ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POWER 5 - Progres Time

I přes to, že na svých prvních třech albech vzývali Power 5 čas v různých podobách, ovlivnit chod této veličiny se jim nepodařilo, a tak parta z moravského Brumova-Bylnice završuje v letošním roce už pětadvacátý rok svojí existence. Během tohoto prožila velmi zajímavý stylový vývoj (byť nejčastěji skloňovanými pojmy byly a budou v případě téhle kapely power a progres, troufnu si tvrdit, že v případě Power 5 se nedá říct, že by jejich stylové mantinely měly být jednou provždy definitivně nastaveny), vydala sedm řadových alb a postavila se na jedno pódium s řadou významných jmen světové scény. A přitom všechno začalo tak, jak dlouhé řady jiných kapel – přehráváním převzatých skladeb. Od Van Halen, Bon Jovi, Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest…Jak však Power 5 uvádí ve svém životopisu, „hraní převzatých písniček nebylo cílem kapely“. A tak v roce 1997 kapela představila svoji autorskou prvotinu „Progres Time“.

Název alba je dokonalou nápovědou o tom, co posluchače na desce čeká. Debut Power 5 je jednoznačně nejsložitější a nejobtížněji prostupnou nahrávkou v historii kapely. Snad jen po melodii úvodní „Hvězdné brány“ se lze relativně pohodlně sklouznout, ale už i tady je znát, že kapelu baví kličkovat, zašmodrchávat a překvapovat. V kombinaci s docela hrubým zvukem a houževnatými instrumentálními pasážemi, v nichž nezanedbatelnou roli hrají klávesy, které však zjevně nemají za úkol atmosféru jakkoliv odlehčit, se Power 5 postupem alba dostávají až k hranicím určité těžkopádnosti (zejména s ohledem na budoucí cesty jejich tvorby). Pro reprezentativní ukázku tehdejší tvorby Power 5 bych z velmi rozmanitého alba sáhnul po „Na smetišti světa“, jehož úvodní klávesový motiv a následně svěží rytmus se tváří velmi chytlavě, k čemuž přispívá i uvolněný zpěv frontmana Olina Škrabala, ale netrvá příliš dlouho, než se Power 5 začnou zaplétat do hudebního filozofování, a střídání těchto poloh dělá ze skladby velmi příjemný kompromis bez kompromisů mezi melodičností a technikou. Jaký to pocitový kontrast k zatěžkanému „Zapomněl“, či k titulní skladbě, pošilhávající po staromilském rocku! Příjemně cajdáčková „Znám já znám“ pak působí dojmem, jako by se na tuhle desku zatoulala trochu omylem – jedná se však o předělávku z dílny Intolerance, bývalého působiště Olina Škrabala a kytaristy Ivana Strnada, která funguje jako příjemně laskavá tečka za albem.

Queensryche, či Dream Theater. To jsou jména, ke kterým se Power 5 hlásí jako k určitému vzoru při tvorbě své prvotiny, byť hledat v jejich tvorbě jednoznačnou inspiraci pro vznik alba „Progres Time“ asi netřeba. Alba velmi solidně zahraného, s řadou zajímavých nápadů, na tehdejší poměry domácí scény i poměrně neobvyklého, v němž svou roli v boji o posluchačskou přístupnost (která nemá jednoznačného vítěze) mohly hrát i texty v češtině. Vydařený start, ale lepší časy pro Power 5 měly teprve přijít.

Savapip             


www.power5.cz

YouTube ukázka - Hvězdná brána

Seznam skladeb:
1. Hvězdná brána
2. Progres time
3. Bezejmenná
4. Na smetišti světa
5. Zeď vzpomínek
6. Balanc na hranici
7. Myšlenky
8. Zapomněl
9. Znám já znám

Sestava:
Olin Škrabal - zpěv
Ivan Strnad - kytara
Karel Paciorek - baskytara
Zdeněk Putala - klávesy
Milan Škrabal - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 43:52
Země: Česká republika

Diskografie:
1997 – Progres Time
2001 – Cesta proti času
2003 – Minuty věčnosti
2007 – Symbol
2010 – 1751 – Tvoje zem
2012 – Power 5
2016 - Talisman

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2020
Přečteno: 2166x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
pěkná dobaZa mě 8/10! Jsem z...20. 07. 2020 8:13 čéééši do toho
Od kapely znám...17. 07. 2020 15:05 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13537 sekund.