RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Nancy WILSON - You And Me

Po bezmála padesáti letech kariéry je tu kytaristka amerických legend Heart Nancy Wilson vlastně se sólovou prvotinou. Už před dvanácti lety vyšla deska „Baby Guitars“´a před pěti lety spolupráce s multiinstrumentalistkou Julií Bergman „Undercover Guitars“, ale je to právě aktuální nahrávka „You And Me“, kterou lze považovat za právoplatný Nanciin debut. Jestliže oba zmíněné předchozí počiny zahrnovaly tuto kytaristku jako součást celku a představovaly ji v kompozicích velice odlišných od toho, nač jsou její fanoušci celá léta zvyklí z alb Heart, „You And Me“ několik desítek let trvající dluh splatí takřka beze zbytku. Nancy se na své novince totiž pohybuje v důvěrně známých místech a vrací se až ke kořenům vlastní tvorby, na počátek sedmdesátých let, kdy doplnila svou sestru Ann v kapele, která oběma ženám přinesla velkou slávu.

O tom, že Heart nezažívali v posledních letech lehké chvilky, se toho už napsalo dost. Spor mezi rodinami obou sester se dokonce dostal tak daleko, že kapela byla jeden čas prohlášena za mrtvou. V roce 2019 se údajně všechno urovnalo a Heart spolu zase vyrazili na turné. To bylo přerušené a tím se comeback dostal znovu na mrtvý bod. Proto Nancy dostala prostor pro vlastní tvorbu, kterou už plánovala dlouhá léta. Když oznámila, že chystá skutečný vlastní debut, bylo jasné, jakou cestou se bude ubírat. Především proto, že to je právě Nancy, která byla vždy nejpilnější a nejzručnější skladatelkou Heart a tvůrkyní velkých hitů ze sedmdesátých let, ať už „Dog And Butterfly“, „Straight On“ nebo „Barracuda“. A právě na tyto věci, kteří výborným stylem kombinovaly třeskutý hard rock s jemným folkovým cítěním, se navazuje na „You And Me“.

Zapomeňte na to, že by Nancy předkládala album stadionových popmetalových hitů, jak bylo u Heart zvykem v druhé polovině devadesátých let. Na „You And Me“ nenajdete žádné druhé „Alone“ či „All I Wanna Do Is Make Love To You“, které byly spíše výsledkem práce externích autorů než kapely samotné. Místo toho jsou zde spíše přírodně laděné skladby, hrané se zemitou produkcí, ovšem nepostrádající typickou wilsonovskou melodiku. Jasně dané folkové kořeny se zde proplétají s hardrockovým či bluesovým spodkem a čistým a pevným hlasem hlavní protagonisty, navíc opatřené plejádou hvězdných hostů - je tu bývalý zpěvák Van Halen Sammy Hagar, basista Guns N`Roses Duff McKagan a bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins. Emoce z alba tryskají z každého tónu, přičemž těmi nejkřehčími kousky Nancy ohraničila celou desku. Otevře ji totiž jímavou baladou „You And Me“, kterou věnovala své zesnulé matce a s níž jí pomohla její dlouholetá spolupracovnice Sue Ennis a finále pak obstará necelé dvě minuty dlouhá akustická instrumentálka „4 Edward“, což je její poklona zesnulému Eddiemu Van Halenovi.

Mezi tyto dvě smutné skladby Nancy vložila pestrou paletu skladeb, Vvedle autorských kousků si vypomohla čtyřmi coververzemi. Pokud bychom z nich měli vybrat tu nejpodařenější, dojdeme k položce „The Boxer“ z repertoáru Simona & Garfunkela, v níž si zahostoval Sammy Hagar. Velice zajímavá je předělávka zásadní skladby Pearl Jam „Daughter“, kterou Nancy zpracovala z ženského úhlu pohledu. Povedla si i Springsteenova „The Bridge“ a proto vlastně jedinou předělávkou, kde jsou slyšet jisté rezervy, je „Dreams“ od The Cranberries, v níž se nepodařilo docílit magické atmosféry originálu. Ovšem ani v tomto případě se nejedná o žádný propadák nebo přešlap… Když vezmeme autorské věci, tak za velmi výrazné lze kromě titulní skladby považovat hitovou „I`ll Find You“, ve které zaujme výrazný refrén, rozvernou, countryovými ozvěnami načichlou „The Inbetween“ a skotačivě hardrockovou „Party At The Angel Ballroom“, ve které dravější otisk (na řadě míst alba takřka neslyšitelný) mají na svědomí McKagan s Hawkinsem. Proto je jejich hostovské angažmá pravděpodobně tím nejdůležitějším, co deska v ohledu hostování nabízí.

Ovšem i bez plejády těchto hvězd by "You And Me" bylo velice zajímavým počinem, na kterém Nancy plně demonstruje svou uměleckou duši a dělá to způsobem šikovnějším, než tomu bylo na posledních deskách Heart. Toto album je sice primárně určeno pro příznivce této americké legendy, ovšem má šanci zaujmout i ty, kteří jsou historií kapely nezasaženi. Tedy pokud od „You And Me“ nečekáte pověstné „bigbítové dunění“…

Jan Skala             


www.heart-music.com

YouTube ukázka - You And Me

Seznam skladeb:
1. You And Me
2. The Rising
3. I’ll Find You
4. Daughter
5. Party At The Angel Ballroom
6. The Boxer
7. Walk Away
8. The Inbetween
9. Dreams
10. The Dragon
11. We Meet Again
12. 4 Edward

Sestava:
Nancy Wilson - zpěv, kytara
Ryan Waters - kytara
Jeff Fiedler - kytara
Bob Limbocker - kytara
Eric Tessman - kytara
Duff McKagan - kytara
Billy West - kytara
Tony Levin - baskytara
Andy Stoller - baskytara
Sue Ennis - klávesy
Danno Walker - klávesy
David Rice - klávesy
Ben Smith - bící
Ramy Antoun - bicí
Taylor Hawkins - bicí
Sammy Hagar - doprovodný zpěv
Gabby Despain - doprovodný zpěv
Treasure Chinneth - doprovodný zpěv

Rok vydání: 2021
Čas: 46:44
Label: Carry On Music
Země: USA
Žánr: blues/folk/hard rock

Diskografie:
2021 - You And Me

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.07.2021
Přečteno: 937x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08637 sekund.