RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SIX FEET UNDER - Nightmares Of The Decomposed

Dávno tomu, co byli Six Feet Under zářivou kometou na deathmetalovém nebi. Když se po albu „The Bleeding“ rozešly cesty zpěváka Chrise Barnese a Cannibal Corpse, bylo jasné, že vokalista (v té době pyšnící se nejbrutálnějším murmurem na scéně) neřekl ještě poslední slovo. Když postavil o rok později Six Feet Under a vydal s nimi debut „Haunted“, zcela s ním zastínil své bývalé chlebodárce, kteří se s novým vokalistou Georgem „Corpsegrinderem“ Fishem teprve hledali. Jenže ten rozdíl se postupem let setřel. A jak Cannibal Corpse znovu našli ztracenou jistotu a dnes jsou jasnou deathmetalovou jistotou, Six Feet Under začal docházet dech. Ono už nekonečné pokračování „Graveyard Classics“, na kterém kapela upravuje po svém milníky hardrockové či heavymetalové historie, mluví například o ztrácení inspirace, vysychání autorské studnice, nemohoucnosti hnout se z místa.

Co u této kapely bezpečně fungovalo kolem roku 2000, bylo už o deset let později mnohem horší a méně energické. Nic to ale nebylo proti tomu, co přinesly další roky. To, že Six Feet Under s každým dalším albem pozbývají kvality, si všiml snad každý jejich příznivec, včetně těch skalních. Zbyly jen rutinní postupy, které se tu více, tu méně vrací ke kořenům deathu, jinde zase pokukují po groove metalu, ovšem někdejší neotřelosti jako kdyby se Barnes a jeho parta vzdalovali mílovými kroky. Trojice desek z let 2012 až 2015 ukázala, že kapela je jaksi trochu z formy a minulé „Torment“ to jen potvrdilo. Asi nikdy předtím se Six Feet Under nemuseli potýkat s takovým nedostatek zásadních nápadů a skladatelskou impotencí. I proto se novinka „Nightmares Of The Decomposed“ očekávala s jistou skepsí.

Ta se nakonec naplnila mnohem více než je fanouškům milé. „Nightmares Of The Decomposed“ je bezesporu nejhorší dílo této kapely. A co víc, nesnese porovnání ani s řadou dalších stylově příbuzných desek, což je při minulosti a zkušenostech Six Feet Under velká ostuda. Slyšíte sice klasický styl kapely, tentokráte spíše ve středním tempu a založený na groove základu, ovšem takovou vyčpělost a skladatelskou bezradnost ještě nikdy Barnes a spol. nepředložili. Skladby stojí na velice podobném základu - rozjede je stokrát přežvýkaný riff, což hovoří o obrovském opotřebení materiálu. Zcela se vytrácí dávná energie a záhrobní atmosféra hniloby a hnusu, zůstává jen na kost ořezaná kompozice, navíc garážového střihu, hodná repertoáru kapel lokálního významu.

Nemá ani smysl jednotlivé skladby rozebírat, protože vlastně jediné, co je na nich dobré, je fakt, že si po zvukové stránce zachovávají alespoň nějakou úroveň. To je sakra málo, když je kvůli katastrofálnímu nedostatku nápadů nechcete poslouchat. A je jedno, jestli je to rychlá úvodní „Amputator“ nebo přece jen trochu slušnější „Labyrinth Of Insanity“, v níž zaujme alespoň obstojné kytarové sólo. I ta se ve společnosti ostatních pohybují v těžkém podprůměru. Nejhorší na celé věci je ale zpěv někdejšího smrtonoše z největších Chrise Barnese, disponujícího až nelidsky hlubokým hlasem, podle kterého se v devadesátých letech stanovovala kritéria pro brutální death metal. Ten je dnes jen svým vlastním stínem. Jeho hlas se dostal do dimenzí, kde už není schopen dosáhnout dávných poloh a působí dýchavičně a trapně. Nefunguje už ani jeho střídání hlubokých poloh a vysokého kvičení, při němž si (například ve skladbě „Death Will Follow“ či ještě markatněji v „The Rotting“) řeknete, jak tohle vůbec někdo může dát na desku. Je to docela smutný poslech…

Dnešní Six Feet Under jsou už o nesoudnosti. Má tahle kapela zapotřebí devalvovat své (kdysi velice zvučné) jméno podobným materiálem, jaký předložila na „Nightmares Of The Decomposed“? Když byla britská legenda Slade v druhé polovině sedmdesátých let už zcela vyčerpanou veličinou, vydala sebereflektivní prohlášení a singl „Let`s Call It Quits“ („Zabalme to“). Z něčeho podobného by si současní Six Feet Under měli vzít příklad.

Jan Skala             


www.sfu420.com

YouTube ukázka - Amputator

Seznam skladeb:
1. Amputator
2. Zodiac
3. The Rotting
4. Death Will Follow
5. Migraine
6. The Noose
7. Blood Of The Zombie
8. Self Imposed Death Sentence
9. Dead Girls Don`t Scream
10. Drink Blood Get High
11. Labyrinth Of Insanity
12. Without Your Life

Sestava:
Chris Barnes - zpěv
Jack Owen - kytara
Ray Suhy - kytara
Jeff Hughell - baskytara
Marco Pitruzzella - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 43:31
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: death metal

Diskografie:
1995 - Haunted
1997 - Warpath
1999 . Maximum Violence
2001 - True Carnage
2003 - Bringer Of Blood
2005 - 13
2007 - Commandment
2008 - Dead Rituals
2012 - Undead
2013 - Unborn
2015 - Crypt Of The Devil
2017 - Torment
2020 - Nightmares Of The Decomposed

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.10.2020
Přečteno: 3837x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejodpornější...2. 11. 2020 15:13 orre
Ten VTIP MESIACA v...29. 10. 2020 14:56 Demonick
Já na tohle četl...29. 10. 2020 12:20 Pepsi Stone
Albumy ako Undead,...29. 10. 2020 8:59 Demonick
Velká tragédie!...28. 10. 2020 11:58 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09868 sekund.