RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK TRANQUILLITY - Haven

Nové milénium nastalo, svět nezanikl, počítače fungovaly dál a vyšla spousta skvělých desek. Mezi nimi byla i „Haven“ od Dark Tranquillity. Nahrávka vyšla necelý rok po úžasném „Projectoru“ a zdálo se, že kapela je na tvůrčím vrcholu. „Haven“ se nahrávala v nové sestavě a to se promítlo na celkovém zvuku desky. Hlavním tématem jako by se staly klávesy. Ty dostaly hodně prostoru a celkově se zvuk kapely zmodernizoval. „Haven“ má však v diskografii Dark Tranqillity své výsadní místo. Je to album se zcela specifickou atmosférou. Jedenáct skladeb jen lehce přesáhne čtyřicet minut (do té doby nejkratší album) a délka jednotlivých songů prozrazuje, že zde nepůjde o nic rozkošatělého. Dark Tranquillity vsadili na jednodušší, ale úderné skladby.

Při hodnocení desky nemohu zastřít svůj osobní vztah k nahrávce, která pro mě byla první od kapely a v podstatě mě „naučila“ mít ráda growling. „Haven“ je nádherně přístupná nahrávka. Dají se použít slova jako vzdušná, lehká, ale především je nesmírně melodická. Jde vlastně o trochu tvrdší heavy metal s moderními zvuky a growlem. Už úvodní riff, podkreslený výraznými klávesami, je takřka ikonický. Jemňoučké sloky, podpořené kytarovými útoky, působí nesmírně energicky. Kytary nezní nikterak tvrdě, spíš skoro rockově. Muzika ale perfektně šlape a uhání nezastavitelně kupředu. A těch melodií! Než se ale nadějete, skladba skončí. Přitom kapela stihne i skvělé dvojité sólo. Jedná se o absolutně nejhranější skladbu této skupiny na koncertech. „Not Built to Last“ skvěle vrcholí a zní nátlakově, nabídne i pořádnou palbu bicích. „Indifferent Suns“ potvrdí, že na tomto albu Dark Tranquillity skladby rádi začínají silným klávesovým motivem.

Že kapela vsadila na jednoduchost a svižnost potvrzuje titulní kousek. Chytlavá melodie, samplované sloky, Mikaelův zkreslený hlas a skvělý refrén. Nic víc, textu je pramálo. Nicméně ústřední melodii jen tak z hlavy nedostanete. V podání Dark Tranquillity to vypadá, že vytvořit hit je to nejjednodušší na světě. Následující „The Same“ zní skoro symfonicky, ale to berte velice s nadhledem. Žádný orchestr nebo složité aranže, práce kláves je zde ale zásadní. Tvrdší „Fabric“ trochu připomene věci z „The Mind´s I“.Mikael si tu s chutí pořádně zařve. „Emptier Still“ je jediná skladba, ve které zazní Mikaelův čistý zpěv, třebaže zkreslený efektem. Skladba dává vzpomenout na gothic metalový styl předchozí nahrávky.

„Haven“ je rychlá deska, na které všechny skladby drží pohromadě. Je plná hitovek a umí být pořádně návyková. Jako by zde platilo, že nemá cenu kdo ví co vymýšlet, ale stačí vsadit na jednoduchost a prostý fakt, že je důležité umět složit dobrou „písničku“. „Haven“ je melodické, a v té době moderně znějící album, na kterém vynikají klávesy. Mikael předvádí nesmírně stabilní a kvalitní výkon, ale příliš nevyčnívá (což není výtka). I v krátkých skladbách kapela předvedla hromadu nápadů a nenechala na desce žádnou vatu. Album zkrátka šlape od začátku do konce.

Nahrávka měla však rozporuplné kritiky a to se dodnes nezměnilo. Můžete najít recenze, které desku nemilosrdně strhávají, ale i ty, které ji chválí až do nebes. Popularita kapely stále rostla a k tomu pomáhala i další turné. Na podzim 2000 skupina zahrála v pražském klubu Akropolis opět v doprovodu In Flames, ale také Sentenced. Bylo to na dlouhých sedm let naposledy, co u nás Dark Tranquillity hráli. Dark Tranquillity byli v jednom kole a nepolevovali. Koloběh turné a deska jim byl vlastní.

Tomáš Marton             


www.darktranquillity.com

YouTube ulázka - The Wonders at Your Feet

Seznam skladeb:
1. The Wonders at Your Feet
2. Not Built to Last
3. Indifferent Suns
4. Feast of Burden
5. Haven
6. The Same
7. Fabric
8. Ego Drama
9. Rundown
10. Emptier Still
11. At Loss for Words

Sestava:
Mikael Stanne - zpěv
Niklas Sundin - kytara
Martin Henriksson - kytara
Michael Nicklasson - baskytara
Martin Brändström - klávesy
Anders Jivarp - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 43:05
Label: Century Media Records
Země: Švédsko
Žánr: Melodický death metal

Diskografie:
1993 - Skydancer
1995 - The Gallery
1997 - The Minds I
1999 - Projector
2000 - Haven
2002 - Damage Done
2005 - Character
2007 - Fiction
2010 - We Are the Void
2013 - Construct
2016 - Atoma
2020 - Moment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.06.2021
Přečteno: 1861x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak 10/10 ani...17. 06. 2021 1:30 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16526 sekund.