DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KANSAS - The Absence Of Presence

V Kansas v současnosti zjevně panuje pohoda. I když skalní stále litují odchodu původního vokalisty Stevea Walshe, který kapelu opustil v roce 2014, musí i oni uznat, že až s příchodem Ronnieho Platta na místo frontmana je legenda jako pokropená živou vodou. O tom svědčí fakt, že Kansas od roku 2000 až do Walshova odchodu studiově mlčeli a comebackovou desku „The Prelude Implicit“ vydali s Plattem jako s čerstvým nováčkem v sestavě. Walshovi je dnes dobře na sólové dráze, na níž před třemi lety vydal velice dobré album „Black Butterfly“ (hity jako „Dear Kolinda“ a „Winds Of War“ patří do ranku nezapomenutelných) a Kansas jsou dnes právoplatná kapela v čele s Plattem. Došlo ale k jedné změně v sestavě, která se v kontextu nového alba „The Absence Of Presence“ jeví jako hodně důležitá. Po čtyřech letech kapelu v roce 2018 opustil klávesista Dave Manion a jeho místo obsadil někdejší spolupracovník Yes a Meata Loafa Tom Brislin. A byl to právě on, kdo s kytaristou Zakem Rizvim, dalším poměrně novým členem v sestavě, napsal tuto desku.

Mimo skladatelský proces kupodivu zůstal jak kytarista Rich Williams, tak bubeník Phil Ehart, jediní muzikanti z původní sestavy Kansas. Ovšem pokud se podíváme do minulosti, tento fakt není až tak překvapivý, protože skladatelské otěže v minulosti (včetně megahitu „Dust In The Wind“) třímali dnes už bývalí členové, jak Walsh, tak kytarista Kerry Livgren. A proto se dá u Kansas mluvit o přirozeném vývoji, neboť trademark kapely je na novince zachován a i ta pokračuje tam, kde kapela začala v sedmdesátých letech. Jistě, dnes už ten dopad ani invence nemohou být takové, jako v dobách alb „Leftoverture“ nebo „Point Of Know Return“, ale Kansas si vždy zachovávali úroveň i na pozdějších albech, kdy už se jim vyhýbaly hitparádové úspěchy a kdy se pohybovali mezi plnou činností a rozpadem.

„The Absence Of Presence“ proto nijak výrazně nevybočuje z diskografie kapely a tvoří tak kvalitativně hodně podobného nástupce čtyři roky starého vydařeného počinu „The Prelude Implicit“. Výchylky jsou skutečně jen minimální a to vzhledem k tomu, že už na minulé desce držel skladatelské otěže Rizvi. Zde on i nováček Brislin, vydatně poučeni typickým rukopisem kapely, připravili devět kvalitních skladeb, které sice postrádají výraznější hitové ambice, ale dohromady spolu tvoří sevřenou nahrávku v duchu klasických alb. Nemusíme snad proto mluvit o tom, že všechnu sílu koncentrovali do titulní osmiminutové skladby, jež album otvírá, protože to je právě ona, která se pohybuje na tenké hranici mezi hard rockem a progem, a nepostrádá všechny potřebné ingredience typického stylu Kansas.

Místy je novinka sice trochu více orientovaná na prog rock, než by se dalo čekat, ale jsou to proti minulým albům jen takové drobné odchylky, neboť šablona už je dávno jasně daná a jede se podle ní. Souhrou kláves a kytary může „Throwing Mountain“ více připomenou například dnešní Deep Purple (vždyť také Steve Morse byl kdysi členem Kansas), ovšem je zde opět zvuk violy, tedy nástroje, který kdysi odlišil tuhle kapelu od zbytku scény. Nejpřístupnějšího momentu se pak posluchači může dostat v „Circus Of Illusion“, uvozené romantickým úvodem a slokou, která ve spojení se zpěvným refrénem zasahuje až do teritoria arena rocku. Tato skladba stojí v přímém kontrastu se závěrečnou „The Song The River Sang“, u které jsou stěžejní progresivní momenty a dramatická atmosféra, spojená s epičností a sólovými výlety jednotlivých muzikantů.

To jsou atributy, na které jsou fanoušci Kansas léta zvyklí a proto „The Absence Of Presence“ představuje klasické album souboru. Možná trochu méně výrazné a nápadité než byla předchozí deska, ale stále ještě dost osobité a kvalitní, aby si udrželo čestné místo v diskografii vedle perel z let 1975 až 1979. Do tehdejší formy se Kansas už pochopitelně nikdy nevrátí, ale na druhou stranu jsou jednou z kapel té doby, které její nové desky rozhodně ostudu nedělají.

Jan Skala             


www.kansasband.com

YouTube ukázka - Throwing Mountains

Seznam skladeb:
1. The Absence Of Presence
2. Throwing Mountains
3. Jets Overhead
4. Propulsion 1
5. Memories Down The Line
6. Circus Of Illusion
7. Animals On The Roof
8. Never
9. The Song The River Sang

Sestava:
Ronnie Platt - zpěv
Rich Williams - kytara
Zak Rizvi - kytara
Billy Greer - baskytara
David Ragsdale - viola, kytara
Tom Briskin - klávesy
Phil Ehart - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 47:21
Label: Inside Out
Země: USA
Žánr: hard rock/prog rock

Diskografie:
1974 - Kansas
1975 - Song For America
1975 - Masque
1976 - Leftoverture
1977 - Point Of Know Return
1979 - Monolith
1980 - Audio-Visions
1982 - Vinyl Confessions
1983 - Drastic Measures
1986 - Power
1988 - In The Spirit Of Things
1995 - Freaks Of Nature
1998 - Always Never The Same
2000 - Somewhere To Elsewhere
2016 - The Prelude Implicit
2020 - The Absence Of Presence

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2020
Přečteno: 1074x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10831 sekund.