DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOONSPELL - Darkness And Hope

Rok 2001 znamenal pro Moonspell vydání pátého studiového alba. Na něj si kapela přizvala finského producenta Hiili Hiilesmaaho, který byl znám svou prací pro HIM či Sentected. Ten měl možná vliv na to, že album „Darkness And Hope“ nepokračovalo v experimentech z let předešlých. Industrial zmizel a přednost dostal klasický gothic rock či metal.

Úvodní titulní skladba dokladuje návrat ke klasičtějšímu gotickému zvuku Moonspell s jedním velkým „ale“. Zní poněkud krotce. S trochou představivosti by se mohlo jednat o skladbu podobnou výše zmíněným kolegům. Poněkud nevýrazný otvírák vystřídá daleko energičtější „Firewalking“. Svižný gothic rock/metal v podobě, jakou můžete znát i z pozdějších desek Moonspell (třeba „Extinct“). Dokonce si Fernando na chvilku provětrá i svůj growl. Stále ale platí, že píseň má vzdušný měkký zvuk, pěkně se poslouchá a i přes metalovost nepůsobí agresivně. Následná „Nocturna“ je nevětším hitem alba a patří mezi nejznámější písně kapely. Tahle přímočará gothic rocková pecka se ihned zažere do paměti a patří mezi často hrané kousky na koncertech.

I příjemně svižná pohodovka „Heartshaped Abyss“ pokračuje v krasojízdě. „Devilred“, nabídne výraznějí klávesy a celkové přitvrzení. Je silně znát vliv The Sisters Of Mercy, refrén je chytlavý, ačkoliv se Fernando pěvecky „nepřetrhne“. Závěr potěší fanoušky lačnící po extrémnější tváři kapely. „Ghostsong“ ale zatáhne za ruční brzdu. Hudba zpomalí a píseň zní trochu jako ukolébavka. Mírně popová věc nabídne sice chytlavý, ale možná až moc sladký refrén a Fernandův zpěv zde nezní zrovna příjemně. „Rapces“ je variabilní věc, která klame tělem. Zní chvilku skoro synth-popově, pak zase goticky, poté rockově a nezapomíná ani na metalové výpady. Na metalovou notu je soustředěna i „Made Of Storm“. Nabídne agresivní vokály, nápadité bicí a také trochu elektroniky. Závěr desky je bohužel nevýrazný. Moonspell v posledních dvou skladbách už nepřijdou s ničím zajímavým.

Na limitované edici desky naleznete ještě tři přídavky - portugalsky zpívaný cover „Os Senhores da Guerra“ od Madredes (portugalské hudební seskupení, kombinující lidovou hudbu s modernějším folkem). není v provedení Moonspell špatný, ale nijak neoslní, stejně jako další výpůjčka .“Mr. Crowley“ od Ozzy Osbournea , kterou kapela šikovně zahalila do gotického kabátku, ale znovu nic výrazného nenabídne. Třetí do party je předělávka „Love Will Tear Us Apart“ od Joy Division.

„Darkness And Hope“ zní obyčejněji než ostatní desky Moonspell. Portugalci zde sázejí na jednoduchost a přímočarost. Album není vůbec špatné, ale ve výsledku není kdovíjak výrazné. I později přijdou další desky, které sázejí na jistotu, ale na rozdíl od „Darkness And Hope“ vždy přinesly velice silný materiál, který prostě baví. Pro kapelu je deska zásadní tím, že přinesla velký hit „Nocturna“. I když hodnotím „Darkness And Hope“ jako nejméně zajímavou nahrávku Moonspell, přesto byla úspěšná. V domácím Portugalsku se vyhoupla na první místo v prodejní hitparádě, dobře si vedla i ve Finsku (21. místo) či tradičně v Německu (43. místo). Kapele se dařilo, ačkoliv tak hojně nekoncertovala jako v minulosti. Moonspell se uvelebili v klasickém gothic metalu a připravovali další album. Jeho vydání však předcházela nepříjemná změna. V kapele skončil baskytarista Sérgio Crestana.

Tomáš Marton             


www.moonspell.com

YouTube ukázka - Nocturna

Seznam skladeb:
1. Darkness and Hope
2. Firewalking
3. Nocturna
4. Heartshaped Abyss
5. Devilred
6. Ghostsong
7. Rapaces
8. Made of Storm
9. How We Became Fire
10. Than the Serpents in My Arms
11. Os Senhores da Guerra

Sestava:
Fernando Ribeiro - zpěv
Ricardo Amorim - kytara
Sérgio Crestana - baskytara
Pedro Paixão - klávesy
Miguel Gaspar - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 51:32
Label: Century media
Země:Portugalsko
Žánr:Gothic rock/metal

Diskografie:
1995 - Wolfheart
1996 - Irreligious
1998 - Sin/Pecado
1999 - The Butterfly Effect
2001 - Darkness And Hope
2003 - The Antidote
2006 - Memorial
2008 - Night Eternal
2012 - Alpha Noir/Omega White
2015 - Extinct
2017 - 1755

Souvsející články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.06.2020
Přečteno: 1824x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Není to taková...25. 06. 2020 7:51 Opeth
DeskaZa mě je Darkness...25. 06. 2020 7:05 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09421 sekund.