobitou a na první ucho nechytlavou kompozici se nezdá jako ideální tah. Pravdou je, že pokud některá z písní má dělat čest názvu desky, je to právě titulní rozsáhlá skladba s atmosférickým úvodem i sugestivním závěrem, líným tempem a nezvykle houževnatým a chvílemi až depresivním výrazem, přičemž tyto aspekty překonají v obtížnosti vstupu do alba i předchozí „Paradox“. Byť díky tradičním barvám a příjemné přetlačované kláves a kytary si Royal Hunt rozhodně s nikým nespletete, ani u dvou následujících skladeb se příliš jásat nedá, byť refrén „Faces Of War“ už celkem šťavnatě klouže, v „Cold City Lights“ s Westovým výškařením už zajiskří obvyklá melodická lehkost a decentní fanfáry do ní vnesou jistou majestátnost.

S akčním kytarovým kousancem v „Lies“ Royal Hunt přece jen naplno obživnou, živočišný vítr společného proplétání kytary a kláves je velice svěží a silný refrénový slogan nabídne po předchozí vokální eleganci parádní vyvrcholení, hladivá „Follow Me“ s úžasným vnitřním klidem naplno představí emotivní sílu Westova hlasu, ve „Voices“ se silně projeví Andersenova láska k vážné hudbě a je z toho další tradičně košaté dobrodružství. Škoda jen, že dramatičnost závěrečné „Sea Of Time“ se nepodaří úplně vygradovat do strhujícího závěru.

Na přelomu století se Royal Hunt poprvé podívali do Ruska i do Korey a představili se i na prestižním Wackenu. I když z pohledu vlastní diskografie prožili trochu slabší chvíli, zcela zjevně jim celkový kredit nesnížila.

Savapip             


www.royalhunt.com

YouTube ukázka - Lies

Seznam skladeb:
1. Fear
2. Faces of War
3. Cold City Lights
4. Lies
5. Follow Me
6. Voices
7. Sea of Time

Sestava:
John West - zpěv
Jacob Kjaer - kytara
Steen Mogensen - baskytara
André Andersen – klávesy
Allan Sørensen - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 49:07
Label: Steamhammer
Země: Dánsko

Diskografie:
1992 – Land Of Broken Hearts
1993 – Clown In The Mirror
1995 – Moving Target
1997 – Paradox
1999 – Fear
2001 – The Mission
2003 – Eye Witness
2005 – Paper Blood
2008 – Paradox II: Collision Course
2010 - X
2011 - Show Me How To Live
2013 – A Life To Die For
2015 – Devil´s Dozen
2018 – Cast In Stone

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.04.2020
Přečteno: 1214x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08758 sekund.