DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ken HENSLEY - My Book Of Answer

Když loni nečekaně zemřel kdysi nejzásadnější člen legendárních Uriah Heep Ken Hensley, bylo to jako blesk z čistého nebe. Pravda, už oslavil pětasedmdesátku, což je na někoho, kdo prožil tak bouřlivý život, naplněný nejen kvalitní hudbou, ale i alkoholem a drogami, věk požehnaný, ale jeho skon byl natolik nečekaný, že Ken ani nestihl dodělat připravovanou sólovku, na níž pracoval od roku 2018. Měla se stát jeho dalším reprezentativním dílem, se kterým chtěl po uvolnění pandemických opatření vyrazit na turné, ovšem nemilosrdná smrtka mu vystavila definitivní stopku. Jeho tělesná schránka odešla, hudba zůstala. Poslední slovo, které ještě chtěl doříct, přichází na řadu necelý půl rok po smrti a je stále silné. Stejně jako jeho odkaz a význam…

Kdyby nebylo Kena Hensleyho, nebylo by ani klasických alb Uriah Heep. Byl to právě jeho nezaměnitelný rukopis, který z kapely udělal jednu z největších legend hardrockové hudby a o skladbách „Lady In Black“ či „July Morning“ se dnes učí děti ve škole. Byl to on, majoritní skladatel, který stál za alby jako „Look At Yourself“, „Demons And Wizards“ či „The Magician`s Birthday“, na kterých definoval svou kompoziční sílu, z čehož v podstatě žil až do svého skonu. Za tu dlouhou dobu, kdy byl členem Uriah Heep v jejich plné síle, vydal pěknou řádku alb, odrážejících jeho uměleckou duši a široký skladatelský záběr. Přestože už nebyl tak tvrdý a energický, jako když společně s Boxem a Byronem vypálil „Look At Yourself“ či „Easy Livin`“, jistá návaznost na britskou legendu v jeho hudbě přetrvala do posledních dnů. A je jedno, jestli jde o jeho sólový debut „Proud Words On A Dusty Shelf“ ze třiasedmdesátého nebo o posmrtnou „My Book Of Answer“, typický hensleyovský duch je tam vždy cítit. A spolu s ním i závan magické doby začátku sedmdesátých let…

Ken Hensley se na sólové dráze vždy prezentoval spíše lehčím (hanlivě by se dalo říct i popovějším) materiálem než kdysi u Uriah Heep, ovšem najde se jen málo starých fanoušků, kteří by mu to chtěli vyčítat. Po jeho smrti dostává křehčí výpovědní charakter sólových alb ještě druhý rozměr. Přesto se v případě „The Book Of Answer“ nejedná o sentimentální nahrávku, kde by Hensley chtěl rekapitulovat život, ale o standardně tvořené sólové album, protože to, že jej nikdy nestihne dokončit, rozhodně netušil. Proto je „The Book Of Answer“ tradičně vysoce kvalitní práce, přestože pilotní singl „Lost (My Guardian)“ není úplně šťastně zvolený a představuje spíše netypický kousek, navíc s Hensleyho hlasem, který je prohnán přes „krabičku“. Možná tahle skladba staré fanoušky (protože těm je tato deska určena primárně) nenaplní optimismem, o to lépe se budou cítit při poslechu dalších skladeb.

V těch totiž Hensley vytahuje nejsilnější zbraně, díky nimž zahraje na city starých uriášovských pamětníků ve výtečné „Right Here Right Now“ nebo rozprostře svůj projev do dramatické polohy v epické „The Cold Sacrifice“. Přesně v těchto dvou skladbách (přihodit k nim lze písničkovější, ale přesto skvělou „The Silent Scream“) dosahuje Hensleyho tvůrčí génius vrcholu a sám muzikant je takřka v totožné formě jako ve svých nejsilnějších letech. I když přece jen místy trochu šlápne vedle jako v unylých baladách „Cover Girl“ a „Darkest Hour“ (ta se objevuje na desce dokonce ve dvou verzích), pořád mají i ty slabší věci výpovědní hodnotu, což je potvrženo i lyrickou složkou, pro kterou Hensley použil texty ruského básníka a velkého fanouška Uriah Heep Vladimira Emelina, přesně zapadající do trochu nostalgické nálady alba. Hensley je pečlivě volil, aby nepůsobily rušivě při hardrockových kompozicích (kromě zmíněných věcí je ještě zásadní „Stand (Chace The Beast Away)“), ani při baladách, které tvoří bezmála polovinu desky.

Jako pocta tomuto výjimečnému muzikantovi slouží „The Book Of Answer“ takřka dokonale. Skladby na této desce přesně ukazují, v čem byla Hensleyho největší síla, ukazují jeho precizní práci s melodiemi a také smysl pro dramatickou atmosféru, z čehož postupem let udělal své poznávací znamení. „The Book Of Answer“ také ukazuje, že jeho talent bude na scéně sakra chybět.

Jan Skala             


www.ken-hensley.com

YouTube ukázka - The Cold Sacrifice

Seznam skladeb:
1. Lost (My Guardian)
2. Right Here, Right Now
3. The Cold Sacrifice
4. The Silent Scream
5. Cover Gir
l 6. Light The Fire (In My Heart)
7. Stand (Chase The Beast Away)
8. The Darkest Hour
9. Suddenly
10. The Darkest Hour (Acoustic)

Sestava:
Ken Hensley - zpěv, kytara, baskytara, klávesy
+ hosté

Rok vydání: 2021
Čas: 45:26
Label: HNE Records
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/prog/classic rock

Diskografie:
1973 - Proud Words On A Dusty Shelf
1975 - Eager To Please
1980 - Free Spirit
1999 - A Glimpse Of Glory
2002 - Running Blind
2004 - The Last Dance
2005 - Cold Autumn Sunday
2007 - Blood On The Highway
2011 - Faster
2012 - Love & Other Mysteries
2013 - Trouble
2021 - My Book Of Answer

Foto: archiv umělce


Vydáno: 16.04.2021
Přečteno: 4762x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
My Book of AnswerMám zhruba...18. 04. 2021 16:58 Deny
9/10Tahle sólovka...18. 04. 2021 16:50 Cipísek*
Headless ChildrenSprávná...16. 04. 2021 12:33 Deny
Hensley 10/10>>The next time you...16. 04. 2021 8:27 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0983 sekund.