20.06.2021
MARKED AS AN ENEMY
MARKED AS AN ENEMY po vydání EP "Fire Find Me", dvou ..více

20.06.2021
JUST WÄR
JUST WÄR se po vynucené covidové pauze vrací na ..více

20.06.2021
TORTHARRY
Tuzemští TORTHARRY se po třech letech hlásí s novou ..více

18.06.2021
MEGADETH
Dusná atmosféra kolem vyhazovu basisty Davida Ellefsona ..více

18.06.2021
FOO FIGHTERS
Parta Davea Grohla připravila pro své fanoušky dárek v ..více

18.06.2021
JINJER
Ukrajinské hvězdy současného metalcoru si 27. srpna ..více






HELLOWEEN - Helloween
album sa mi páči a už viem aj prečo ... chba m ..

HELLOWEEN - Helloween
album z roku 1988 bol posledny ktory som vstrebal ..

HELLOWEEN - Helloween
Už jsme to slyšel pětkrát a stále mám rozpor ..

HELLOWEEN - Helloween
...Chroustovo nadšení. Schválně jsem ještě n ..

HELLOWEEN - Helloween
Jsem maximálně spokojen, celkem všechno na albu ..

HELLOWEEN - Helloween
We Are Real na albu je - pokud si koupíš jeho ja ..

HELLOWEEN - Helloween
Album bez slabiny, vlastne jednu má a to zvuková ..

HELLOWEEN - Helloween
Súhlas s recenziami.Ško da, možno im pri skladan ..

EDU FALASCHI - Vera Cruz
album, Edu patří mezi mé oblíbené pěvce a p ..

František Ringo ČECH - Jiří SCHELINGER - Hrrr na ně...
Bomba fošna!Když jsem byl malý, moje teta měla ..




Za poslední měsíc:
ARTILLERY - X
2378x

URIAH HEEP - High And Mighty
2148x

Gary MOORE - How Blue Can You Get
1525x

Robin McAULEY - Standing On The Edge
1409x

FLOTSAM AND JETSAM - Blood In The Water
1040x

SKUPINA FRANTIŠKA RINGO ČECHA - Báječní muži
995x





článků celkem: 8433
recenzí: 6946
reportů: 573
rozhovorů: 498













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SAXON - Inspirations

Saxon má už dávno odslouženo své. Pokud by dnes tato legenda někdejší Nové vlny britského heavy metalu už nic nevydala, pořád bude mít v zádech natolik obsáhlý a v drtivé většině případů i hodně kvalitní katalog alb, že její pozice bude navždy nezpochybnitelná. Proto Saxon ani nejde vyčítat, že se nechali zatáhnout do módy coververzí, která možná byla zajímavá v devadesátých letech, ale v poslední době, kdy takových alb vychází snad víc než počinů autorských, se celá záležitost stává leckdy nesnesitelnou. Nejen kvůli obrovskému nadbytku takto tvořených alb, ale i proto, že tato nikdy nedokáží překonat nejlepší díla kapel a přináší materiál, o němž si posluchač řekne, že je tvořen jen proto, aby vůbec něco vyšlo. Saxon nelze podezírat z chlubení se cizím peří nebo z rýžování na cizím materiálu, ale přesto si člověk drží od podobných počinů za poslední roky odstup.

Je nanejvýš pravděpodobné, že Saxon k celé věci přistupovali pouze s čistými úmysly a vytvořili desku pro radost. Že je trochu zbytečná a spíše by bylo vhodnější vydat autorský počin, je věc druhá. Ovšem i vzhledem k tomu, že z „Inspirations“ je cítit radost ze společného hraní skladeb, které formovaly hudební kariéru členů kapely, je "Inspirations" dobře poslouchatelná, přestože nejde o nic světoborného či převratného. Nečekaný není ani výběr samotných skladeb, při kterém se Saxon naštěstí vyvarovali největšímu nešvaru podobných alb poslední doby - transformaci popových hitů do křečovité rock/metalové podoby, ze které vyleze skutečný paskvil. Saxon jsou srdcaři, což je na „Inspirations“ znát, proto se sáhlo jen po zaručených hardrockových klasikách, které se urodily při největším boomu tohoto stylu v šedesátých a sedmdesátých letech. Biff Byford a jeho parta dali těmto věcem modernější zvukový kabát, přičemž originální verze nechali po aranžérské stránce prakticky netknuté. Proč vlastně měnit něco, co bylo už kdysi dokonalé…?

Otázka stála, jak se kapela s vybranými skladbami popere, a zejména, jak obstojí Bif Byford, který si leckdy vybral nejtěžší kalibr, když si troufl na rejstříky Roberta Planta nebo Iana Gillana. Biff je profesionál každým coulem, ví, kde jsou jeho možnosti a proto si vokální linky (zejména jejich vysoké tóny) upravil pro svůj projev. Bylo by divné (a nedopadlo by to dobře), kdyby se hnal do výšek zmíněných borců. Ti nejenže disponují větším rozsahem, ale také tyto skladby nazpívali v době, kdy jim bylo kolem pětadvaceti a Biffovi už táhne sedmdesátka. Ponechal si proto svůj klasický výraz, který do věcí zasadil nejlepším možným způsobem. Podobně jako ostatní členové Saxon, od nichž se rozhodně nečekalo, že by přišli s něčím polovičatým nebo nedoraženým. Proto „Inspirations“ zní mile a přirozeně.

Ve výtečné „Paint It Black“ od The Rolling Stones zní Saxon sice spíše jako parta tatíků, protože ke srovnání je vedle nedostižného originálu i letitý cover od W.A.S.P., který má v sobě mnohem více zápalu a energie. Ovšem ani Saxon si v ní ostudu neuřízli, přestože kromě typicky kovového zvuku kytar jí nepřidali v podstatě nic nového. To ostatně ani jiných skladbám, přestože se řada z nich dobře poslouchá. Mezi nejpodařenější můžeme zařadit zeppelinovskou „Immigrant Song“, ve které lze obdivovat Byfordovu práci, při níž si naprosto skvěle poradil se zdánlivě neřešitelným úkolem přezpívat svým hlasem Roberta Planta. Výborně zafungují energické „Problem Child“ (AC/DC) a „Bomber“ (Motörhead), v nichž naopak linky Bona Scotta, respektive Lemmyho, Biffovi sedí jako ulité. Skvěle zní i „The Rocker“ od Thin Lizzy, „Stone Free“ Jimiho Hendrixe a „Evil Woman“ z repertoáru raných Black Sabbath, což je parketa, která Saxon sedí dokonale. O trochu hůř je v bealtesovské „Paperback Writer“, v níž se nepodařilo docílit nálady originálu, a ve „Speed King“ od Deep Purple, jež Byfordovi sedla o poznání méně. Nejméně vyvedená se jeví „Hold The Line“ (Toto), kde Saxon shořeli jak papíroví čerti, pohřbili celou specifickou atmosféru a jejich verze je o několik úrovní níž, než byl originál. Ze stylově odlišných věcí zafunguje závěrečná „See My Friends“ (The Kinks), které Saxon dali příjemnou nostalgickou atmosféru.

„Inspirations“ je dobře poslouchatelná a nenáročná záležitost, plná skvělých skladeb v přesvědčivém provedení. Jako zkrácení dlouhých chvil při čekání na nové album zafunguje dobře, vzhledem k tomu, kolik coverových alb chrlí kapely na trh (Saxon z toho vyšli se ctí, to ano…), je tento počin lehce zbytečný.

Pepsi Stone             


www.saxon747.com

YouTube ukázka - Paint It Black

Seznam skladeb:
1. Paint It Black
2. Immigrant Song
3. Paperback Writer
4. Evil Woman
5. Stone Free
6. Bomber
7. Speed King
8. The Rocker
9. Hold The Line
10. Problem Child
11. See My Friends

Sestava:
Biff Byford - zpěv
Paul Quinn - kytara
Doug Scarratt - kytara
Nibbs Carter - baskytara
Nigel Glockner - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 36:21
Label: Silver Lining Music
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1979 - Saxon
1980 - Wheels Of Steel
1980 - Strong Arm Of Law
1981 - Denim And Leather
1983 - Power And The Glory
1984 - Crusader
1985 - Inocence Is No Excuse
1986 - Rock The Nation
1988 - Destiny
1990 - Solid Ball Of Rock
1992 - Forever Free
1995 - Dogs Of War
1997 - Unleash The Beast
1999 - Metalhead
2001 - Killing Ground
2004 - Lionheart
2007 - The Inner Sanctum
2009 - Into The Labyrinth
2011 - Call To Arms
2013 – Sacrifice
2015 - Battering Ram
2018 - Thunderbolt
2021 - Inspirations

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.05.2021
Přečteno: 3499x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Saxonjsou pro mě...3. 05. 2021 13:53 b.wolf
Souhlas s KolíkemMám to podobně....3. 05. 2021 9:15 Zdeněk
Alba po Solid Ball......jsou...2. 05. 2021 12:37 Kolík
SaxonSaxoni byli v 80....2. 05. 2021 11:53 Jirka Pokorný


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.64057 sekund.