DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METALWINGS - A Whole New Land

Lze vůbec zvolit více klišovité jméno než Metalwings? Stejně tak působí i logo kapely a koneckonců obal nového alba „A Whole New Land“. Klišé ale nemusí znamenat, že je něco špatně. Bulharští Metalwings si navzdory nepříliš dlouhé existenci a skutečnosti, že nejsou pod žádným labelem, vybudovali velice slušné jméno na symphonic metalové scéně. Na kontě mají kromě novinky ještě jedno EP a debut „For All Beyond“. Klipy z těchto nahrávek měly milionová shlédnutí a druhá deska byla fanoušky velice očekávaná.

Metalwings nezapřou snahu dělat velká díla. Debut měl hodinovou stopáž a novinka dokonce sedmdesát minut! Jedenáct skladeb je tak poměrně rozkošatělých a je znát, jak Bulhaři chtějí znít epicky. Titulní „A Whole New Land“ otvírá album a z osmi a půl minuty délky je první třetina pouze orchestrální předehrou. Být skladba rozdělena na intro a samotný song, předehru prostě přeskočím. Když se skladba konečně rozjede, spustí Metalwings solidní symfo-metalovou nálož. Kytary metalově řežou, bicí ženou hudbu svižně vpřed. Zpěvačka Stela svůj hlas drží vysoko, ačkoliv o operní soprán se úplně nejedná. Stela rovněž hraje i na housle, které příjemně dokreslují zvuk kapely.

„Monster In Mirror“ překvapí extrémností. Krom Stelina hlásku dostane prostor mužský growling, což je podpořeno blast beaty. Refrén je velice chytlavý a parádně kontrastuje s drsnými pasážemi. Melodie a symfonie, to je „Like A Willow Without Tears“. Skladba má téměř renesanční atmosféru a dobře se v ní prolínají kytary, klavír a orchestrace. Ty nezní úplně „živě“, ale ve výsledku to není překážkou k příjemnému poslechu. Co se však postupně jeví jako mínus, je Stelin zpěv. V polovině nahrávky Stela zní stále stejně, není příliš výrazná. Nezpívá operně (někdy se o to snaží, ale ne zrovna úspěšně), ani rockově dravě. Její výraz je mnohdy nudný (čest výjimkám). V „I See Your Power“ zpívá níže položeným hlasem a hned je to zajímavější. Hudebně skladba osciluje mezi baladou a nářezem v závěru songu. „Silence“ překvapí neo-klasickými výpady (prvky vážné hudby a kytarová hra, která nahrazuje orchestr) a prog metalovým přístupem. Nebudete tušit, kam se skladba vyvine, a s jakými vyhrávkami Metalwings přijdou, kéž by takových momentů na desce bylo více.

Metalwings někdy přijdou s nečekaně skvělými riffy a aranžemi, jenže na ně musíte dlouho čekat. Skladby jsou až zbytečně dlouhé a jako by kapela neuměla osekat vatu. „Killer Of The Angel´s Love“ by mohla být opravdu parádní metalová pecka, nebýt ultra dlouhého úvodu a nepochopitelně natahované mezihry. Skladby z poslední třetiny alba už poněkud splývají, jJako by kapele došla šťáva. Zajímavá je závěrečná balada „Milo Moe Libe“, protože je zpívaná bulharsky a moc hezky využívá zvuk flétny.

„A Whole New Land“ je deska, která má co nabídnout. Je správně metalově hřmotná, dostatečně melodická a přitom to nepřehání s orchestracemi. Bohužel to ale přehání se stopáží a natahováním skladeb. Žánrově jde o klasický symfonický metal, ale bylo by nefér říct, že jde jen o další verzi Nightwish. Metalwings sice nabídnou spoustu klišé, ale zároveň mají svůj zvuk a dávku osobitosti. Hodně bude záležet, jak se vám bude líbit zpěv. Stela není úplně excelentní pěvkyně, ale to může být pouze subjektivní postřeh. Poslední výtka směřuje ke klesající zábavnosti alba, poslední třetina desky neudrží pozornost. Fanoušci žánru si mohou přičíst bod nahoru...

Tomáš Marton             


metalwings.eu

YouTube ukázka - Monster In The Mirror

Seznam skladeb:
1. A Whole New Land
2. Monster In The Mirror
3. Like A Willow Without Tears
4. I See Your Power
5. Silence
6. Still Believe In Us
7. Killer Of The Angel´s Love
8. Wonders Of Life
9. Passengers Between The Rails Of Life
10. Second Chance
11. Milo Moe Libe

Sestava:
Stela Atanasova - zpěv, housle
Grigor Kostadinov - kytara
Vlad Enev - baskytara
Angel Kitanov - klávesy
Nikola "Blackie" Ivanov - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:09:34
Země: Bulharsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
2018 -For All Beyond
2021 - A Whole New Land

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2021
Přečteno: 1207x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09002 sekund.