RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANIC STREET PREACHERS - The Ultra Vivid Lament

Doby, kdy britští buřiči Manic Street Preachers procházeli divokou evolucí, jsou pryč. Stejně jako devadesátá léta, která pro ně byla dobou inspirativní i pohnutou. Tehdy všechno letělo dopředu závratnou rychlostí, i jejich vývoj, při kterém se z glam punk rock n`rollového debutu „Generation Terrorists“ dostali přes hlubokou depresivní brázdu „The Holy Bible“ až k nablýskanému, takřka poprockovému soundu, neobyčejně svojskému a na první poslech rozpoznatelnému. Tehdy zažili dobu největší slávy, ale i smutku, když beze stopy zmizel jejich kytarista Richey James. To je ale dávná historie, protože Manic Street Preachers ani ztráta spoluhráče nezastavila a stojí tu dodnes. Zdánlivě pořád stejně silní a jednotní. S typickým, nenapodobitelným rukopisem a… další novou deskou.

Ten překotný vývoj u Manic Street Preachers už definitivně ustrnul. V roce 2009 pokusili vrátit k divokým kořenům punkovější nahrávkou „Journal For Plague Lovers“, ovšem tento krok se nesetkal s přílišným pochopením u fanoušků, takže kapela s dalším albem „Postcards From The Young Man“ v podstatě na jakýkoliv progres rezignovala a pohodlně se uvelebila ve svém standardu, který měl nejblíže k nahrávce „Lifeblood“. Desce zajisté skvělé a patřící k tomu nejlepšímu, co Manic Street Preachers vydali. Zde se však dostáváme k jádru pudla. Manics stále pijí z téže studnice, ovšem vody v ní už povážlivě dochází. Ne, že by točili špatné desky (i když „Futurology“ se příliš nepovedla), ale prostě už se od nich člověk nedočká překvapivého a vzrušujícího momentu. A to „Everlasting“, „Ocean Spray“, „The Love Of Richard Nixon“ nebo „I Live To Fall Asleep“ opravdu měly.

Čekat, že po třiceti letech tvorby a čtrnácti deskách hudba Manic Street Preachers nesklouzne do rutiny, by byla blbost a proto je nutné nahlížet na jejich desky touto optikou a tím se posluchač vyhne zklamání. Proto dojde i ke konstatování, že novinka „The Ultra Vivid Lament“ je dobrá deska. Ovšem stačí to? Od kapely, která má na kontě alba „Everything Must Go“, „This Is My Truth Tell Me Yours“ nebo „LIfeblood“? Na zasycení ano, ale na bujaré hodování to není… přitom celé album začíná skvěle zářivou hitovkou „Still Snowing In Sapporo“, ukazující Manic Street Preachers ve skvělém světle. Je zde naprosto všechno. Pomalý rozjezd s naléhavým hlasem zpěváka Jamese Deana Bradfielda, následující svižné tempo, příjemně snová atmosféra a skvělý, zapamatovatelný refrén. Hitovka non plus ultra. Ovšem na albu takřka osamocená. Konkurovat jí může následující „Orwelian“, ovšem v jejím refrénu se Manic Street Preachers zadrhnou a mají co dělat, aby nespadli do písničkářské podbízivosti. To nikdy nebyla jejich parketa a rozhodně by jim na stará kolena neslušela.

V následujcícíh písních už to tak veselé není… Kapela až povážlivě hraje na jistotu a objevuje se hodně povědomých reminiscencí na minulost. Jako kdybyste zaslechli nálady alb „This Is My Truth Tell Me Yours“ a dalších. Kapela to sice dělá šikovně, aby nemohla být napadena z vykrádání sama sebe, ovšem pocit, že posloucháte částečný recyklát, tady prostě je. Dojde na světlejší okamžiky v podobě zadumané „Diapause“ nebo temnější „Blank Diary Entry“ s hostujícím Markem Laneganem (ex-Screaming Trees), jehož hluboký hlas skvěle kontrastuje s Bradfieldovým projevem, ale tentokrát jich není tolik jako v případě předchozích alb „Resistance Is Futile“ či „Rewind The Film“, která ale nejsou brána jako nejlepší kousky z diskografie trojice z Walesu. Albu rovněž neprospívá absence větší dravosti, která vedle typické melodičnosti symbolizovala ta lepší díla a přestože klidnější pasáže Manic Street Preachers zvládali vždy bravurně, zde jich je přece jen příliš.

„The Ultra Vivid Lament“ je taková malá domů. Ubližuje jí až úzkostlivá snaha nešlápnout vedle, neexperimentovat a držet se svých kolejí. Což není v kombinaci s méně výraznými skladbami to nejlichotivější hodnocení. Novinka bude patřit do kategorie méně vydařených desek Manic Street Preachers. Sice si nesáhla na dno jako v případě alb „Send Away The Tigers“, „Journal For Plague Lovers“ či „Futurology“, ovšem k nejlepším deskám má „The Ultra Vivid Lament“ daleko.

Jan Skala             


www.manicstreetpreachers.com

YouTube ukázka - Still Snowing In Sapporo

Seznam skladeb:
1. Still Snowing In Sapporo
2. Orwellian
3. The Secret He Had Missed
4. Quest For Ancient Colour
5. Don’t Let the Night Divide Us
6. Diapause
7. Complicated Illusions
8. Into The Waves of Love
9. Blank Diary Entry
10. Happy Bored Alone
11. Afterending

Sestava:
James Dean Bradfield - zpěv, kytara, klávesy
Nicky Wire - baskytara, klávesy
Sean Moore - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 46:11
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1992 - Generation Terrorists
1993 - Gold Against The Soul
1994 - The Holy Bible
1996 - Everything Must Go
1998 - This Is My Truth Tell Me Yours
2001 - Know Your Enemy
2004 - Lifeblood
2007 - Send Away The Tigers
2009 - Journal For Plague Lovers
2010 – Postcards From A Young Man
2013 - Rewind The Film
2014 - Futurulogy
2018 - Resistance Is Futile
2021 - The Ultra Vivid Lament

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.09.2021
Přečteno: 1237x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
SpokojnosťPo viacnásobných...28. 11. 2021 17:53 Meres
Journal je super...26. 09. 2021 21:46 Meres
Send Away The...24. 09. 2021 19:57 Adam
K tomu nejlepšímu...24. 09. 2021 17:17 Pepsi Stone
Journal For Plague...24. 09. 2021 13:14 wuxia


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1033 sekund.