MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVY WATER - Red Brick City

Přestože si nezlomný frontman zasloužilců Saxon Biff Byford v poslední době stěžoval na haprující zdraví, je na svůj věk až nebývale aktivní. Loni na přelomu zimy a jara přišel se sólovým debutem „School Of Hard Knocks“, čímž potěšil zejména staromilce a příznivce hardrockové polohy své tvorby, se svými domovskými Saxon letos přišel se sbírkou coververzí „Inspirations“, která zaujala o poznání méně. Aby toho nebylo málo, postavil nově projekt Heavy Water, kde není v roli tahouna, ale i tak je jeho otisk na albu „Red Brick City“ docela znatelný. Hudba, kterou Heavy Water produkují, rozhodně nejednoho příznivce starých Saxon zaskočí. Pokud od této desky čekáte ozvěny klasických alb „Wheels Of Steel“, „Crusader“ nebo „Dogs Of War“, budete docela zklamáni. Hlavní otěže drží Biffův syn Seb a pro toho je Nová vlna britského heavy metalu pravděpodobně jen historický pojem, který zná z tatíkova vyprávění.

Za vznikem tohoho projektu je koronavirová krize. „Rozhodli jsme se, že v těchto temných dobách něco uděláme, aby se naše rodina více spojila,“ stojí ve společném prohlášení Biffa a Seba. Zavřeni doma při všemožných pandemických zákazech spolu začali dávat dohromady kostru alba, přičemž bylo jasně dáno, že hlavním tvůrčím mozkem bude mladý Seb a Biff bude působit spíše v roli mentora. Přesunul se na poněkud netradiční post baskytaristy a svému synovi pomohl spíše jen s vokály, než aby se dral do pozice lídra. Jasným frontmanem se Seb, který vedle vokálního vkladu přispěl i kytarovými linkami, přičemž se ukázal být velmi zdatným šestistrunným hráčem skoro až zeppelinovského střihu. Právě odkaz Led Zeppelin, ač zabalený do moderní slupky, je z alba cítit, stejně jako alternativní příchuť rocku devadesátých let a stejně jako modernější postupy, které čerpají ze široké historie hard rocku.

„Red Brick City“ je zajímavé a pestré album, které je tvrdé, dokáže se pohybovat v až sabbathovsky zatěžkaném doom rock/metalu, ale i v mnohem lehčích polohách, z nichž vykoukne folkové (alternativní? grungeové?) cítění nebo poprockové ambice. Sebovy inspirační vzory leží v devadesátých letech a nemají daleko k Soundgarden či Alice In Chains, které tehdy vzaly a po svém přetvořily starý odkaz Led Zeppelin či Black Sabbath do modernější podoby. Mladý Byford k tomu má uzpůsobený hlas, což jasně demonstroval pilotní singl v podobě titulní skladby, se která nese na titánských sabbathovských riffech a prodírá se až doomovou bažinou. Ovšem Seb, podporován vokálem svého otce, vokálně nedeklamuje, jak bývá u podobně laděných kompozic zvykem, ale spíše rozprostírá do šíře svůj syrový, chraplavý hlas, který může chvílemi evokovat například Chrise Cornella, ale i Johna Corabiho (ex-Mötley Crüe) nebo Johna Bushe (Armored Saint, ex-Anthrax). Do charisma těchto pěvců mu ještě trochu chybí, ovšem i tak je jeho hlas příjemným překvapením desky.

Ovšem pilotní singl dostatečně nevypovídá o celkové náladě desky. Ta je mnohem pestřejší a rozmanitější. Dravější hard rock oba Byfordové předvedou ve svižnějších kouscích „Revolution“ a „Personal Issue No. 1“, v nichž se hudba dotýká zmíněných hvězd devadesátých let. V nich je vokálně dominantní Seb, což je pro hudbu, kterou tyto skladby obsahují, jen a jen dobře. Protipólem k těmto tvrdším skladbám je vydařená balada „Tree In The Wind“, která zase mnohem více vokálně sedí Biffovi, jenž zde přednáší text s letitým přehledem a zkušenostmi čerstvého sedmdesátníka. Možná nejlepší moment oba Byfordové zažili v kompozici „Follow The Moment“, která zcela mění náladu desky, skladba obsahuje harmonie, za něž by se nemuseli stydět ani Beach Boys.

Díky tomu je „Red Brick City“ zajímavým albem, možná (z aktuální Byfordovy tvorby) ještě zajímavější, než byla loňská sólovka „School Of Hard Knocks“. Na této novince se totiž střetává Biffův letitý nadhled a zkušenosti s mladickou energií a entuziasmem jeho syna. Museli si vystačit s domácím studiem, což se trochu podepsalo i na výsledné produkci, která je přece jen odlišná od vycizelovaných produktů moderních studií (není to ale nakonec pro dobro věci…?), ale to nebere muzikantům schopnost napsat dobrou skladbu. A tady je takových celá řada…

Jan Skala             


FB HEAVY WATER

YouTube ukázka - Red Brick City

Seznam skladeb:
1. Solution
2. Turn To Black
3. Red Brick City
4. Tree In The Wind
5. Revolution
6. Personal Issue No. 1
7. Medicine Man
8. Follow This Moment
9. Now I`m Home
10. Faith

Sestava:
Seb Byford - zpěv, kytara
Biff Byford - zpěv, baskytara
Dave Kemp - klávesy, saxofon
Tom Witts - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 34:06
Label: Silver Lining Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/alternative rock

Diskografie:
1978 - Red Brick City

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.07.2021
Přečteno: 1050x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0922 sekund.