RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BETWEEN THE BURIED AND ME - Colors II

Between The Buried And Me už léta patří mezi nejvlivnější inovátory na prog metalové scéně. Navzdory své tvrdosti dokázali oslovit úctyhodný počet fanoušků a jejich jméno jako by se stalo zárukou na nevšední hudební zážitek. Od Betweenů se očekává muzika na hraně geniality a šílenství, v nichž se prolínají různé žánry a to často divoce a překvapivě. S každou další deskou se však ozývá otázka, zda dokáží Between The Buried And Me toto očekávání potvrdit. A kapela jako by na sebe chtěla uplést ještě větší bič, když novinku pojmenovala „Colors II“, což signalizuje druhý díl jejich přelomové a nejoblíbenější desky z roku 2007.

Kapela album pojmenovala „Colors II“ nejspíš proto, že se cítila v podobném bodu kariéry jako v roce 2007. Chtěla ukázat, kým chce být a zároveň světu říct, že tady je. Hudebně pokračuje v cestě, na kterou se vydala právě na „Colors“. Již tolik nepřekvapuje jako dříve, žánrová pestrost a výrazné změny v každé skladbě se od ní očekávají. Nicméně kapela vyzrála skladatelsky a fanoušky prvního dílu „Colors“ jistě potěší fakt, že některé skladby (či jejich části) jej snad i cíleně upomínají.

Album má délku téměř osmdesáti minut, což je zvlášť v dnešní uspěchané době kolos, ale Between se toho nebojí. Jak udělat desku dlouhou jak celovečerní film zábavnou? Prostě mějte skladatelský um. Úvod alba je v podání kapely velice typický, a fanoušek si bude připadat jak na návštěvě u starých známých. Střídání tvrdých a jemných poloh je standard. Stejně tak nesmírná instrumentální palba, jakou kapela pálí na své posluchače. Hudba se neustále mění, vlní a Between dle svých zvyků neustále mění riffy, melodie, rytmus a koneckonců i subžánry. Každý nástroj má svou chvilku na exibici. Přitom to vše drží pohromadě a dává smysl. Už na první poslech je zřejmé, že deska „Colors II“ je o něco tvrdší než její předchůdci. Vliv death metalu je jasně patrný. Kapela mnohdy překvapivě využívá blast beatů, to není nové, ale je jich více než dříve. Ani odbočky k jazzu, popu nebo dokonce country nejsou šokující. Sem tam zazní i folkové pasáže za které by se nestyděli ani Phideaux, kteří do svého prog rocku často podobné prvky zahrnují.

Between The Buries And Me jsou i po letech velice hraví, jako by se tím, co dělají, opravdu bavili. Toho je důkazem klipová a nesmírně rozverná „Fix The Error“, jež by se musela líbit i Devinu Townsendovi, kterého s BTBAM spojuje pocit hudební svobody a také využití humoru v muzice. Překvapí tříminutovka „Prehistory“, která nabídne trochu irského folklóru. Asi nejzajímavější skladbou je „The Future Is Behind Us“, která perfektně ukazuje skladatelskou vyzrálost skupiny. Song začíná velice uvolněně, jazzově vesele a pasovala by spíše k takovým Dream Theater. Postupně však získávají riffy na tvrdosti a Tommyho zpěv na naléhavosti. Prog rock se přelévá do prog metalu a atmosféra potemňuje. Za polovinou se poprvé objeví growl, se kterým se zpěvák Tommy Rogers opravdu hodně mazlí. Hudba zrychluje až do death metalu, aby přišel brutální breakdown a připomínka, že Between byli vždy i o metalcoru. Závěr skladby je neuvěřitelně nátlakový a temný. V jedné písni se toho stane opravdu hrozně moc. Závěrečná patnáctiminutovka „Human Is Hell (Another One With Love) potěší především ty, co milují první „Colors“. Tenhle song je v podstatě odpověď na „White Walls“. Ke skladbě se dá říct pouze: „Je to kurva nářez!“

Pořád se něco děje a s tím souvisí skutečnost, že deska se musí poslouchat mnohokrát. Kapela hýří nápady a spousta detailů se objeví až s následnými poslechy. Dá se deska kritizovat? Jistě, však by se mohlo říci, že vlastně nic nového nepřináší a kapela se opakuje. Někdy na vás vybafne riff nebo motiv, který připomene něco staršího, ale vsadil bych se, že je to záměr. Celková délka je pro mnohé posluchače zabíjecí a někoho odradí. Je fakt, že na „Colors II“ si musíte udělat čas (v tomto byl model „Automata I a II posluchačsky pohodlnější).

Between The Buried And Me se na novince pořádně vyřádili. Album je skutečně pořádně heavy a zejména více death metalu zní velice chutně. Kapela rovněž dokázala, jak je progresivní metal variabilní a že když někdo umí skládat, tak i takové hudební kolosy mohou být zábavné po celou dobu. Už zde není moment překvapení, ale je jasně slyšet, že borci umí skládat čím dál lépe. „Colors II“ je zkrátka parádní deska, co jen tak neomrzí. Takhle komplexní nahrávku umí jen mistři.

Tomáš Marton             


www.betweentheburiedandme.com

YouTube ukázka - The Future Is Behind Us

Seznam skladeb:
1. Monochrome
2. The Double Helix of Extinction
3. Revolution in Limbo
4. Fix the Error
5. Never Seen / Future Shock
6. Stare into the Abyss
7. Prehistory
8. Bad Habits
9. The Future Is Behind Us
10. Turbulent
11. Sfumato
12. Human Is Hell (Another One with Love)

Sestava:
Tommy Giles Rogers – zpěv, klávesy
Paul Waggoner – kytara a doprovodný zpěv
Dustie Waring – kytara
Dan Briggs – baskytara
Blake Richardson – bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:18:48
Země: USA
Label: Sumerian Records¨
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
2002 - Between the Buried and Me
2003 - The Silent Circus
2005 - Alaska
2007 - Colors
2009 - The Great Misdirect
2012 - The Parallax II: Future Sequence
2015 - Coma Ecliptic
2018 - Automata I
2018 - Automata II
2021 - Colors II

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.09.2021
Přečteno: 1244x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10305 sekund.