RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK TRANQUILLITY - The Gallery

Po albu „Skydancer“ proběhla u Drak Tranquillity zajímavá personální rošáda. Zpěvák Anders Fridén se stal zpěvákem u In Flames, jejichž první desku „Lunar Strain“ nazpíval Mikael Stanne. Ten se nakonec z pozice kytaristy Dark Tranquillity posunul za mikrofon a In Flames se pro něj stali minulostí. Skvělé na celé věci je, že obě kapely se staly naprostými legendami a tahle výměna zpěváků v podstatě udělala z prvních desek obou kapel kultovní nahrávky.

Dark Tranquillity do svých řad přibrali i nového kytaristu Fredrika Johanssona a pustili se do další tvorby. První kotoučkem se Stannem jako hlavním zpěvákem bylo EP „Of Chaos and Eternal Night“ a ještě v témže roce 1995 kapela představila druhou řadovou desku „The Gallery“, jež vyšla vyšla u Osmose production, měla délku lehce nad tři čtvrtě hodinky a obsahovalo jedenáct skladeb. Dark Tranquillity na své druhé desce udělali velký krok kupředu. Ve zvuku, který je čistší, ve struktuře skladeb, které nepůsobí tak rozháraně jako na debutu. Z „The Gallery“ čiší posbírané zkušenosti a ruka producenta Fredrika Nordströma (Dream Evil, Arch Enemy, At The Gates, Dimmu Borgir atd.), jenž kapelu pošťouchnul do vyššího levelu.

„Punish My Heaven“ je otvírák desky jak blázen. Tenhle song patří mezi nejhranější skladby na koncertech, pro kapelu je velkým hitem a dnes už klasikou. Dark Tranquillity v něm naplno definují svůj styl. Mohutná energie, důrazné bicí, Stanneho vzteklý, ale čitelný growl. I přes extrémnost muziky nechybí chytlavost a především melodické kytary. Překvapením je přechod na čistý zpěv, který v té době ještě nebyl u extrémního metalu příliš častý. „Silence, And The Firmament Withdrew“ trochu zvolní a působí melancholičtějším dojmem. Oproti tomu Enderspring“ přinese pořádnou dávku melo-deathové energie. Klidný, na baskytaru vybrnkávaný úvod vystřídá brutální útok bicích, riffů a především extrémního Stanneho řevu. Nechybí ale uklidňující mezihra, v níž kapela využije klávesy a nechá vyniknout kytarové harmonie.

Mikael Stanne si na desce dost zařve a místy jeho projev působí až black metalově. Zběsilý řev otevírá i „The Dividing Line“, jenž zaujme instrumentálními hrátkami a vyspělostí. Tempo se mění, riff střídá riff a totéž se dá říci o melodii. Ve skladbě se neustále něco děje. Titulní píseň nabídne akustické kytary a celkové zpomalení. Stejně jako na debutu i na této desce si kapela přizvala na pomoc ženský hlas. V „The Gallery“ uslyšíte Evu-Marii Larsson, která svým příspěvkem celkovou atmosféru nahrávky rozhdoně obohatila. A Dark Tranquillity prostě balady umí. Po nich většinou nsáleduje pořádný náhul, zde tomu není jinak. „The One Brooding Warning“ pořádně nakopne tempo a Stanneho projev dosahuje maximální naštvanosti.

„Lethe“ je po úvodní skladbě druhým nejčastěji „živě“ hraným kouskem z této desky. V koncertním setlistu sice nemá nejpevnější místo, ale když chce kapela potěšit starší fanoušky, občas ho zařadí. Song má klidný tichý začátek, avšak je velice dynamický a tím je i zábavný. Tempo se mění, Stanne si hraje se svým hlasem (místy křepčí jak člen nějaké norské true black metalové bandy) a na pomoc opět na chvilku přispěchá Anna-Marie Larsson. Ta dostane ještě prostor v závěrečné „…Of Melancholy Burning“, ve které krásně probublává baskytara, ale vy se budete nejvíce opájet nádhernými kytarovými vyhrávkami. A když dostane šanci Anna-Marie, patrně vám spadne čelist. Dark Tranquillity umí skvěle vybalancovat agresivitu a melodičnost. Tahle skladba je perfektní tečkou za nahrávkou, která ve vás dlouho zůstane.

„The Gallery“ je albem sebevědomé kapely, která má nápadů na rozdávání. Je zde všechno od death metalové brutality, přes perfektní melodie, pestré vokály, skvělou práci s akustickou kytarou, citlivé využití kláves a chytlavost, která zaručuje, že se k albu budete rádi vracet. Dark Tranquillity si touto deskou nastavili laťku velice vysoko a stvořili svou vlastní klasiku. Kapela vyrazila na turné a poprvé také navštívila Českou republiku. 13. prosince se zastavila v kulturním domě v Bzenci (byl tam ještě někdy koncert takto významné kapely?) a v květnu následujícího roku v pražském klubu Belmondo. Povzbuzeni úspěchem desky i turné se Dark Tranquillity dali do dalšího nahrávání a brzy přišla na svět další deska.

Tomáš Marton             


www.darktranquillity.com

YouTube ukázka - Punish My Heaven

Seznam skladeb:
1. Punish My Heaven
2. Silence, and the Firmament Withdrew
3. Edenspring
4. The Dividing Line
5. The Gallery
6. The One Brooding Warning
7. Midway Through Infinity
8. Lethe
9. The Emptiness from Which I Fed
10. Mine Is the Grandeur...
11. ...of Melancholy Burning

Sestava:
Mikael Stanne - zpěv
Fredrik Johansson - kytara, doprovodný zpěv
Niklas Sundin - kytara
Martin Henriksson - baskytara, akustická kytara
Anders Jivarp - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 47:51
Label: Osmose production
Země: Švédsko
Žánr: Melodický death metal

Diskografie:
1993 - Skydancer
1995 - The Gallery
1997 - The Minds I
1999 - Projector
2000 - Haven
2002 - Damage Done
2005 - Character
2007 - Fiction
2010 - We Are the Void
2013 - Construct
2016 - Atoma
2020 - Moment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.05.2021
Přečteno: 1780x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
HelvetesTéda, skvělá...30. 05. 2021 18:47 Supermartonátor
BelmondoJo to byli tenkrát...30. 05. 2021 16:12 Helvetes
V Bzenci v...28. 05. 2021 9:18 Tomasp


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09392 sekund.