DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Steve WHITEMAN - You`re Welcome

Americká hardrocková kapela Kix je stále živá a pravidelně (když to jde) brázdí zejména severoamerická pódia, na nichž platí takřka za stejnou stálici jako například Ratt či Warrant. Jelikož se nestačila zdiskreditovat neustálými výměnami členů, dá se považovat i za letitou jistotu. I přesto, že alba od začátku devadesátých let vydává hodně sporadicky a jak se zdá, k nové tvorbě se příliš nemá ani v současnosti. To ale neplatí o jejím předákovi Steveovi Whitemanovi, jenž v době nefungování Kix (kolem roku 2000) postavil kapelu Funny Money, se kterou vydal další čtyři desky. Přestože ani on od posledního alba Kix „Rock Your Face Off“ neoplýval přílišnou pracovitostí, najednou se jako blesk z čistého nebe objevuje na trhu jeho sólový debut „You`re Welcome“. Už jen jeho vydání je velice překvapivé, protože Whiteman nikdy nejevil žádné sólové choutky.

Na scéně je od roku 1977. Jeho hlavním těžištěm navždy zůstanou osmdesátá léta, kdy s Kix vydal přelomovou nahrávku „Midnite Dynamite“, na níž kapela navázala na přelomu osmdesátých a devadesátých let velmi úspěšnými počiny „Blow My Fuse“ a „Hot Wire“. Řada lidí si je stále spojuje s jejich největším hitem, baladou „Don`t Close Your Eyes“, ale o ní tvorba Kix vlastně nikdy nebyla. Kapela, pocházející z města Hagerstown ve státě Maryland, se vždycky chodila inspirovat přes Tichý oceán do Austrálie, kde si brala inspiraci u AC/DC, ale cizí jí nebyla ani americká hardrocková škola Teda Nugenta nebo Kiss. Tahle parta nepředstavovala nic nového po americkým sluncem osmdesátých let, ale jedno se jí upřít nedalo. Uměla napsat skutečně silný a chytlavý hit, ať už to byla zmíněná balada „Don`t Close Your Eyes“, nebo ostré rock n`rollové kusy „Midnite Dynamite“, „Cold Blood“, „Blow My Fuse“, či „Girl Money“. Ty plně odrážely náladu na americká rockové scéně osmdesátých let a zažraly se kapele, potažmo samotnému Whitemanovi, natolik pod kůži, že z toho těží dodnes.

Whiteman byl vždycky paličák a když řada hairmetalových frajírků v devadesátých letech sedla na grungeový lep, on s Kix vydal velmi dobré klasické album „Show Business“. Tím jasně ukázal, že pro něho nejsou žádné trendy zajímavé a že jediná hudba, které se od něho člověk dočká, bude ta, s jakou si udělal jméno v osmdesátých letech. Bylo by hodně bláhové očekávat, že jeho debutová sólovka bude odlišná. Pokud by nevyšla pod Steveovým jménem, mohla být dalším albem Kix. Fanoušci této kapely budou plně spokojeni, protože se jim dostane přesně toho, co od zpěváka a hlavní postavy Kix čekají. Vezměte si „Midnite Dynamite“ nebo „Blow My Fuse“, přidejte jim trochu moderního soundu, vynechte někdy až křečovitou honbu za hitem a máte „You`re Welcome“ jako na dlani. Whiteman si libuje přesně v té pozici, v jaké točil staré desky a je stále schopný udržet si tehdejší feeling. Možná trochu zmizelo mladické nadšení (což by se nebylo co divit…), ale rozhodně léty neutrpěl Steveův projev, jak se tomu stává u řady jeho vrstevníků.

„You`re Welcome“ je proto typické párty album hard rocku, či hair metalu, osmdesátých let. Nepostrádá silné kytarové riffy, nepostrádá sóla ani úderné refrény a díky využití foukací harmoniky má i obstojný jižanský akcent. Tedy přesně všechny ingredience, na nichž Kix postavili svou kariéru. Whiteman nepřišel ani o schopnost napsat silnou skladbu, která by se mohla stát potenciálním hitem. Velice sympatické je, že takových skladeb je tu celá řada. I když úvodní „Easy“ může působit jen jako nadechnutí před odpálením divoké párty, „Talking Bout Luv“ je přesně tím typem kompozice, které se řadily k miláčkům dramaturgů MTV v osmdesátých letech. K této jasné hitovce Steve přihodí další. Nejlépe z nich funguje „Tug Of Luv“, „Shock“, „Do Me Like You Done Me Before“ a rozjásaná „Strip“, která na konci dokáže překvapit až kabaretní změnou nálady, jež podtrhne uvolněně rozvernou náladu skladby. V tu chvíle víte, že tohle je přesně to, co od Stevea chcete slyšet…

Whiteman se ze svého stylu nehnul ani o píď, nepřekročil žádné mantinely ani nevytvořil převratnou nahrávku. Taková ambice ostatně neměl nikdy. Jenže někdy i tohle stačí. „You`re Welcome“ je pozitivně laděná, letní nahrávka, je prozářená žhavým americkým sluncem a jasně staromilským způsobem. Pokud vás tahle definice zaujala a jste nastaveni na typickou tvorbu osmdesátých let, navíc podávanou někým, kdo tehdejší scénu pomáhal tvořit, nemůže vás „You`re Welcome“ zklamat.

Jan Skala             


www.kixband.com

YouTube ukázka - Talking Bout Love

Seznam skladeb:
1. Easy
2. Talking Bout Luv
3. Get The Wild Out
4. Shock
5. Prick Teaser
6. Bad Blood
7. Kid Dynamite
8. Lightning Bolt
9. Strip
10. Tug Of Luv
11. Do Me Like You Done Me Before
12. Shook Me In My Shoes

Sestava:
Steve Whiteman - zpěv
Bob Paré - kytara
Dean Cramer - kytara
Brad Divens - baskytara
Jimmy Chalfant - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 44:25
Label: Steve Whiteman Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
2021 - You`re Welcome

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.07.2021
Přečteno: 648x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11923 sekund.