Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IMPALED NAZARENE - Eight Headed Serpent

Finským oplzlíkům trvalo docela dlouho, než přišli s novou deskou. Je to prosté… Muzikanti stárnou, výrazové prostředky se vyčerpávají, starosti jsou jiné, než jak permanentně vzývat Satana a ožírat si hubu. Impaled Nazarene by i tak mohli mít své odslouženo. Na scéně působí konstantně od roku 1990 a přestože se pauzy mezi jednotlivými alby stále prodlužují, lze tuhle partu kolem svérázného vokalisty Miky Luttinena brát jako nepostradatelný inventář. Ať už pro její zatvrzelost, neboť neuhnula ani o píď od svého dávného zvuku, čímž si vysloužila přezdívku blackmetaloví Motörhead, a nebo jen proto, že v dnešním světě, kde to přetéká hyperkorektností a schvalováním „jediného správného“ světonázoru, je prostě zapotřebí mít páchnoucí blitek na rádoby sněhobílém koberci.

Kdo zná tvorbu Impaled Nazarene, nemůže být jejich novinkou „Eight Headed Serpent“ překvapen, či dokonce zaskočen. Časostroj, do kterého Finové nasedli před třiceti lety, jakoby se zastavil v době jejich nástupu. Tehdy byli ohromně in. Ve Skandinávii se vzmáhalo nové blackmetalové hnutí a v žáru hořících kostelů začala vycházet první alba, černá jako uhel z ohořelých trosek Fantoftu. Impaled Nazarene byli jedněmi z prvních, kdo v památném roce 1992 přiložil svou pochodeň k dílu. Byli daleko od norského běsnění, ale i do jejich finské domoviny zasáhla undergroundová chapadla. Alba „Ugra-Karma“, „Suomi Finland Perkele“ a „Latex Cult“ se stala jejich výkladní skříní a díky nejdivočejšímu mixu satanského black metalu, thrashe, hardcore punku a crustu i vyhledávaným artiklem. Tomu odpovídala i image kapely, pohybující se mezi černým oltářem a výčepnou lihovin.

Čas oponou trhl, ale Impaled Nazarene zůstali stejní. Je jim to řadou lidí vyčítáno, ale fanoušci je za to milují. Nedokáží si představit, že by tahle kapela přišla kdy s experimentálním albem, nebo se obešla bez snůšky odporných textů, leckdy vykreslujících církevní ikony v perverzně-sexuálních situacích. To je know how této kapely, se kterým umí zacházet. Sice se tím připravuje o možnost překvapení a umělecký růst, ale to je to poslední, co by Luttinenova parta chtěla řešit. „Jsem totální old school metalista,“ tvrdí Mika a podle toho také „Eight Headed Serpent“ zní. Naprosto stylově, konzervativně a starosvětsky. V tom je jeho síla, protože jistotu, že v měnícím se světě pořád zůstávají některé věci stejné, jejich fanoušci kvitují. Stejně jako Luttinenův řev, který rozčísne kostelně-nervní intro úvodní skladby „Goat Of Mendes“ a kapela rozehraje zběsilou hru, při které se neohlíží nalevo ani napravo, jen sype riffy za drtivé kanonády bicích ve dvou až tří minutových ultra rychlých kouscích.

Kapela opět sází na své někdejší vlivy Venom, Motörhead či Sodom, a na nich staví vlastní tvář. „The Nonconformists“, „Octagon Order“, Apocalyptic Pervertor“ nebo kataklysmický black metal po vzoru starých Mayhem „Metastasizing And Changig Threat“ jsou spolu s úvodní „Goat Of Mendes“ nejvýraznějšími věcmi, ovšem nejvíc album funguje jako celek, protože opět nabízí takřka jednolitou masu (black)metalového nářezu, který si nehraje na žádné velké umění. Chce jen tnout do živého, což je věc, kterou po třiceti letech existence můžete obdivovat. Nebo se jí vysmívat… Jisté však je, že Impaled Nazarene na jiné názory zvysoka kašlou. Tahle zarputilost a duch staré školy je tím, co je na tomto albu nejlákavější.

„Eight Headed Serpent“ není ani lepší, ani horší než libovolná nahrávka, s jakou Impaled Nazarene přišli v novém tisíciletí. Je v podstatě stejná. Její hodnocení je o tom, že buď tuhle kapelu máte rádi nebo ji nenávidíte. Vlastní fanoušky dokáže Luttinen a spol. s novým albem bezpečně zasytit a nadchnout, pro ty, kteří kapele nikdy nepřišli na chuť, zůstanou Impaled Nazarene nadále jen prázdným pojmem.

Jan Skala             


FB IMPALED NAZARENE

YouTube ukázka - Goat Of Mendes

Seznam skladeb:
1. Goat Of Mendes
2. Eight Headed Serpent
3. Shock And Awe
4. The Nonconformists
5. Octagon Order
6. Metastasizing And Changing Threat
7. Debauchery And Decay
8. Human Cesspool
9. Apocalypse Pervertor
10. Triumphant Return Of The Antichrist
11. Unholy Necromancy
12. Mutilation Of The Nazarene Whore
13. Foucault Pendulum

Sestava:
Mika Luttinen - zpěv
Tomi "UG" Ulgrén - kytara
Mikael Arnkil - baskytara
Reima Kellokoski - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 32:21
Label: Osmose Productions
Země: Finsko
Žánr: black metal/crust punk

Diskografie:
1992 - Tor Cormpt Norz Norz Norz
1993 - Ugra-Karma
1994 - Suomi Finland Perkele
1996 - Latex Cult
1998 - Rapture
2000 - Nihil
2001 - Absence Of War Does Not Mean Peace
2003 - All That You Fear
2006 - Pro Patria Finlandia
2007 - Manifest
2010 - Road To The Octagon
2014 - Vigorous And Liberating Death
2021 - Eight Headed Serpent

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2021
Přečteno: 1417x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08866 sekund.