RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOONSPELL - The Butterfly Effect

Jaký je rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem? A dá se někdy určit, zda je daná věc opravdu úspěšná? Moonspell byli uprostřed svého experimentálního období. „Sin/Pecado“ představilo Portugalce jako moderní rockové těleso, ale Moonspell chtěli opět zkusit něco jiného. Poprvé ve své historii nenatáčeli album s Waldemarem Sorychtou a vsadili na producenta Andyho Reillyho, který produkoval třeba výroční verzi desky „Dusk And Her Embrase – The Original Sin“ od Cradle Of Filth, ve své době ale příliš slovutným producentem nebyl. Čtvrté album Moonspell se nahrávalo v Londýně, a jak bylo ve zvyku, kapela na něm opět změnila zvuk. „The Butterfly Effect“ je výmluvný název alba, neboť desku ovlivnilo téma „motýlího efektu“. Možná i proto jde o hudebně nejvýstřednější nahrávku Moonspell.

Úvodní „Soulsick“ začíná masivním riffem a již od počátku si nelze nevšimnout elektronických prvků. Refrén je temný, gotika je podporována oním ústředním riffem a Fernandovým growlem, rytmus a atmosféra je ale veskrze industriální. Skladba je přímočará a má hitové ambice. Pro videoklip ale vybrána „Butterfly FX“, která má podivnou auru a ještě dekadentní a extravagantní filmové zpracování. Rytmus písně je poměrně pomalý, v refrénu je podpořen tvrdými kytarami a nervními klávesami. Ve výsledku se jedná o tvrdou industriální skladbu. Po divokém závěru předchozí písně přichází uklidnění. „Can´t Be“ je tichá, jemná a zvláštní. Zní, jako by ji kapela hrála někde v zapadlém zakouřeném klubu pro pár posmutnělých hostů, kteří chtějí zapomenout na minulost. Později se rozvine v gothic rockový kousek s výraznou táhlou melodií beze zpěvu. Velice působivá náladotvorná věc. A pak je tu „Lustmord“. Industrial kontra gothic metal. Skladba má nesmírně silný refrén, ve kterém Fernando naprosto brutálně řve. To se člověku ihned vryje do paměti. Hudba skvěle šlape a Moonspell bodují.

Jenže pak jako by se album zabrzdilo. „Selfabuse“ má zajímavou atmosféru. Fernando šeptá, hudba se podivně loudá a kytary zasněně vrní. Přijde pár momentů, které onu auru přeruší, například refrén, ale ve výsledku skladba posluchače skoro uspí. „I Am The Eternal Spectactor“ zaujme skoro diskotékovým rytmem. Vcelku uvolněná píseň opět ale příliš nezaujme. A to platí i o dalších skladbách. Tempo je poměrně pomalé, loudavé a hudbě malinko chybí jiskra. Tu přinese až výrazná „Angelizer“, která i přes svou industriálnost představuje klasickou Moonspell píseň. Fernando si v refrénu opět pořádně vyzkouší svůj growl a hlavně je skladba celkově velice výrazná a chytlavá. Rovněž následující „Tired“ patří k tomu nejlepšímu z nahrávky. Závěr desky může na první pohled vypadat zajímavě, neboť „K/O Mal de Cristo“ má přes dvanáct minut. Jenže z toho jen tři jsou „hudební“. Uklidnující až relaxační instrumentální hudba je pak vystřídána tichem, které přeruší v druhé polovině industriální nosise/ambientní ruchy.

„The Butterfly Effect“ je patrně nejexperimentálnější deskou Moonspell. Industriální metal se prolíná s gotikou. Deska začíná skvostně a první čtyři skladby jsou výtečné. Poté album upadne do už ne tak zajímavých písní a vcelku se vleče. V závěru ještě přinese několik zajímavých momentů, přesto je výsledek takový, že „The Butterfly Effect“ je zajímavé, originální album, které ale nebaví po celou dobu.

Deska obsahuje i skladby, které by na koncertech mohly být hitovky („Soulsick“, „Lustmord“), přesto je „The Butterfly Effect“ jasně nejméně „živě“ hraným albem kapely. Letos v srpnu se dočká znovuvydání a to hned v několika luxusně vypadajících formátech. Ačkoliv mělo album poněkud smíšené přijetí od fanoušků, Moonspell za ním dodnes stojí. Rovněž je důležité říct, že nahrávka měla i solidní komerční úspěch a třeba jen ve Francii se jí v době vydání prodalo více než dvanáct tisíc kopií. Takže úspěch či neúspěch? Kapela posunula své možnosti, ale v očích mnoha fanoušků se až příliš vzdálila od kořenů. S koncem století skončilo také experimentální období kapely. Moonspell se začali vracet ke své gothic metalové podstatě.

Tomáš Marton             


www.moonspell.com

YouTube ukázka - Butterfly FX

Seznam skladeb:
1. Soulsick
2. Butterfly FX
3. Can´t Bee
4. Lustmord
5. Selfabuse
6. I Am the Eternal Spectator
7. Soulitary Vice
8. Disappear Here
9. Adaptables
10. Angelizer
11. Tired
12. K (O Mal de Cristo)

Sestava:
Fernando Ribeiro - zpěv
Ricardo Amorim - kytara
Sérgio Crestana - baskytara
Pedro Paixão - klávesy
Miguel Gaspar - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 57:24
Label: Century media
Země:Portugalsko
Žánr: Industrial metal/gothic rock

Diskografie:
1995 - Wolfheart
1996 - Irreligious
1998 - Sin/Pecado
1999 - The Butterfly Effect
2001 - Darkness And Hope
2003 - The Antidote
2006 - Memorial
2008 - Night Eternal
2012 - Alpha Noir/Omega White
2015 - Extinct
2017 - 1755

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2020
Přečteno: 1902x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
V souvislosti s...18. 06. 2020 13:42 VH
Zvláštní deskaThe Butterfly...18. 06. 2020 8:14 David Svoboda
Téhle desce jsem...18. 06. 2020 0:21 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1405 sekund.