DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULS OF DIOTIMA - Janas

Souls Of Diotima nemusí pro našince znít příliš povědomě, ale tahle Italská kapela toho má docela dost za sebou. Na scéně je již od roku 2004, první nahrávku vydala v roce 2011 a v současnosti má na kontě čtyři alba. Svou muziku označuje jako středomořský metal, ale to je dáno i tématikou textů. „Janas“ je druhým dílem konceptu, odstartovaném na pět let starém albu „The Sorceress Reveals-Atlantis“, a vypráví legendy o ostrově Sardinie. Mytologie, esoterika a historie, to jsou témata, jimiž se Souls Of Diotima zabývají.

Středomořský metal není dokonalý stylový popis. Spíš by se hodilo říci, že kapela hraje progresivní power metal. Hned úvodní „The Black Mask“ docela zamotá hlavu, neboť nabídne moderní riffy a do toho bojové „hu-ha“, jaké využili například Rotting Christ na desce „Aealo“. A pak najednou přijde takřka symfo-metalový refrén se vzletným hlasem zpěvačky, i jeho zásluhou zní „The Black Mask“ nesmírně zajímavě a nevšedně. Ve „Sleep Demon“ kapela pokračuje poněkud nečekaně. Začne skočně, jak kdyby zkoušela být trochu jako Amaranthe, poté muzika připomíná spíše rádiovou „rockovou“ pecku, vyšperkovanou velice chytlavým refrénem. Jenže pak přijde přitvrzení a najednou je tu tvrdý metal s growly. Souls Of Diotima si zkrátka rádi hrají a tahle píseň působí nejen hravě, ale také pozitivně.

Kapela nepřestává přicházet s různorodými kousky. Ukáže, že umí klasickou baladu, i jak skvěle umí pracovat s dramatičností a songy nechává šikovně vypointovat. Mnohdy přijde s nesmírně zábavnými a takřka strhujícími melodiemi jako v „Inchos Superhero“. Nebojí se utíkat od hard rocku k metalu a zpátky. Italové zkrátka působí jako by měli ohromný přetlak nápadů a všechny je chtěli světu předvést. Kupodivu se to většinou daří a skladby zní smysluplně.

Deska má i slabší písně, které sice zní zajímavě, ale cosi jim chybí. To se týká zejména středu desky, „Janas“ nebo „The Dark Lady“ působí průměrně a oproti ostatním nezáživně. Negativem může být v některých případech i překombinovanost skladeb, neboť můžete nabýt dojmu, že se kapela nemůže rozhodnout, co chce vlastně hrát. Největším tahákem kapely je Claudia Barsi. Tahle dáma má v hrdle dynamit a u jejích výšek se vám zastaví dech. Někdy to malinko přehání, nicméně hlas má parádní. Je radost poslouchat s jakou energií a dravostí zpívá. Právě díky ní má kapela ten správný náboj, který vás bude nutit si album pouštět znovu a znovu. „Janas“ je na první poslech poněkud těžké album, protože na vás vtrhne jako uragán a děje se toho na něm hodně. S dalšími poslechy si to začne „sedat“ a nahrávku si vychutnáte.

Souls Of Diotima se dají možná označit jako osobitá prog/power metalová kapela, chvilku rocková, chvilku metalová, někdy jemná, jindy dravá s naprosto skvělým zpěvem a schopností dobře pracovat se sbory. Umí být rockově hitová, ale i symfonicky epická. „Janas“ je energické album, které má potenciál vás zabavit na spoustu poslechů. A ten hlas…Claudia je výtečná.

Tomáš Marton             


soulsofdiotima.net

YouTube ukázka - The Dark Lady

Seznam skladeb:
1. The Black Mask
2. Sleep Demon
3. The Princess Of Navarra
4. Janas
5. The Dark Lady
6. Ichnos Superhero
7. My Roots
8. Maty
9. Mediterranean Lane
10. Sherden

Sestava:
Claudia Barsi - zpěv
Fabio "The Black Mask" Puddu - kytary
Antonio Doro - baskytara, vokály
Giorgio Pinna - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 45:26
Label: Rockshots Records
Země: Itálie
Žánr: Prog/power metal

Diskografie:
2011 - Maitri
2012 - What Remains of the Day
2016 - The Sorceress Reveals - Atlantis
2021 - Janas

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.02.2021
Přečteno: 1506x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jsem rád, že se...13. 02. 2021 2:00 Supermartonátor
Všechny tři fošny...12. 02. 2021 17:59 b.wolf
Souls Of DiotimaDík za...12. 02. 2021 16:55 Mira K.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17954 sekund.