RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLUE ÖYSTER CULT - The Symbol Remains

Už jen fakt, že vyšlo nové album Blue Öyster Cult, je překvapení roku. Tahle americká legenda, která už má půl století činnosti dávno za sebou, mlčela na studiové bázi devatenáct let a vypadalo to, že „Curse Of The Hidden Mirror“ bude jejím posledním dílem. Byla by to škoda. Nejen kvůli tomu, že tahle deska ji nezastihla v nejlepší formě (na rozdíl o předešlé „Heaven Forbid“), ale proto, že tahle kapela má za sebou skutečně velkou minulost, která z ní udělala totálně kultovní kapelu a jednu z největších legend amerického hard rocku sedmdesátých let. Navíc se podle koncertních záznamů zdálo, že oba zásadní členové - kytarista Buck Dharma a frontman Eric Bloom - jsou stále v dobré formě, přestože oba už mají na hrbu sedm křížků. Byla by proto škoda ještě jednou onu formu (ale i letité zkušenosti a nadhled) nezúročit. A povedlo se to až nečekaně skvěle.

Co vlastně chtít od kapely, která začínala v roce 1967 a svůj největší úspěch zažila v roce 1976 s albem „Agents Of Fortune“, z něhož pochází i největší hit kapely, nezapomenutelný „love song“ „(Don`t Fear) The Reaper“? Od kapely, která osmdesátá léta spíše paběrkovala a pak se jí v roce 1998 povedl nečekaně dobrý comeback s počinem „Heaven Forbid“? Od kapely, která mlčela tak dlouho, že se od ní nečekalo už vlastně vůbec nic? Když se vrací legenda podobného ražení, většinou to znamená, že se zavzpomíná na staré časy, udělá se deska, která sice tuto dobu reflektuje, ale zpravidla nová nahrávka není schopna konkurovat klasickým dílům. Jenže Blue Öyster Cult šli vždycky proti proudu. Nebáli se dát strašidelný prvek do zasněných balad, psali podivné texty, leckdy koketující s vnímáním za hranicemi běžného chápání, a když doba velela k jasnému příklonu k heavy metalu (tedy stylu, kterému Blue Öyster Cult silně pomohli na svět) přišli s psychedeličtěji laděnými složitějšími kompozicemi. Vždycky uměli něčím překvapit. I v době, kdy už si jejich fanoušek myslel, že je zná jako svoje boty, dokáží šokovat. Tentokrát ne nějakými stylovými kotrmelci nebo pohřbením vlastní identity, ale kvalitou materiálu. Forma, ve které se Blue Öyster Cult v současnosti prezentují, je totiž úchvatná.

„The Symbol Remains“ je deskou, která spojuje to nejlepší, co kdy tahle kapela nabídla a navíc přidává ještě soudobý zvuk, těžký nadhled a nebývale silné kompozice. Má ještě háček na posluchače - dokáže vyvolat nutkání vracet se k ní znovu a znovu. Do děje posluchače vtáhne hned „That Was Me“ (s hostujícím původním bubeníkem Albertem Bouchardem), což sice není taková rána na solar, jako byl na „Heaven Forbid“ otvírák „See You In Black“, ale svou funkci ostré skladby na začátek desky plní takřka dokonale. Nepatří však k těm nejlepší, co Blue Öyster Cult na novince nabídnou. Čarokrásná paleta barev se totiž ukáže v následujících „Box In My Head“ a „Tainted Love“, z nichž první sahá až do světa archaického heavy metalu, ještě nezbaveného bluesových kořenů a dozvuků šedesátých let, druhá jmenovaná je výstavní baladou, která nepostrádá typickou dramatičnost a odkaz toho nejlepšího hard rocku sedmdesátých let. Barvitost desky podtrhuje „Nightmare Epiphany“, opět v typickém duchu Blue Öyster Cult, ovšem tentokrát jsou zasněné vokály Erica Blooma, Bucka Dharmy a klávesisty a kytaristy Richieho Castellany zabaleny do stařičkého rock n`rollu.

Apropos, Castellano… na „The Symbol Remains“ je jasně vidět, jak dobrým tahem bylo angažmá tohoto mladého muzikanta (narodil se v roce 1980, tedy když už Blue Öyster Cult)měli svůj vrchol za sebou). Nejenže jsou zde velice platné jeho klávesové party a jeho kytara se skvěle doplňuje se sólovým kouzlením Bucka Dharmy, ale Castellano se vyprofiloval i jako skladatel. Má na svém kontě řadu skvělých příspěvků, k jeho největším výkonům patří na desce i dvě z nejvýraznějších věcí - „Edge Of The World“ a „The Machine“. V nich se jako výhradní autor plně položil do klasického výrazu Blue Öyster Cult a jako perličku jej opepřil vlastními nápady, skladby doslova letí kupředu ke skvělému refrénu, který se zakousne do uší a nebude chtít pustit.

Deska má jen jedinou slabší položku, kterou lze připsat na vrub spolupráce mezi Castellanem a Ericem Bloomem. Jejich „Stand And Fight“ zní jako zatuchlý artefakt z dob Nové vlny britského heavy metalu a tím se vymyká barvitému spektru zbytku alba. „Stand And Fight“ ale naštěstí vyvažují jiná místa, třeba když se Buck Dharma napřáhne k mohutnému songu „Florida Man“, opět vonícímu ozvěnou hippies hnutí šedesátých let, nebo ke skvělé písničkově laděné „Secret Road“, kde jeho hlas zní tak přesvědčivě, že byste mu nehádali sedmdesátku na krku. Výjimečné kompozice jsou bezesporu i dramatická „The Alchemist“ vonící světem progrocku nebo dokonce duchem současných Iron Maiden, svižná „There`s A Crime“, v níž sloku vystavěnou na poctivém hardrockovém piedestalu střídá ultramelodický nápěv v refrénu, a především závěrečná „Fight“, což je znovu hvězdná chvilka Bucka Dharmy, jeho hravé kytary a typické práce s melodiemi, jenž dodávají skladbě optimistický nádech. Právě „Fight“ v sobě (i díky použití snových kláves) představuje kompilát toho, co Blue Öyster Cult vždycky znamenali. V tu chvíli víte, že posloucháte jejich vlastní historii…

Procházka po diskografii Blue Öyster Cult je předlouhá. Jsou v ní alba, která hnula historií, jsou v ní i díla méně podařená. Novinku tahle kapela starých bardů nahrávala a pilovala více než rok. Bylo jasné, že tahle deska, která může klidně být poslední, je pro ně hodně důležitá. Výsledek ale předčil očekávání, v případě „The Symbol Remains“ má posluchač co do činění nejen pravděpodobně s nejlepším a vysoce poctivým albem letošního roku, ale i s deskou, která bude stát mezi třemi stěžejními díly diskografie kapely.

Jan Skala             


www.blueoystercult.com

YouTube ukázka - Box In My Head

Seznam skladeb:
1. That Was Me
2. Box In My Head
3. Tainted Blood
4. Nightmare Epiphany
5. Edge Of The World
6. The Machine
7. Train True (Lennie`s Song)
8. The Return Of St. Cecilia
9. Stand And Fight
10. Florida Man
11. The Alchemist
12. Secret Road
13. There`s A Crime
14. Fight

Sestava:
Eric Bloom - zpěv, kytara
Buck Dharma - zpěv, kytara
Richie Castellano - kytara, klávesy, zpěv
Danny Miranda - baskytara
Jules Radino - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 1:01:06
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1972 - Blue Öyster Cult
1973 - Tyranny And Mutation
1974 - Secret Treaties
1976 - Agents Of Fortune
1977 - Spectres
1979 - Mirrors
1980 - Cultösaurus Erectus
1981 - Fire Of Unknown Origin
1983 - The Revölution By Night
1985 - Club Ninja
1988 - Imaginos
1998 - Heaven Forbid
2001 - Curse Of The Hidden Mirror
2020 - The Symbol Remains

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.10.2020
Přečteno: 3771x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Tady musím z...23. 10. 2020 6:51 dejvol
BOCOpravdu parádní...22. 10. 2020 12:46 WS
Abych se přiznal,...20. 10. 2020 14:59 Pepsi Stone
BOCjsou kvalitná...20. 10. 2020 14:17 Mates01
To bys měl,...20. 10. 2020 13:19 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11079 sekund.