TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITESNAKE - Trouble

„Bylo to tak, že David přišel do šatny za mnou a za Paicem a řekl, že odchází z kapely a my mu smutně sdělili, že už není odkud odcházet,“ popsal konec Deep Purple v polovině sedmdesátých letech klávesista Jon Lord. Rocková scéna v tu chvíli na čas ztratila jednu ze svých nejzářivějších hvězd, naprosto zhuntovanou nevraživostí fanoušků k novým poměrům a prachmizernými výkony basisty Glenna Hughese a kytaristy Tommyho Bolina, v té době decimovanými koňskými dávkami kokainu a heroinu. Nad Deep Purple se ta mračna stahovala už delší dobu a bylo jasné, že jejich stav nemůže vydržet dlouho. Jako jedna z možných variant záchrany se jevil návrat Ritchieho Blackmorea, ovšem ten o něčem podobném nechtěl ani slyšet a proto na konci anglického turné v březnu 1976 došlo k finálnímu rozhodnutí a Deep Purple se zařadili mezi kapely, které už patřily minulosti.

Pro Davida Coverdalea to musela být jízda jako na horské dráze. Před necelými třemi lety zářil štěstím, když se jako naprosto neznámý talent a prodavač z butiku dostal do jedné z největších rockových kapel na světě, aby byl následně tvrdě konfrontován s podmínkami, které v hudebním byznysu panují. Kapelu odedávna sžíraly nevypočitatelné nálady Ritchieho Blackmorea, který po jím nenáviděném albu „Stormbringer“ vztekle práskl dveřmi a najednou velký díl zodpovědnosti ležel právě na Coverdaleovi. Deep Purple sice našli náhradu v podobě amerického kytaristy Tommyho Bolina, ale ten, stejně jako Glenn Hughes, jel v drogách tak tvrdě, že sice nahrál výtečné album „Come Taste The Band“, ale při živých koncertech totálně vyhořel, čímž si proti sobě pupudil nejen spoluhráče, ale i fanoušky. Když kvůli tomu Deep Purple skončili, Coverdale se ocitl na dlažbě. Měl sice za sebou renomé tří skvělých desek, ale najednou poznal, jak je sláva pomíjivá.

Logickým krokem pro něho bylo rozjet sólovou kariéru. Kupodivu svou sílu spojil i s Rogerem Gloverem, bývalým basistou Deep Purple, se kterým se v kapele však nikdy nepotkal a výsledkem jejich spolupráce byla dvě bluesrocková alba „White Snake“ a „Northwinds“, oproti výbušnosti Deep Purple desky krotší a kompozičně ne tak vytříbené, jako byly počiny jeho někdejší kapely. Své fanoušky si nahrávky našly, ovšem proti tomu, nač byl Coverdale zvyklý z Deep Purple, jich byly jen zlomky. Toužil po regulérní kapele, kde by byl v roli všemocného šéfa a nebyl by konfrontován náladami Ritchieho Blackmorea a nespolehlivostí Hughese a Bolina. Ze sólové práce už znal kytaristu Micka Moodyho, ke kterému se následně připojil i Bernie Marsden, a základ Whitesnake byl na světě. „Ten název má nepokrytě sexuální podtext,“ přiznal na dotaz ohledně jména kapely Coverdale, když uváděl na trh debutové EP „Snakebite“.

Brzy znovu přišel na scénu bývalý Coverdaleův spoluhráč z Deep Purple, klávesista Jon Lord a spolu s ním, basistou Neilem Murrayem a bubeníkem Davem Dowlem, jsou rázem Whitesnake kompletní. Z producentského místa sice mizí Roger Glover, místo něho se ve studiu objevuje někdejší dvorní producent Deep Purple Martin Birch a Whitesnake jsou rázem ve středu pozornosti hudebních médií. Zkazky tisku stran nemodernosti této kapely uprostřed punkové revoluce kapela nebere vážně a během léta 1978 točí svůj právoplatný debut. Pro něj si vypůjčuje skladbu „Day Tripper“ z pera Johna Lennona a Paula McCartneyho, aby právě tuto skladbu vydala jako singl. Ohlas se dostavuje a spolu s dalším singlem „Lie Down (A Modern Love Song)“ a úvodní „Take Me With You“ se stává právě „Day Tripper“ nejvýraznější položkou alba „Trouble“.

Coverdale a jeho parta na něm opouštějí (alespoň z části) bluesové hájemství obou Coverdaleových sólovek a vrací se spíše tam, kde končili Deep Purple. Proto dochází na energičtější skladby, jako je zmíněná „Take Me With You“, závěrečná „Don`t Mess With Me“, znějící spíše jako pořádně rozjetý zkušebnový jam, nebo dvojice „Nighthawk (Vampire Blues)“ a „Belgian Tom`s Hat Trick“, což jsou kompozice sloužící pro výbuch kreativity obou kytaristů a Jona Lorda. Výraznou položkou je také titulní „Trouble“, silná bluesrocková kompozice, kladoucí důraz na nezaměnitelný Coverdaleův hlas. Tyto vrcholy povětšinou zakrývají méně nápadité kompozice typu „The Time Is Right For Love“ či „Free Flight“, které většinou zachraňuje jen fantastický projev zpěváka, který se v té době zařadil mezi ty nejlepší na celé scéně.

Přestože „Trouble“ ještě nese stopy dětských nemocí, je pro Whitesnake velice důležité album. Ukázalo se, že Coverdale (a vlastně i Lord) si dokáže poradit bez berliček Deep Purple a že umí nabídnout materiál, který sice není tak silný jako alba „Stormbringer“ nebo „Come Taste The Band“, ale ani se nemusí krčit daleko za nimi. Přestože na „Trouble“ se dnes pohlíží jako na jednu z nejslabších desek Whitesnake, dokázala na ní Coverdaleova nová parta transformovat svou vnitřní energii a ukázala, o čem tahle kapela v příštích letech bude...

Jan Skala             


www.whitesnake.com

YouTube ukázka - Take Me With You

Seznam skladeb:
1. Take Me With You
2. Love To Keep You Warm
3. Lie Down (A Modern Love Song)
4. Day Tripper
5. Nighthawk (Vampire Blues)
6. The Time Is Right For Love
7. Trouble
8. Belgian Tom`s Hat Trick
9. Free Flight
10. Don`t Mess With Me

Sestava:
David Coverdale - zpěv
Mick Moody - kytara
Bernie Marsden - kytara
Neil Murray - baskytara
Jon Lord - klávesy
Dave Dowle - bicí

Rok vydání: 1978
Čas: 38:20
Label: EMI
Země: Velká Británie
Žánr: blues/hard rock

Diskografie:
1978 - Trouble
1979 - Lovehunter
1980 - Ready An` Willing
1981 - Come An` Get It
1982 - Saints And Sinners
1984 - Slide It In
1987 - 1987
1989 - Slip Of The Tongue
1997 - Restless Heart
2008 - Good To Be Bad
2011 - Forevermore
2015 - The Purple Album
2019 - Flesh & Blood

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 07.01.2021
Přečteno: 4780x




počet příspěvků: 38

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pepsi StoneTak to už se...11. 01. 2021 18:52 Metal fan
Děkuji všem a...11. 01. 2021 16:24 Pepsi Stone
2Jan:Quiet Riot jsou o...11. 01. 2021 15:58 b.wolf
To JanTak nevím, jestli...11. 01. 2021 14:58 Zdeněk
RIOT?Nazdar borci klidek...11. 01. 2021 14:51 Jan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08609 sekund.