RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MARK KNIGHT AND THE UNSUNG HEROES - Days Of A Dreamer

Přestože už je dva roky opět pohromadě základní sestava americké funk/hairmetalové formace Bang Tango, zodpovědná za výtečný debut „Psycho Cafe“ i žhavý živák „Live Injection“, jejich kytarista Mark Knight je spíše činný ve svém projektu Mark Knight And The Unsung Heroes, který kromě jeho osoby nemá s Bang Tango mnoho společného. A to i přesto, že mu v něm pomáhají jeho kolegové z této kapely, basista Kyle Kyle a kytarista Kyle Stevens. Knight se léty vyprofiloval do zcela jiného typu muzikanta než do hejska z losangeleských klubů, kde udivoval svou skvělou hrou v hitech jako „Someone Like You“ nebo „Attack Of Life“. Během let, kdy byl mimo Bang Tango, nabral jiný směr. jak pod svým jménem na blues/countryovém albu "Mark Knight" z roku 2015, tak v The Unsung Heroes. K těm se vrací i teď, když koronavirová krize udělala koncertním plánům Bang Tango čáru přes rozpočet a zrušila řadu jejich naplánovaných vystoupení. "Moje skladby jsou jako mé příběhy," říká Knight. Silné a s výpovědní hodnotou, chtělo by se dodat...

The Unsung Heroes vždy spíše navazovali na Knightovu sólovou tvorbu, než aby se snažili být ozvěnou Bang Tango. Je v nich více než v Knightově sólové tvorbě cítit umělcův hardrockový základ, stejně tak v nich rezonují silné vlivy blues, country a klasického amerického písničkářství. Sice nic nového pod sluncem, ovšem v podání tohoto chlápka jsou skladby uvěřitelné a přestože jsou primárně určené pro americký trh, dokáží oslovit i širší posluchačskou základnu. S novinkou to sice vypadá, že se Knight obrací zase trochu více k hardrockové podstatě, ovšem to je jen jeden z jeho výrazových prostředků, protože novinku „Days Of A Dreamer“ rozhodně hardrockovou nazvat nelze. Na to je toto album příliš barvité a variabilní.

Nelze proto soudit podle úvodní skladby „Rusty Bones“, která by s trochou fantazie mohla být zastoupena i v repertoáru Bang Tango a v níž Knight vyšívá tvrdé zeppelinovské riffy. Ovšem i v ní (zejména v refrénu) rezonují výše zmíněné odlišné vlivy a countryový nápěv se míchá až s reggae náladou. Ve skladbě jsou dominantní tvrdé kytary, ovšem i přes to, že album otvírá, není pro „Days Of A Dreamer“ reprezentativní. Už od „Wise Choice“ totiž Knight rozehrává trochu jinou než hardrockovou hru. Ke slovu se více dostávají akustické kytary a klávesy typické pro americké písničkáře a kytarista se zabydluje ve výrazu, jenž dominoval oběma předchozím deskách The Unsung Heroes. Trochu potemnělá nálada „Rusty Bones“ se tak mění do optimistické podoby, kde jsou pozitivní emoce tryskající ze skladeb stejně důležité jako její energické pojetí.

Knight je svým způsobem hitmaker. Jeho skladby mají parametry příbuzných trháků Bruce Springsteena, což nejvíce demonstruje titulní „Days Of A Dreamer“ a následující „A Thousand Times“. V nich Knight na této desce dosahuje svého maxima a je třeba říct, že se jedná o jedny z nejlepších skladeb, se kterými kdy přišel. Ovšem také je třeba poznamenat, že tyto dvě věci z kolekce nevyčnívají až tak zásadním způsobem, protože i zbylé skladby jsou velice zdařilé. Míchá se koktejl, kde je místo pro výlet hardrockovým směrem v „Another Man`s Woman“, ale především pro silnou písničku. Ta může mít podobu svižných kompozic „Wise Choice“ nebo „Mid-July“, bluesovějších věcí „Checking Out“ či „Fools Like You“ nebo procítěných balad „Dark Roots“ a „Lost On The Road“. Pro všechny je jasným pojítkem vysoce kvalitní rukopis a pocit, že tenhle člověk naprosto přesně ví, o čem zpívá.

Mark Knight zraje jako víno. Jeho dnešní angažmá v Bang Tango lze už brát snad jen jako nostalgickou vzpomínku na mladé, bouřlivé časy, protože nůžky mezi jejich hudbou a Knightovou sólovou tvorbou jsou už příliš rozevřené. „Days Of A Dreamer“ navazuje na tři roky starou nahrávku „Don`t Kill The Cat“ a její výraz dovádí k větší dokonalosti. Novinka ukazuje, jak tvárný a výrazný může být hudebník, který byl kdysi dávno řazen do druhé hairmetalové ligy.

Jan Skala             


www.markknightandtheunsungheroes.com

YouTube ukázka - Days Of A Dreamer

Seznam skladeb:
1. Rusty Bones
2. Wise Choice
3. Days Of A Dreamer
4. A Thousand Times
5. Fools Like You
6. Open Wounds
7. Judge Me
8. Another Man`s Woman
9. Dark Roots
10. Checking Out
11. Lost On The Road
12. Mid-July
13. The Party`s Over

Sestava:
Mark Knight - zpěv, kytara, klávesy
Kyle Stevens - kytara
Kyle Kyle - baskytara
Eddie Montes - baskytara
Reeve Downes - baskytara
Wayne Lothlan - baskytara
Edward Shemansky - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 52:48
Label: Mark Knight Music
Země: USA
Žánr: blues rock/country/hard rock

Diskografie:
2013 - Road Sick Eyes
2018 - Don`t Kill The Cat
2021 - Days Of A Dreamer

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 28.03.2021
Přečteno: 1191x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0942 sekund.