RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FAFEX - Mýtus

Někdy stačí málo k tomu, aby se vaše fantazie rozběhla a domýšlela náznaky a první dojmy. V případě projektu Fafex, za kterým stojí slovenský muzikant Peter Koch, a jeho druhého alba „Mýtus“ se v nejsilnějších momentech vykrystalizoval tento proces do představy, ve které téměř hlavní roli hraje punková Slobodná Európa, která dostala chuť prosadit se na poli naivního písničkářství, ale bylo jí u toho líto vypnout elektriku.

Nehledejte v tomto přirovnání pranic negativního. To, že Fafex dojde v několika kouscích na trochu infantilní hranu (na vrcholu této hromádky stojí hudebně i textově potrhlá „Keď budeš mať sedemdesiat“), i to, že postupem času poněkud dojíždí na poměrně minimalistické provedení (které však je pochopitelné s ohledem na to, že je jednak na vše sám, jednak zcela zjevně je u něj dominantnější snaha o nějaké sdělení než touha ohromit třeba jen sebemenší opulentností), je v podstatě jen drobnost. V celkovém součtu je „Mýtus“ příjemně uvolněná rocková deska s lehkými melodiemi, a leckdy zajímavými textovými náměty. Vize zjemnělé Slobodky se narodí v samotném úvodu alba v „Kde sú tie časy“ (pominu ubublaný úvod, který podobně rušivě působí i v některých dalších skladbách) i následném „Ráno“. Obě skladby staví na podobně houpavé melodice a velmi blízkém hlasovém zabarvení i přitažlivě ležérním frázování v duchu Whiskeyho. Z této polohy Fafex sice opakovaně vyklouzne, ale průběžně se k ní vrací, a v právě v těchto chvílích lze najít ty nejlepší kousky celé kolekce (těžko říct, jak velký vliv na tento závěr má fakt, že se už dlouhá léta počítám k příznivcům Slobodky). Ve prospěch Fafex mluví i určitá špetka nostalgie a pesimismu, která do „Chcel by som žiť v inom storočí“, „Zem sa točí ďalej“, či svižné „Zmysel“ rozpustí nenápadně chytlavou atmosféru, funguje ale i určitá ospalost (dokonale korespondující s chytrým textem) v plíživém „Konkursu“, který v refrénu lehce evokuje atmosféru skladeb „Tlaková níž“, či „Nezavadzaj“ z letité prvotiny Banketu.

Proti zmiňovaným kolegům je Fafex daleko civilnější a nenápadnější. Možná, kdyby se mu podařilo do svého hlasu dostat něco málo (či spíš něco víc) z charismatu Whiskeyho, či Richarda Müllera a do muziky samotné víc života, mělo by album „Mýtus“ větší naději fungovat už na první dobrou, byť jsem přesvědčen o tom, že díky přirozenosti, která z desky dýchá, Peteru Kochovi tenhle výraz zcela vyhovuje. A díky tomu je základ, ze kterého tohle album klíčí, velice sympatický.

Savapip             


FB FAFEX

YouTube ukázka - Kde sú tie časy

Seznam skladeb:
1. Kde sú tie časy
2. Ráno
3. Život mapy prekreslil
4. 2020
5. Keď budeš mať sedemdesiat
6. Chcel by som žiť v inom storočí
7. Zem sa točí ďalej
8. Mýtus
9. Už je to veľa rokov
10. Svetelné dni a roky
11. Zmysel
12. Na konkurze
13. Niekto odišiel

Sestava:
Fafex – zpěv, kytara, klávesy, programování

Rok vydání: 2021
Čas: 45:12
Země: Slovensko

Diskografie:
2016 - Works
2018 – Pomalý album
2019 - Fafex
2021 - Mýtus

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.06.2021
Přečteno: 964x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09634 sekund.