RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DR. HEKTO - Nová zem

„Dám si jedno pivo“, „Banda kreténů“, „Na co sáhnu to mi jde“. Výčtem názvů necelé poloviny skladeb ze čtvrtého alba novojičínské party Dr. Hekto se snažím naznačit jednu věc, kterou celkem jednoznačně vyjadřuje i samotný název kapely. Samotní Dr. Hekto se ve své historii přiznávají k tomu, že když v první polovině devadesátých let začali muzicírovat, věnovali se pivnímu rocku. I když kapelou občas zavál vítr personálních změn (v tomto případě spíš kolotoč, protože u téhle party zřejmě platí, že „dobří holubi se vracejí“ nejen do sestavy, ale i ke svým nástrojům), v průběhu kterého se Dr. Hekto měl začít vzdalovat své pivní podstatě, troufnu si tvrdit, že původní pupeční šňůra rozhodně přetržená nebyla. A ač nejsem kdovíjakým zastáncem této subscény, v případě Dr. Hekta s potěšením hlásím, že po ochutnávce alba „Nová zem“ budete mít sice celkem slušný knírek od pivní pěny, ale rocková podstata kapely je přece jen silnější než odér nazrzlého moku, takže „Nová zem“ rozhodně není o plánovaném útoku na nultou signální.

Co prakticky na celém albu spolehlivě funguje, to je energičnost skladeb, melodická chytlavost refrénů, přístupné a zároveň akční riffy a šikovná kytarová sóla, která se vyhýbají samoúčelnosti a skladbu zpravidla dobře rozvíjejí, to vše zasazené někam do území mezi D.N.A., Kabát, Harlej a Hysterii. Připočteme-li k tomu stylově ideálně vybarvený přibroušený hlas Rosti Halašty, čistý, čitelný a příjemně řízný zvuk a celkovou přímočarost nahrávky, je velice zdravý základ položen. Tradiční „ale“ může představovat lyrická složka. Ke cti Dr. Hekta je možné připočítat fakt, že byť nejsou kdovíjací básníci a výše zmíněné party jsou v této disciplíně přece jen o krok dál, při svém zacházení s texty nepotřebují (ve většině případů) mateřský jazyk nepřirozeně ohýbat a kroutit, sem tam jim z toho vypadne i neotřelý nápad, a když už si musí nějakou berlí vypomoct („Poslanec náš“, „Nemám nápad“), nepůsobí to kdovíjak násilně. V součtu všech těchto položek skvěle šlape zklidněná a dobře vypointovaná „Dej mi čas“, přesto se jako větší tahák jeví úvodní rocková pohodovka „Na co sáhnu to mi jde“, či optimistická titulní „Nová zem“ s velmi vzdušným sborovým nápěvem (není náhodou, že kromě silné a přirozené zpěvnosti právě v těchto skladbách v textu zajiskří vtip) a samozřejmě nezbytná dávná pivní hymna kapely „Dám si jedno pivo“.

Dr. Hekto jsou přesně tím typem kapely, která, pokud by měla potřebu svoji tvorbu zaštítit oblíbenou hláškou o tom, že „jenom chtějí bavit lidi“, tak jí to bez výhrad uvěřím. „Nová zem“ je praktickou ukázkou toho, že bavit lidi nekomplikovanou, sympatickou a upřímnou muziku jde celkem snadno i bez nějakého podbízení se.

Savapip             


BZ DR. HEKTO

YouTub ukázka - Nová zem

Seznam skladeb:
1. Na co sáhnu to mi jde
2. Banda kreténů
3. Nová zem
4. Poslanec náš
5. Toužím
6. Dej mi čas
7. Nemám nápad
8. Dám si jedno pivo

Sestava:
Rosťa Halašta – zpěv, kytara
Honza Pohořelský - kytara
Mára Sváček - baskytara
David Schickl- bicí

Hosté:
Pavel Pístecký – klávesy
Míra Andrassy - kytara

Rok vydání: 2020
Čas: 33:53
Země: Česká republika

Diskografie:
2002 – To se nám nelíbí
2006 – Jeď na plný koule
2016 – Každý nám může
2020 – Nová zem

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.05.2020
Přečteno: 1629x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08613 sekund.